16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2019

Ένας πολιτιστικός θεσμός με διεθνή χαρακτήρα που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του βιβλίου και έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους αναγνώστες και τους φίλους του βιβλίου

Το πιο σημαντικό ετήσιο γεγονός για το βιβλίο και τους επαγγελματίες του βιβλίου που διοργανώνεται στη χώρα μας επιστρέφει και φέτος από τις 9 έως και τις 12 Μαΐου 2019.

Ένας πολιτιστικός θεσμός με διεθνή χαρακτήρα που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του βιβλίου και έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους αναγνώστες και τους φίλους του βιβλίου.

Η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO), με τιμώμενες τις ισπανόφωνες χώρες και κεντρικό της θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία»:.

Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει Θεματικές Εκδηλώσεις / Λογοτεχνικές Συναντήσεις / Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών / Φεστιβάλ Μετάφρασης / Ημερίδες, Εργαστήρια, Ομιλίες / Στρογγυλά Τραπέζια / Επαγγελματικές Συναντήσεις / Φιλολογικό Καφενείο / Προβολές / Εικαστικά και Θεατρικά Δρώμενα / Παιδική, Εφηβική και Εκπαιδευτική γωνιά.

Πλήθος συμμετοχών στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης! 500 εκδηλώσεις, 250 εκδότες, 300 συγγραφείς από 20 χώρες!

H Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ένας πολιτιστικός θεσμός που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του βιβλίου και αποτελεί σήμερα τόπο συνάντησης τόσο για τους επαγγελματίες και όσο και για τους φίλους του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η ΔΕΒΘ εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2004 θέτοντας ένα νέο ζητούμενο: να εντάξει την Ελλάδα στο χάρτη των Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου δημιουργώντας ένα νέο κομβικό άξονα πολιτιστικών και εμπορικών συναλλαγών στο χώρο της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής. Εκείνη τη χρονιά, μια νέα πιο αισιόδοξη προοπτική για το ελληνικό βιβλίο γεννήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκη.

Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία

Το κεντρικό θέμα της 16ης ΔΕΒΘ θα είναι το «Πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία»: Το πλήθος τις περισσότερες φορές αποτελεί σιωπηλή παρουσία. Κάπου κάπου όμως, κάνει δυναμική εμφάνιση στη σκηνή. Η θεματική αυτή έχει τη φιλοδοξία να αναδείξει το ρόλο του, είτε ως κομπάρσου είτε, όμως, περισσότερο, ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων, και να ανιχνεύσει τον τρόπο που η λογοτεχνία και η ιστοριογραφία αντιμετωπίζουν το πλήθος διαχρονικά. Επίσης να αναδείξει μια μεγάλη ιδεολογική αντιπαράθεση των ημερών μας, ανάμεσα στους οπαδούς των συλλογικών δράσεων –και κατ’ επέκταση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης– και τους θιασώτες του ατομικισμού. Ανάμεσα στους υποστηρικτές της κοινωνίας και εκείνους που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κοινωνία, παρά μόνον άτομα.

Τιμώμενη στην 16η ΔΕΒΘ θα είναι η Ισπανόφωνη Λογοτεχνία: Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με πρεσβείες, ινστιτούτα και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας, θα τιμήσει τη λογοτεχνία που προέρχεται τόσο από την Ισπανία όσο και από τις ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στο πλαίσιο της αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών η 16η ΔΕΒΘ εγκαινιάζει το «Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας», το οποίο θα κλείσει αντίστοιχα στη 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2020.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό περίπτερο, συνολικής έκτασης 200τμ., θα παρουσιάσει εκδόσεις της ρωσικής κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας, της παιδικής λογοτεχνίας, τις λογοτεχνικές καινοτομίες non–fiction, εγχειρίδια της ρωσικής και ελληνικής γλώσσας και μεταφράσεις Ελλήνων συγγραφέων.

Σημαντικό τμήμα του περιπτέρου έχει αφιερωθεί στα Πανεπιστήμια της Ρωσίας, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τους τρόπους που μπορούν να λάβουν μόρφωση στα κορυφαία ρωσικά πανεπιστήμια, να τα γνωρίσουν μέσα από βίντεο – παρουσιάσεις και να έρθουν σε επαφή με τα νέα εγχειρίδια διδασκαλίας.

Στις εργασίες του περιπτέρου συμμετέχουν οι σπουδαίοι πολυβραβευμένοι Ρώσοι λογοτέχνες Αλεξέι Βαρλάμοφ και Σεργκέι Σαργκουνόφ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα καινούργια τους βιβλία και θα αναφερθούν στη σύγχρονη ρωσική λογοτεχνία. Ο σπουδαίος συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γιούρι Νετσιπορένκο θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Το αγόρι της χαρμοσύνης», που έχει εκδοθεί στην Ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις KASSERIS και θα μιλήσει για τις σχέσεις του Νικολάι Γκόγκολ με την Ελλάδα.

Τα νέα επιτεύγματα της Ρωσικής Λογοτεχνικής Επιστήμης θα παρουσιάσουν συνεργάτες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Λογοτεχνίας «Α.Μ.Γκόρκι». Ακόμα, θα γίνει παρουσίαση της Ορθόδοξης Εγκυκλοπαίδειας, μιας αξιόπιστης επιστημονικής εργασίας, η οποία μέχρι στιγμής, αποτελείται από 53 τόμους. Όλοι αυτοί οι τόμοι, μετά το πέρας των εργασιών της Έκθεσης, θα δωριθούν στη βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, η θεατρική φοιτητική ομάδα του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Μ.Β.Λομονόσοφ», θα παρουσιάσει δύο παραστάσεις. Η μία θα είναι αφιερωμένη στο έργο του Αλεξάντρ Πούσκιν και η δεύτερη, μια παράσταση μουσικής και λόγου, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Ρωσία.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΡΩΣΙΑΣ

Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων : http://thessalonikibookfair.gr...

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

Η λογοτεχνία ως φορέας συλλογικής, ατομικής και πολιτισμικής μνήμης καθορίζει την ιστορική συνείδηση και άρα το παρόν μας. Στο πλαίσιο αυτού του θεματικού άξονα, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις, όπως ένα αφιέρωμα στη λογοτεχνική σάτιρα («Θυμόμαστε και μειδιούμε») με αφορμή τις επετείους γέννησης ή θανάτου των Γεώργιου Σουρή, Νίκου Τσιφόρου, Δημήτρη Ψαθά, Κλεάνθη Τριαντάφυλλου, αλλά και αφιερώματα στους Κωστή Παλαμά και Γεώργιο Βιζυηνό για τα 160 και τα 170 χρόνια από τη γέννηση τους αντίστοιχα, στους Νίκο Μπακόλα, Λεωνίδα Χρηστάκη, Κωστή Μοσκώφ («Λογοτεχνία και Θεσσαλονίκη»), στους Μιχάλη Κατσαρό, Έλλη Παππά, Νίκο Νικολαϊδη, Μίλτο Σαχτούρη («Γραφή και Πολιτική»), στις Μαρία Ιορδανίδου, Διδώ Σωτηρίου, Μαργαρίτα Λυμπεράκη («Ελληνίδες πεζογράφοι του 20ού αιώνα»). Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων με θέμα τις ομάδες ανθρώπων, για τους οποίους η λογοτεχνία και η ιστορία μιλούν λιγότερο και για τους οποίους ο δημόσιος λόγος παραμένει επιφανειακός («Μικρές και μεγάλες αποσιωπήσεις στην ελληνική λογοτεχνία και την Ιστορία»), λ.χ., Τουρκοκρητικοί, Έλληνες Εβραίοι, Ρομά, αλλά και ξένες παρουσίες και ξένοι κατακτητές στον ελληνικό χώρο – Σλάβοι, Αλβανοί, Καταλανοί, Νορμανδοί και, βέβαια, Ρωμαίοι, Φράγκοι, Οθωμανοί. Ξεχωριστό, «γλωσσικό» αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί και για τους Γιάννη Ψυχάρη και Μανόλη Τριανταφυλλίδη, με αφορμή τα 90 και 60 χρόνια από το θάνατο τους, αντίστοιχα

Imagine all the people : Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία

«Έφτασα εδώ ως πρεσβευτής της ειρήνης από μια χώρα ηλιόλουστη για να πω Εμείς οι Σύροι, υπάρχουμε, ζούμε, σκεφτόμαστε, προκόβουμε, Κρύβοντας το τραύμα μας και χαμογελώντας τραβάμε για το μέλλον». Μοχάμεντ Αμπντούλ Ματζίντ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθούν δράσεις, βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις βιβλίων για μικρούς και μεγάλους, με κύριο θέμα τη ζωή των προσφύγων, τη φωνή, τις ανάγκες αλλά και την προσφορά τους στη χώρα μας.

Μια ενότητα που καταπιάνεται με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτή της μετακίνησης και ροής μεγάλου μέρους πληθυσμού, όπως την επιβάλλουν καταστάσεις ανεξάρτητες της ατομικής βούλησης. Μια από τις θεματικές της ενότητες αποτελεί και η έκθεση φωτογραφίας που ταιριάζει απόλυτα με το πλαίσιο της ενότητας.

Πρόκειται για μια παρουσίαση των εικόνων του βραβευμένου με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη , που αποτύπωσε ζωντανά, με την πιο αλληλέγγυα ματιά, το προσφυγικό ζήτημα.

Όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου των διοργανωτών της έκθεσης «τα λόγια του Γιάννη Μπεχράκη είναι μαχαίρι στην καρδιά της αδιαφορίας, της μισαλλοδοξίας, της έλλειψης αλτρουισμού και αλληλεγγύης, εκφράζουν την ευρύτερη ευαισθησία του για το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος και φωτορεπόρτερ αποτύπωσε με τον φακό του, ίσως με την πιο καθαρή ματιά. Τώρα, η 16η ΔΕΒΘ έχει την τιμή να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνολικά 47 φωτογραφίες γύρω από το θέμα αυτό, τις οποίες παραχωρεί στη διοργάνωση το πρακτορείο Reuters στο οποίο ο Μπεχράκης υπήρξε επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος».

«Δρόμοι Ελπίδας και Απελπισίας»

Μια έκθεση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη, απόλυτα εναρμονισμένη με τις δύο κεντρικές θεματικές της διοργάνωσης, έχει τίτλο «Δρόμοι Ελπίδας και Απελπισίας» και θα παρουσιαστεί δίπλα στην αίθουσα «Εξώστης» (Περίπτερο 15).

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα της έκθεσης : http://thessalonikibookfair.gr...

Δείτε το πρόγραμμα της Παιδικής Γωνιάς :http://thessalonikibookfair.gr...

http://thessalonikibookfair.gr... www.newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ