Όλο και περισσότερες πόλεις υψώνουν τοίχο κατά της Airbnb

Newsroom
Newsroom

Η Φλωρεντία λαμβάνει μέτρα κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων - Αυστηροί κανονισμοί στο Βερολίνο - Η Γαλλία σχεδιάζει περιορισμούς

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων κορυφαίων, ευρωπαϊκών, τουριστικών προορισμών κατά του υπερτουρισμού έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά από πόλεις, όπως η Φλωρεντία, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, κ.λπ. να παίρνουν μέτρα, περιορίζοντας τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με συνέπειες για την προσφορά καταλυμάτων και τις τιμές.

Όλο και περισσότερες τοπικές αρχές σε τουριστικά δημοφιλείς προορισμούς αντιδρούν στην απότομη αύξηση των ενοικίων στις πόλεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι στην εύρεση και την πληρωμή καταλύματος.

Το 2019, για παράδειγμα, η πόλη του Άμστερνταμ εξέδωσε κανονισμό, που ορίζει ότι όλα τα καταλύματα μπορούν να ενοικιάζονται μόνο για 30 διανυκτερεύσεις το πολύ ετησίως. Στο Λονδίνο, τα καταλύματα για βραχυχρόνιες μισθώσεις μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για 90 ή λιγότερες διανυκτερεύσεις το πολύ σε ένα ημερολογιακό έτος.

Η Βαρκελώνη, από την άλλη, απαγόρευσε την ενοικίαση ιδιωτικών δωματίων για λιγότερο από 31 ημέρες και, μετά από ανακοίνωση του νεοεκλεγέντος σοσιαλιστή δημάρχου, Jaume Collboni, σχεδιάζει να μην ανανεώσει τις άδειες για τα περισσότερα από 10.000 διαμερίσματα διακοπών στην πόλη που θα λήξουν στο τέλος του 2028.

Η Φλωρεντία λαμβάνει μέτρα κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

“Η Φλωρεντία, η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους επισκέπτες, αντέδρασε τώρα επίσης και σχεδιάζει να απαγορεύσει στο εγγύς μέλλον την ενοικίαση διαμερισμάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης για λίγες μόνο ημέρες”. Αυτό ανακοίνωσε η νέα σοσιαλδημοκράτισσα δήμαρχος της κεντρικής ιταλικής πόλης, Sara Funaro.

Διοικητικό δικαστήριο της περιφέρειας της Τοσκάνης είχε προηγουμένως κηρύξει ανεπίτρεπτη την καταγγελία κατά αντίστοιχων σχεδίων στην πόλη των 360.000 κατοίκων. Σύμφωνα με την κα. Funara, το δημοτικό συμβούλιο θα ασχοληθεί με αυτό στην επόμενη δυνατή συνεδρίαση.

Αυστηροί κανονισμοί στο Βερολίνο

Το Βερολίνο έχει, ήδη, θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου να αποτρέψει τη μετατροπή της πόλης σε κέντρο ενοικίασης διακοπών. Για παράδειγμα, οι κανονισμοί περιορίζουν τις δεύτερες κατοικίες σε μέγιστη περίοδο ενοικίασης 90 ημερών ετησίως.

Τον Φεβρουάριο, το περιφερειακό γραφείο Mitte του Βερολίνου κέρδισε μια υπόθεση ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα διακοπών να μπορούν να μετατραπούν και πάλι σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Επικρίσεις για τη μετατροπή των διαμερισμάτων

Από πολιτικής πλευράς υπάρχει στήριξη. Για παράδειγμα, η επικεφαλής υποψήφια του SPD για τις ευρωεκλογές, Katarina Barley, είχε ταχθεί υπέρ του περιορισμού της μετατροπής διαμερισμάτων σε εξοχικές κατοικίες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα Airbnb, για παράδειγμα. Είναι κακή συνήθεια, είπε, το γεγονός ότι πολύς ζωτικός χώρος, ιδίως σε αμφισβητούμενες οικιστικές περιοχές, μετατρέπεται σε Airbnb και παρόμοιες προσφορές.

Η ίδια ζητά από την ΕΕ να παρουσιάσει έναν κανονισμό για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου, ώστε ο τοπικός πληθυσμός να μπορεί και πάλι να βρει οικονομικά προσιτή κατοικία στις περιζήτητες πόλεις.

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει περιορισμούς

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στις ενοικιάσεις κατοικιών για διακοπές το 2025. Στα τέλη Μαΐου, η Γερουσία ψήφισε έναν νέο νόμο, που θα επιτρέπει στους γαλλικούς δήμους να επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην ενοικίαση επιπλωμένων κατοικιών στο μέλλον.

Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες θα χάσουν ορισμένα προνόμια το 2025, όπως η φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια, η υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης και η πυροπροστασία. Η εκμίσθωση διαμερισμάτων που ιδιοκατοικούνται θα συνεχίσει να επιτρέπεται για μέγιστο χρονικό διάστημα 120 ημερών.

Επιπτώσεις στην προσφορά και τις τιμές

Ο Jan Hase, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Wunderflats, παρόχου επιπλωμένων διαμερισμάτων στον τομέα των επαγγελματικών ταξιδιών και των αποδήμων, εξηγεί τον αντίκτυπο των μέτρων κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην προσφορά καταλυμάτων στο σύνολό της. “Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία, υπάρχουν περίπου 650.000 δωμάτια ξενοδοχείων και 900.000 άλλα καταλύματα διακοπών διαθέσιμα σε όλη τη Γαλλία”, λέει ο κ. Hase.

“Εάν χαθεί έστω και ένα κλάσμα από αυτά τα 900.000 καταλύματα, οι τιμές θα αυξηθούν αναπόφευκτα και οι διακοπές στη Γαλλία θα γίνουν σημαντικά ακριβότερες. Αυτό ισχύει επίσης για τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες, τα οποία πιθανώς θα αυξήσουν επίσης τις τιμές τους λόγω της υψηλότερης ζήτησης”.

Η νέα απόφαση θα κάνει πιθανότατα πιο ακριβές τις διακοπές στη Γαλλία . “Ειδικά οι νεότεροι παραθεριστές, οι οποίοι προτιμούν να μένουν σε ιδιωτικά διαμερίσματα, είναι λιγότερο πιθανό να στραφούν σε ξενοδοχεία. Αντιθέτως, ίσως αποφασίσουν να επιλέξουν άλλους προορισμούς και να αναβάλουν τις διακοπές τους στη Γαλλία”, υποψιάζεται ο κ. Hase.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν αυτές οι εξελίξεις ευνοούν την τάση workation, δηλαδή τον συνδυασμό εργασίας και διακοπών. Και αν οι ευέλικτοι παραθεριστές θα στραφούν σε λιγότερο δημοφιλείς περιόδους διακοπών, εκτός αιχμής, ταξιδεύοντας έτσι πιο φθηνά.

Τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν περιορισμούς

Ακόμη και αν η ξενοδοχειακή βιομηχανία επικρίνει γενικά αυτό που θεωρεί αθέμιτο ανταγωνισμό από τις πύλες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα ξενοδοχεία σε ισχυρά προπύργια πρέπει επίσης να βιώνουν όλο και περισσότερο  περιορισμούς. Στο Άμστερνταμ, για παράδειγμα, νέα ξενοδοχεία μπορούν να ανοίξουν στο μέλλον μόνο αν κλείσει ένα παλαιότερο ξενοδοχείο σε αντιστάθμισμα. Ο συνολικός αριθμός των κλινών δεν μπορεί να αυξηθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα νέο άνοιγμα είναι το κατάλυμα να έχει τουλάχιστον τέσσερα αστέρια σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ταξινόμηση των ξενοδοχείων.

Το νέο κατάλυμα πρέπει επίσης να έχει υψηλότερα πρότυπα, για παράδειγμα στον τομέα της βιωσιμότητας, από το ξενοδοχείο που έκλεισε. Προτεραιότητα δίνεται επίσης σε νέα ανοίγματα εκτός του κέντρου της πόλης. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 500 ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα στο Άμστερνταμ.

Πηγή: money-tourism.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ