«Στρατηγικός στόχος της αριστεράς και της κυβέρνησης η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας»

Η ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη στη σημερινή Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ για την Υγεία

«Η εφαρμοσθείσα από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας αθροιστικά βιώνουμε σήμερα, έχει βλάψει ταξικά την υγεία των πολιτών. Δεν είχαμε απλώς μια διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω δημοσιονομικής στενότητας, αλλά μια συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης. 

Η υγειονομική φτώχεια, οι αποκλεισμοί και οι ανισότητες στην περίθαλψη και στην κοινωνική φροντίδα έχουν αναιρέσει θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης της ίδιας συνταγής. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη να στηρίξουμε τη δημόσια περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα. 

Στρατηγικός στόχος της Αριστεράς και της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης του λαού μας, με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος. Και αυτό όχι λόγω κάποιας ιδεολογικής εμμονής αλλά γιατί έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι τα δημόσια συστήματα υγείας, όταν φυσικά λειτουργούν με κανόνες και έλεγχο, υπερτερούν στην ποιότητα και το τελικό κόστος των υπηρεσιών, αλλά και στην καταπολέμηση στης ανισότητας στην πρόσβαση.

 

Θεωρούμε θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας την ΠΦΥ, πλευρά της οποίας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και η Δημόσια Υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα της Πατρίδας μας που σήμερα υπολειτουργεί ή λείπει από το ΕΣΥ.

Προωθούμε ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον Οικογενειακό Γιατρό, την Ομάδα Υγείας, τα Ιατρεία της Γειτονιάς και τα Κέντρα Αναφοράς τους, με στόχο την ενιαία, δημόσια, ολοκληρωμένη και υποκείμενη σε κοινωνικό έλεγχο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλου του πληθυσμού.

Ξεκινάμε με τα Ιατρεία Γειτονιάς. Θέλουμε να παρέχουν υπηρεσίες:

-πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης

-ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης χρόνιων νοσημάτων και έκτακτων περιστατικών,

-φυσικής και κοινωνικής αποκατάστασης και

-φροντίδας στο σπίτι.

Το σύστημα της ΠΦΥ που προτείνουμε ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη των Μονάδων Αναφοράς. Ο αριθμός των Ιατρείων Γειτονιάς και των Μονάδων Αναφοράς τους, θα εξαρτηθεί και από τους τελικά διαθέσιμους πόρους. Θα μπορούσαμε να πούμε, με ένα κατ’ αρχήν σχεδιασμό, 1 Ιατρείο/5000 κατοίκους και 1 Μονάδα Αναφοράς/ 5 Ιατρεία.

Για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του νέου αυτού συστήματος ΠΦΥ, προχωράμε στην δημιουργία, από την πρώτη, κιόλας, επαφή του ασθενή με ο Ιατρείο Γειτονιάς, του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος στον Δήμο Μαλεβυζίου (~25.000 κάτοικοι), με 5 Ιατρεία και 1 Μ.Α.Π.Φ.Υ. το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά για την ΠΦΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Δημόσια Υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι σχεδιασμός μακράς πνοής. Μας βγάζει από την λογική αντιμετώπισης του ανθρώπου σαν «μια μηχανή που χαλά», με μόνη υποχρέωση μας την «επισκευή» του, την αποκατάσταση δηλαδή της ικανότητάς του για εργασία, της ικανότητας του να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Με κύριο προσανατολισμό στην πρόληψη, στην προαγωγή της υγείας και στην δημόσια υγεία, ο σχεδιασμός αυτός προσεγγίζει τον άνθρωπο και την υγεία του με την αντίληψη της αριστεράς.

Ο χώρος της υγείας, αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» της εφαρμογής της πολιτικής της αριστεράς για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για μας η Υγεία αποτελεί χώρο κάλυψης πραγματικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, χώρο κατοχύρωσης ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το κράτος δεν είναι για να εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς υγείας αλλά για να διασφαλίζει  - θεσμικά, χρηματοδοτικά, λειτουργικά -  την ισότιμη παροχή αξιόπιστης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και πρόληψης -προαγωγής υγείας σε όλους, ανεξάρτητα από την εργασιακή, ασφαλιστική, οικονομική κατάσταση καθενός ή τη νομιμότητα παραμονής στη χώρα μας.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και της ευθύνης να διασφαλίσουμε πάντα σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, την επιβίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την αξιοπρέπεια των ασθενών.

Απέναντι στην προσπάθεια μας αυτή, βρίσκονται οι εραστές του «λιγότερου κράτους», της μείωσης, δηλαδή της μετακύλισης των κρατικών υποχρεώσεων για την υγεία, στις πλάτες των εργαζομένων. Έτσι εξηγείται η στάση των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ απέναντι στην καρδιά της κοινωνικής πολιτικής της αριστεράς.

Ερωτηματικά προκαλεί ωστόσο η στάση του ΚΚΕ. Κι αυτό γιατί έχουμε συναντηθεί στον αγώνα για δωρεάν δημόσια υγεία. Δεν μπορώ να εξηγήσω την στάση του απέναντι στην προσπάθειά μας να σταθεροποιήσουμε και να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά μόνο ως αποτέλεσμα «ιδεοληπτικής εμμονής», να μην αναγνωρίσει τίποτε θετικό, ακόμα και όταν το βλέπει, στην κυβέρνηση που βασικός κορμός της είναι η αριστερά.

Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει το έργο μας, πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε. Γιατί μαζί με τις δικαιολογημένα αυξημένες απαιτήσεις του λαού μας, «εισπράττουμε» και την υποστήριξή του, που είναι το ακαταμάχητο όπλο μας.

Με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις, τόσο στα γενικότερα οικονομικά προβλήματα της πατρίδας μας, όσο και στα ειδικότερα θέματα της υγείας, σε μια σχέση αγωνιστικής ενότητας, βασισμένη στην ειλικρίνεια για τα προβλήματα που συναντάμε και τους στόχους – λύσεις τους, όσες δυσκολίες κι αν συναντήσουμε, θα τις ξεπεράσουμε.

Θα τα καταφέρουμε!».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ