Πομφόλυγες και μπαρουτόβολα …έκτακτης ανάγκης

Ξέρουν στο δήμο τι σημαίνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

  αγαπητό cretalive,

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάρτηση του Cretalive η οποία αφορούσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Απολογισμό της Δημοτικής Αρχής του 2017, έγινε ο ακόλουθος διάλογος:

"Να χαρακτηριστεί το Ηράκλειο περιοχή έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση", πρότεινε ο κ. Λυγερός.

"Το έχω ζητήσει ήδη σε συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη", απάντησε ο Δήμαρχος.

Ο διάλογος αναφερόταν σε κάποια ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πιθανής λειψυδρίας της Πόλης το επερχόμενο καλοκαίρι.

Δεν γνωρίζω αν οι δύο αυτοί κύριοι, γνωρίζουν την Εγκύκλιο υπ’ αριθ. 2300/29-03-2016 (ΑΔΑ: ΩΜΣΚ465ΦΘΕ-7ΒΞ)  με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο και κατευθυντήριες οδηγίες για την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας». 

Αν όχι, τότε θα πρέπει να την διαβάσουν για να μην εκτίθενται και το σημαντικότερο για να μην μας…. «δουλεύουν».

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο, αρμόδιο όργανο για την έκδοση της απόφασης κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας στις περιπτώσεις περιφερειακών και τοπικών καταστροφών μεγάλης και μικρής έντασης, είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. 

Σύμφωνα επίσης με την Εγκύκλιο και σε περιπτώσεις τοπικών καταστροφών, για τη λήψη απόφασης κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας απαιτείται σχετική εισήγηση, από τα αρμόδια Αποκεντρωμένα Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Περιφερειάρχης, Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης).

Στην εισήγηση προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει:

1.    Να προσδιορίζεται η μορφή της καταστροφής σύμφωνα με τις κατηγορίες του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»

2.    Να περιγράφονται με αναλυτικό τρόπο οι άμεσες συνέπειες της καταστροφής, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους κρίνεται απαραίτητη η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, με βάση το άρθρο 2 παρ. 4β του Ν.3013/2002.

3.    Να προσδιορίζεται ο χώρος που εκδηλώθηκε το καταστροφικό φαινόμενο με βάση την διοικητική του υπαγωγή (π.χ. καταστροφές λόγω κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο της τοπικής κοινότητας, κλπ) και όχι με βάση το τοπωνύμιο ή την ονομασία οικισμού, κλπ.

Πως λοιπόν χωρίς «το καταστροφικό φαινόμενο» ή άλλως την «τοπική καταστροφή» θεωρούμε ότι το Ηράκλειο από σήμερα μπορεί να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτες ανάγκης;

Μήπως για να αποσείσουμε τις όποιες ευθύνες μας, «πετάμε την κουβέντα» αλλά και το «μπαλάκι» σε τρίτους ;

Πρέπει νομίζω να σοβαρευθούμε και να σηκώσουμε τα μανίκια…   

 

Γιώργος Κασ.

Ένας Πολίτης 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ