Επόμενη στάση ...τα ιστορικά λάθη!

"Θα έπρεπε να ελέγχονται σχολαστικά οι μαγνητοταινίες πριν βγουν στον αέρα τέτοια λάθη που προσβάλλουν τους επιφανείς αυτούς άνδρες πρωτίστως, αλλά και το λαό του Ηρακλείου που χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ. "

Αγαπητό Cretalive,

Με αφορμή δυο διαδρομές με αστικό λεωφορείο στην πόλη του Ηρακλείου (η μια γραμμή προς ΤΕΙ και η άλλη προς Κνωσό),  ακούγεται μέσα στο λεωφορείο, στην αναγγελία των στάσεων το εξής: 

Επόμενη στάση:    Μενελάου Πάρλαμα  και όχι Παρλαμά (όπως είναι το σωστό)  και:   Ιωάννη Κακρίδη (αντί του Κακριδή που είναι το σωστό). 

Τραγικό!

Θα έπρεπε να ελέγχονται σχολαστικά οι μαγνητοταινίες πριν βγουν στον αέρα τέτοια λάθη που προσβάλλουν τους επιφανείς αυτούς άνδρες πρωτίστως, αλλά και το λαό του Ηρακλείου που χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ. Μήπως το αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου να διορθώσει αυτό το λάθος και όπου αλλού - ενδεχομένως - υπάρχει κάτι αντίστοιχο; 

Τα ΜΜΜ χρησιμοποιούνται κατά κόρον - από φοιτητές κυρίως  και όχι μόνον - και αυτό το λάθος απηχεί την ένδεια της ελληνικής γλώσσας που δυστυχώς βάλλεται πανταχόθεν. 

Σας στέλνω ένα σύντομο κείμενο για τους δύο αυτούς επιφανείς φιλοσόφους - ιστορικούς, παρμένο από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ. 


Ιωάννης Κακριδής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Ο Ιωάννης Κακριδής (1901–1992) ήταν Έλληνας κλασικός φιλόλογος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1901. Πατέρας του ήταν ο λατινιστής Θεοφάνης Κακριδής και μητέρα του η Μαρία-Ελένη Χατζηδάκη. Σπούδασε φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Βερολίνου, Βιέννης και Λειψίας.[1] Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως προγυμναστής φιλολογικών μαθημάτων.[2] Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1925. Διετέλεσε υφηγητής από το 1930 ως το 1939 και έκτακτος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το 1939 ως το 1945 τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1948 ως το 1968 τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε μετά από πρόσκληση στο Τύμπινγκεν, Στοκχόλμης, Λουντ και Ουψάλα.[3] Ο Κακριδής ήταν μελετητής του Ομήρου και ένας από τους σημαντικότερους κλασικιστές του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους και πλέον ένθερμους υποστηρικτές του μονοτονικού συστήματος στην Ελληνική γλώσσα.

  

Μενέλαος Παρλαμάς,

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ

 Ποιος ήταν όμως ο καθηγητής Μενέλαος Παρλαμάς, που στάθηκε πάλι η αφορμή να εκπέμψει μηνύματα ουσίας η ελληνική επαρχία; Η φήμη του δεν είχε αργήσει να ξεπεράσει τα όρια του Ηρακλείου, όπου και δίδασκε. Ηταν το «Κάστρο του Ηρακλείου, ο Κούλες» όπως τον χαρακτήρισε εύστοχα ο Γιώργος Σαββίδης· και όπως κάθε Κάστρο, άντεχε πολύ στους πολιορκητές του. Ο Παρλαμάς υπερασπίστηκε όσο λίγοι τη γλώσσα και τη σημασία της, στους μαθητές του άφηνε γεύση αυστηρότητας και στέρεας γνώσης, ενώ υπήρξε από τους πρωτοπόρους -και ισόβιος πρόεδρος, όπως αυτοσαρκαζόταν- της «Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών», που διακρίθηκε για το πολυδιάστατο και μακρόπνοο έργο της.

 

                                                        

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. 
Δ.Μ. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ