Ναι στην αστυνόμευση, ναι και στην Παιδεία

Πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα της αλλαγής νοοτροπίας

Αγαπητό Cretalive

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες, για κάποια μέτρα της αστυνομίας για τα τροχαία, για άσκοπους πυροβολισμούς σε γλέντια, για παράνομους αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας κτλ. Θεωρώ λοιπόν ότι η παρουσία της αστυνομίας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντική και αναγκαία.

Ίσως να μη συμφωνούμε όλοι, η άποψη του καθενός είναι σεβαστή. Πολλοί θα πούμε ότι γυρνάμε στην χούντα, άλλοι θα υποστηρίξουμε ότι θέλουν να μας εξαφανίσουν τα έθιμά μας κτλ. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι αξίες που όλοι πρέπει να στηρίζουμε. Όταν όμως έρχονται καταστάσεις όπου δε σεβόμαστε την ελευθερία και την ασφάλεια του συνανθρώπου μας, εκεί θα πρέπει το κράτος να λαμβάνει μέτρα, ώστε να αποτρέπονται δυσάρεστα γεγονότα.

Αρκετοί, θα υποστηρίξουμε ότι η αλλαγή προς το καλύτερο, θα έρθει με την αλλαγή νοοτροπίας και την παιδεία, ή στην περίπτωση των τροχαίων ατυχημάτων, με έργα υποδομής (πχ ΒΟΑΚ). Δε διαφωνώ, αυτά είναι απαραίτητα. Όμως, πάλι θα υπάρχουν πολλοί, που αν ξέρουν ότι δε θα έχουν συνέπειες αν κάνουν παρανομίες, θα τις κάνουν, με κίνδυνο τις ζωές των άλλων ανθρώπων.

Αν αφήσουμε κάποια πράγματα στο φιλότιμο, ή στην αλλαγή νοοτροπίας, φοβάμαι ότι θα συνεχίσουμε να θρηνούμε πολλά θύματα ακόμη από τροχαία, από αδέσποτες σφαίρες και λοιπά έθιμα, από κάποιους που θέλουν να κάψουν ξερά κλαδιά στο χωράφι τους το καλοκαίρι προκαλώντας πυρκαγιές κτλ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και σε πολλές άλλες, είναι αναγκαία η παρουσία της αστυνομίας, ώστε να μπορούμε να συνετιζόμαστε και να μη προκαλούμε προβλήματα.

Ας επανέλθουμε όμως και στο θέμα της παιδείας.

Πιστεύω εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα της αλλαγής νοοτροπίας, είναι ίσως σε ζητήματα περιβαλλοντικά-προστασίας του πλανήτη, σε θέματα καθαριότητας στις πόλεις και στην εξοχή, στην καταναλωτική μας συνείδηση, και σε άλλα πολλά κοινωνικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ισορροπημένη συμπεριφορά του κάθε πολίτη στον τόπο που ζει.

Τα παραπάνω, για παράδειγμα το περιβάλλον, είναι εξαιρετικά σημαντικά για τον άνθρωπο. Το κράτος, μέσω της αστυνόμευσης ή άλλων μέτρων, ίσως μπορεί να συνδράμει θετικά και να βοηθήσει, είναι δύσκολο όμως να ελέγξει πολλά πράγματα. Πως θα απαγορεύσεις σε κάποιον να μην παίρνει συνέχεια το αυτοκίνητο χωρίς λόγο, να μην είναι υπερκαταναλωτικός, να μην κάνει πολλά ταξίδια τον χρόνο με αεροπλάνα γιατί αυτά επιβαρύνουν πολύ τον πλανήτη και άλλα τέτοια?

Έτσι, θα πρέπει το κράτος μέσω ενημερώσεων και δράσεων, από μικρή ηλικία από τα σχολεία, αλλά και όχι μόνο, να περάσει στον κόσμο ότι πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας, σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας. Όσο σημαντικό είναι να μη σου έρθει μια σφαίρα από το πουθενά ή ένας ασυνείδειτος από το αντίθετο ρεύμα και σε σκοτώσει, άλλο τόσο σημαντικό είναι και το περιβάλλον που ζούμε και η προστασία του, και ανάλογα ζητήματα, όπου δύσκολα λύνονται με αστυνόμευση. Εκεί λοιπόν θέλει άλλα έργα από το κράτος, και βελτίωση της παιδείας του κόσμου.

Το συμπέρασμα λοιπόν, είναι ναι στην παιδεία και στην πρόοδο σε πολλά θέματα, ναι στα έργα βελτίωσης των υποδομών, αλλά όπου δεν αρκεί αυτό και συνεχίζουμε να αδιαφορούμε και να παρανομούμε, να επεμβαίνει το κράτος όπου και όσο είναι δυνατόν, ώστε να ζούμε σε μια κοινωνία με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ι.Ν.Μ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ