Ρούχα για ζώα αστέγων- και όχι μόνο- από μαθήτριες του Ηρακλείου που υπηρετούν τη βιώσιμη μόδα!

Newsroom
Newsroom

Η ομάδα “CloSu” («Κλωσσού») διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό του οργανισμού BIEA! Δείτε βίντεο!

Η ομάδα “CloSu” από το 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου, που αποτελείτο από τη Δάφνη Σιδεράκη (Πρότυπο ΓΕΛ Ηρακλείου) και από την Αθανασία Αγγελέτου (Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου), συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό “Sustainable Styles,Threads of the Future” (“Βιώσιμα Στυλ, Κλωστές του Μέλλοντος”) του οργανισμού BIEA με θέμα την υποστήριξη της βιώσιμης βιομηχανίας της μόδας.

Οι δύο μαθήτριες από το Ηράκλειο συνειδητοποίησαν πως η βιομηχανία της μόδας δεν προσφέρει μόνο ευκαιρίες για εργασία, οικονομική ανάπτυξη στην κοινότητα και βελτίωση των συνθηκών ζωής αλλά πολλά παραπάνω!


Έτσι δημιούργησαν την “CloSu”, με το “Clo” από το “Clothing” και το “Su” από το “Sustainably”, “Κλωσσού” στα ελληνικά, είναι η κότα που φροντίζει τα μικρά κοτοπουλάκια της και για τα κορίτσια συμβολίζει το ξεκίνημα μιας καινούριας ζωής.

κορίτσια μόδα
Κύριος στόχος της εργασίας ήταν να κατανοήσει η κοινωνία τη σημασία της βιώσιμης μόδας. Μέσο για να τα καταφέρουν ήταν η δημιουργία μίας ιστοσελίδας, ενός λογαριασμού στο Instagram, ενός βίντεο και μίας εφαρμογής.

κορίτσια μόδα
Αρχικά υπήρχε μόνο ενημέρωση των πολιτών, στην ιστοσελίδα και το Instagram, με πληροφορίες από την έρευνα που είχαν κάνει ενώ αργότερα παρουσιάζονταν βίντεο και συμβουλές για τους τρόπους αναδημιουργίας, επαναχρησιμοποίησης και μεταποίησης παλιών ρούχων ή υφασμάτων.
Για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό αλλά και για την καλύτερη ενημέρωση της κοινότητας, τα κορίτσια μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή της ομάδας, Αστρινό Τσουτσουδάκη, γύρισαν στον χώρο του 1ου ΕΚΦΕ και ανέβασαν ένα βίντεο που εξηγούσε την εργασία τους και τον σκοπό τους.
Στη συνέχεια, τα κορίτσια δημιούργησαν από το μηδέν μία εφαρμογή ώστε να υπάρξει ένα σύστημα ανταλλαγής ρούχων, μεταποιημένων και μη, που θα λειτουργούσε με πόντους.
Ήθελαν όμως η “CloSu” να έχει πιο άμεσο αποτέλεσμα και σε κοινωνικά ζητήματα, οπότε άρχισαν να μεταποιούν παλιά ρούχα και να δημιουργούν κομμάτια, όπως ρουχαλάκια για τα ζώα αστέγων, τσάντες και κασετίνες για οργανισμούς που μαζεύουν σχολικά είδη για παιδιά με οικονομική δυσκολία κ.α., ενώ ανέπτυσσαν την εφαρμογή έτσι ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει και άμεσες δωρεές σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

κορίτσια μόδα
Καθ΄όλη τη διάρκεια της εργασίας τους, τα κορίτσια προσπαθούσαν να συνεργάζονται με τοπικούς οργανισμούς, συλλόγους, ομάδες αλλά και με ειδικούς. 
Στην αρχή, η ομάδα επισκέφθηκε έναν τοπικό σύλλογο ραπτικής της κ. Αργυρώ Πατακιούτη-Τριγώνη ώστε τα κορίτσια να μάθουν από την εμπειρία των γυναικών του συλλόγου βασικές πληροφορίες για τη ραπτική.
 Μετά συνεργάστηκαν με τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Χερσονήσου “Βριτόμαρτις” καθώς επιθυμούσαν να προσφέρουν ἐνα μέρος από τις δημιουργίες τους στις φιλανθρωπικές δράσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος. 
Τέλος, η ομάδα επισκέφτηκε το εργαστήριο της κ. Κλαίρη Καμπάνη, η οποία έμαθε να ράβει μόνη της κατά τη διάρκεια της καραντίνας και θέλησε να βοηθήσει τα κορίτσια να μάθουν να σχεδιάζουν τα δικά τους ρούχα και πατρόν. 
Κατά τη γνώμη των κοριτσιών, η βοήθεια αυτών των ανθρώπων έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην γενική εξέλιξη της εργασίας αλλά και στην τελική παρουσίαση.
Η “CloSu” είχε διακριθεί μεταξύ άλλων ομάδων να συμμετέχει στον τελικό του Διαγωνισμού, ο οποίος είχε δύο φάσεις. Αρχικά, θα δινόταν μια διαδικτυακή συνέντευξη και ύστερα η ομάδα θα είχε την δυνατότητα να ταξιδέψει στο Λονδίνο το διάστημα 9-10 Ιουλίου για να παρουσιάσει την εργασία της στο κοινό αλλά και για να συμμετάσχει στο διεθνές μαθητικό STEM φόρουμ. 
Η συνέντευξη δόθηκε στις 8 Ιουνίου.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ομάδα επέλεξε να δωρίσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και να μην ταξιδέψει στο Λονδίνο.
Στις 12 Ιουλίου, ο οργανισμός ανακοίνωσε τη λίστα με τις βραβευμένες εργασίες και η “CloSu” έχει την πρώτη θέση στα “Science Communication Awards” (“Βραβεία Επικοινωνίας της Επιστήμης”)!


Η κ. Αργυρώ Πατακιούτη -Τριγώνη αναφέρει: «Αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια που δύο νέα κορίτσια από τον τόπο μας έφεραν μια σημαντική διάκριση σε έναν διαγωνισμό παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι χαρά μου που επισκέφθηκαν το εργαστήρι μου και μπόρεσα να τις συνδράμω στην προσπάθειά τους, με τις τεχνικές μου γνώσεις.  Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη να βλέπεις παιδιά να ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η βιομηχανία της μόδας και να προσπαθούν με τόσο πάθος να διαδώσουν το μήνυμα στην τοπική κοινωνία για το πως μπορεί ο καθένας από εμάς να γίνει συμμέτοχος στην λύση.»

κ. Αργυρώ Πατακιούτη -Τριγώνη
η κ. Αργυρώ Πατακιούτη -Τριγώνη

 

Η πρόεδρος του επιμορφωτικού συλλόγου γυναικών Χερσονήσου "Βριτομάρτις", κ. Petra Burczyk, αναφέρει: «Ο επιμορφωτικός σύλλογος γυναικών Χερσονήσου "Βριτομαρτις"  έχει ως  σκοπό του την ενδυνάμωση των γυναικών της περιοχής και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.  Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε νέα παιδιά, νέα κορίτσια να ενστερνίζονται αυτές τις ιδέες και φυσικά αισθανθήκαμε όχι μόνο την επιθυμία αλλά και την υποχρέωση να τις βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Η σημαντική αυτή διάκριση με το βραβείο που έφεραν στην χώρα μας δεν μπορεί παρά να μας χαρίσει απλόχερα χαμόγελα, υπερηφάνεια κι αισιοδοξία για το μέλλον που οραματίζεται η νέα γενιά.»

κ. Petra Burczyk
η κ. κ. Petra Burczyk


Η κ. Κλαίρη Καμπάνη αναφέρει τα εξής: «Δάφνη και Αθανασία, δύο καταπληκτικά κορίτσια, τα οποία είχα τη μεγάλη χαρά και φυσικά την τιμή να φιλοξενήσω για λίγο στο μικρό μου εργαστήρι και να δημιουργήσω/μοιραστώ μαζί τους όσα γνώριζα και εγώ για την ανακύκλωση των ρούχων και τη βιωσιμότητα στη μόδα, η οποία θέλω να τονίσω ότι είναι πλέον αναγκαιότητα στη ζωή μας και όχι απλά μια τάση. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι μας, είναι ότι η βιομηχανία της μόδας είναι δυστυχώς η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον πλανήτη μας! Τα κορίτσια όχι μόνο γνώριζαν γι΄ αυτό αλλά με την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και φυσικά τη νίκη τους κατάφεραν να διαδώσουν το μήνυμα σε αρκετό κόσμο! Συγχαρητήρια πολλά από εμένα για αυτή τους την υπέροχη προσπάθεια! Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν τον πλανήτη μας και ας γίνει μότο από όλους μας #loveyourrubbish #upcyclingisfun».

 κ. Κλαίρη Καμπάνη
η κ. Κλαίρη Καμπάνη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ