ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Έργο ΣΔΙΤ" η μείωση "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων 63 δισ. ευρώ

Σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής Οικονομίας.

No profile pic

Το μεγαλύτερο οιονεί έργο "ΣΔΙΤ" θα αποτελέσει η εκκαθάριση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής Οικονομίας. Το τιτάνιο αυτό έργο δρομολογεί η ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η επικείμενη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των NPLs με τη νομοθέτηση και της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών. 

Προκειμένου να "τρέξουν" γρήγορα και παράλληλα τόσο η μείωση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, όσο κυρίως η εξυγίανση και η αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων, κυβέρνηση και τράπεζες πρόκειται να συνεργαστούν στενά σε τρία μέτωπα, δημιουργώντας αντίστοιχες κοινές επιτροπές συνεργασίας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Θα πρόκειται για: 

α) Μία επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με το Υπουργείο Οικονομίας που θα ασχολείται με θέματα σχετικά με "κόκκινα" δάνεια, αναπτυξιακά προγράμματα, ΕΣΠΑ και συνεργασία με διεθνείς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη συμφωνηθεί με γίνει μία τεχνική συνάντηση για θέματα αρμοδιότητας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλ. Χαρίτση.

β) Μία επιτροπή της ΕΕΤ με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για θέματα όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο ή θέματα σχετικά με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

γ) Μία επιτροπή με το Υπουργείο Οικονομικών που θα λειτουργήσει ως "άτυπο" παρατηρητήριο για να παρακολουθεί τη χρηματοδότηση της Οικονομίας. 

Σημειώνεται ότι στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών λειτουργεί ήδη διατραπεζικό Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, το οποίο ασχολείται με τις περιπτώσεις μεγάλων κοινών επιχειρηματικών ανοιγμάτων και στο οποίο προεδρεύει ο κ. Σπύρος Παπασπύρου, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς. Ο ευρύτερος συντονισμός που επίκειται με την κυβέρνηση αναμένεται να εστιάσει σε περιπτώσεις μεγάλων οφειλετών που μπορεί να απαιτήσουν επιπλέον ειδικούς χειρισμούς, κάτι που προβλέπει και το μνημόνιο στο σκέλος της αντιμετώπισης των NPLs μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στην ΕΕΤ, με αντικείμενο τα "κόκκινα" δάνεια σε επίπεδο κυρίως θεσμικών ζητημάτων, λειτουργεί και Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, με πρόεδρο τον κ. Θεόδωρο Καλαντώνη, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank.

Πηγή:capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση