ΥΓΕΙΑ

Μνήμη: Ανησυχείτε μεγαλώνοντας πως χάνετε το μυαλό σας;

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η σκέψη;

Μνήμη εγκέφαλος
Photo Credits: @pixabay

Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που συνοδεύεται από πολλές αλλαγές στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστικών ικανοτήτων. Ωστόσο, οι προσδοκίες που έχουμε για τη γήρανση μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την πραγματική μας γνωστική λειτουργία. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υποδεικνύει ότι οι αρνητικές πεποιθήσεις σχετικά με τη γήρανση μπορεί να συμβάλλουν στην υποβάθμιση της μνήμης και της σκέψης, δημιουργώντας έναν κύκλο αβεβαιότητας και ανησυχίας. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Aging & Mental Health και περιλάμβανε 581 συμμετέχοντες ηλικίας 65 έως 90 ετών, με μέση ηλικία τα 71 χρόνια. Η ερευνητική ομάδα εξερεύνησε πώς οι προσδοκίες των συμμετεχόντων για τη γήρανση σχετίζονταν με την αυτοεκτίμηση των γνωστικών τους ικανοτήτων και την αντίληψη για πιθανή πτώση αυτών. 

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε τρεις τύπους προσδοκιών για τη γήρανση: σωματική υγεία, ψυχική υγεία και γνωστική λειτουργία. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν πιο θετικές προσδοκίες για τη γήρανση ανέφεραν καλύτερη γνωστική απόδοση και λιγότερες ανησυχίες για τη μνήμη. 

Η Δρ. Nikki L. Hill, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Νοσηλευτικής Ross and Carol Nese, εξηγεί: «Οι προσδοκίες γήρανσης είναι ευπρόσβλητες και επηρεάζουν την αντίληψη ενός ατόμου για τη γνωστική του λειτουργία». Αυτό σημαίνει ότι η πίστη στην αναπόφευκτη πτώση της μνήμης με την ηλικία μπορεί να επιδεινώσει τις πραγματικές γνωστικές δυσκολίες. 

Για παράδειγμα, αν μια ηλικιωμένη γυναίκα πιστεύει ότι η σημαντική απώλεια μνήμης είναι αναπόφευκτη, μπορεί να ερμηνεύσει φυσιολογικές καταστάσεις, όπως το να ξεχάσει πού άφησε τα κλειδιά της, ως κάτι πολύ σοβαρό. Αντίθετα, μια γυναίκα που έχει πιο θετική προσδοκία μπορεί να δει το ίδιο συμβάν ως απλώς μια φυσιολογική περιστασιακή δυσκολία. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν καλύτερες προσδοκίες σχετικά με τη σωματική και ψυχική υγεία και τις γνωστικές τους ικανότητες ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι δεν παρατήρησαν σημαντική πτώση στις γνωστικές τους ικανότητες. Αυτή η διαπίστωση υποδηλώνει ότι οι πεποιθήσεις μας για τη γήρανση μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την ψυχολογία μας αλλά και την πραγματική γνωστική μας απόδοση. 

Η Δρ. Hill τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης, αναφέροντας ότι «η τροποποίηση των προσδοκιών γήρανσης των ηλικιωμένων μπορεί να υποστηρίξει την υγιή γήρανση μέσω αυξημένης ευαισθητοποίησης και ακριβών υποθέσεων σχετικά με τη διαδικασία της γήρανσης». 

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για αλλαγή στις αρνητικές πεποιθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι ερευνητές προτείνουν ότι τέτοιες αλλαγές μπορούν να επιτευχθούν μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αμφισβητούν τα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με τη γήρανση και προάγουν παραδείγματα επιτυχούς γήρανσης. «Η κατανόηση των συνδέσεων μεταξύ προσδοκιών και γνωστικής λειτουργίας είναι σημαντική για την προώθηση υγιούς γήρανσης στην κοινωνία», καταλήγει η Δρ. Hill. 

Στην εποχή μας, όπου η γήρανση του πληθυσμού αφορά όλο και περισσότερους, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς οι προσδοκίες μας επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία μας. Η έρευνα της Δρος Hill και της ομάδας της ενισχύει την ιδέα ότι οι πεποιθήσεις μας για τη γήρανση μπορεί να είναι όσο σημαντικές είναι και οι φυσιολογικές αλλαγές που προκύπτουν με την ηλικία. Η αναγνώριση και η τροποποίηση αυτών των πεποιθήσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και μια πιο υγιή γήρανση για όλους.

Πηγή:ygeiamou.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση