ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ραβασάκια με πρόστιμα σε χιλιάδες επιχειρήσεις για ...ξεχασμένες υποθέσεις

Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι να προλάβει να κοινοποιήσει τα πρόστιμα για τις ξεχασμένες συγκεντρωτικές καταστάσεις, γνωστές ως ΜΥΦ έως το τέλος του έτους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση παραγράφονται και το Δημόσιο χάνει έσοδα.

ΑΑΔΕ: Ραβασάκια με πρόστιμα σε χιλιάδες επιχειρήσεις για ...ξεχασμένες υποθέσεις

Ραβασάκια με πρόστιμα σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών το 2017, τις υπέβαλλαν εκπρόθεσμα ή δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά την ίδια διαχειριστική περίοδο έχει αρχίσει να αποστέλλει η εφορία.

Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι να προλάβει να κοινοποιήσει τα πρόστιμα για τις ξεχασμένες συγκεντρωτικές καταστάσεις, γνωστές ως ΜΥΦ έως το τέλος του έτους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση παραγράφονται και το Δημόσιο χάνει έσοδα.

Στο τέλος του 2023, το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη, οπότε η εφορία έχει ξεκινήσει να εντατικοποιεί τους σχετικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2021 είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές περί τις 850.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA είναι εγγεγραμμένες περίπου 1.060.000.

Με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων έχουν καταργηθεί οι συγκεντρωτικές καταστάσεις, αλλά αναζητούνται οι υπόχρεες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που από το 2016 μέχρι και το 2020 δεν υπέβαλαν τις καταστάσεις.

Όσοι λάβουν σημειώματα με πρόστιμα θα πρέπει να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών, ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα μέσα σε διάστημα 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή προκειμένου να επανεξεταστεί η υπόθεσή του.

Ποιες υποθέσεις βρίσκονται στο «κόκκινο»

Στις υποθέσεις φορολογίας που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 έχει επικεντρωθεί οι ελεγκτικός μηχανισμός προκειμένου τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των εξτρά φόρων που θα πρέπει να επιβληθούν στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί φορολογική παράβαση θα πρέπει να έχουν φθάσει στους φορολογούμενους έως τα τέλος του έτους .

Στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών βρίσκονται οι ακόλουθες υποθέσεις:

Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει, η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τον φορο-ελεγκτικό μηχανισμό.

Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.

Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής

Πηγή:imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση