ΚΟΣΜΟΣ

Τι σημαίνει η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις για την Ευρώπη;

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

Τι σημαίνει η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις για την Ευρώπη;

Οι Βρυξέλλες, που παρακολουθούν στενά τις ειδήσεις από τις ΗΠΑ, πρέπει να εξετάσουν τα νέα δεδομένα ενόψει των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η αυξανόμενη πίεση στον Πρόεδρο Μπάιντεν να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα του για την εκ νέου Προεδρία των ΗΠΑ μετά την κριτική για την κακή του απόδοση στο debate, έκανε την ΕΕ να αναμένει την κίνησή του. Αλλά αυτό δεν μείωσε το σοκ που υπέστησαν οι Βρυξέλλες. Πλέον, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τα νέα δεδομένα ενόψει των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έσπευσε να υποστηρίξει την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις, ως υποψήφια των Δημοκρατικών. Τι σημαίνει όμως αυτό για την ΕΕ;

«Νομίζω ότι οι σύμμαχοι στην Ευρώπη και επίσης στον Ινδο-Ειρηνικό, μπορούν να περιμένουν πολλή συνέχεια. Πολλοί από τους υπαλλήλους εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Μπάιντεν θα παραμείνουν πιθανώς για την προεδρία της Καμάλα Χάρις, εάν αυτή εκλεγεί. Φυσικά, ασχολείται περισσότερο με την εσωτερική πολιτική. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν πολύ μοναδικός γιατί ήταν πραγματικά ένας εξαιρετικός υπερατλαντικός σύμμαχος και μπορεί να είναι ένας από τους τελευταίους στο είδος του. Δεν υπάρχουν τόσες πολλές υπερατλαντικές πηγές στην επόμενη γενιά του αμερικανικού πολιτικού συστήματος», δήλωσε στο Euronews η διευθύντρια του German Marshall Fund στο Βερολίνο, Σούντα Νταβίντ-Γουίλπ.

Επισήμως, η ΕΕ δεν σχολιάζει τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, αλλά τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολλές ανησυχίες για πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικά για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία τώρα, άμεσα. Οι Αμερικανοί πρέπει να αποφασίσουν ποιον θέλουν να είναι στον Λευκό Οίκο. Θα είναι μια αρκετά σημαντική διαφορά για τη διατλαντική σχέση, ανάλογα με το ποιος θα εκλεγεί εκεί», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως είπε η ειδικός στο Euronews, οι συνέπειες μιας νέας κυβέρνησης Τραμπ στην Ουκρανία θα είναι κρίσιμες.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ βλέπει ξεκάθαρα την Ουκρανία ως ένα ζήτημα που πρέπει να φροντίσουν οι Ευρωπαίοι. Βασικά δήλωσε στο προεδρικό ντιμπέιτ πριν από μερικές εβδομάδες ότι υπάρχει ένας ωκεανός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης και η Ουκρανία πρέπει να είναι ευθύνη των Ευρωπαίων ηγετών. Και πιστεύω ότι οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν ότι, ότι η άμυνα της Ουκρανίας και επίσης η ανοικοδόμησή της θα είναι στα χέρια των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς προχωράμε μπροστά», δήλωσε η διευθύντρια του γραφείου στο Βερολίνο του GMF.

Οι αναλυτές πάντως λένε ότι η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να αλλάξει κάπως την πολιτική όταν πρόκειται για τη Γάζα και τη Μέση Ανατολή.

Πηγή:gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση