ΚΡΗΤΗ
Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση με ψείρες και κορωνοϊό στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στον Άγιο Νικόλαο
Την υπόθεση χειρίζεται η πολύ έμπειρη και ικανή αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Βιργινία Σακελλαροπούλου
H πρωτοφανής υπόθεση με ψείρες και κορωνοϊό στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στον Άγιο Νικόλαο, που έφερε στο "φως" το Cretalive.gr (δείτε εδώ) απασχολεί τώρα την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Αναφορικά με την καταγγελία σύμφωνα με την οποία ασθενής η οποία έπασχε από Covid-19 και μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο της περιφέρειας και βρέθηκε γεμάτη… ψείρες , ο καταγγέλλων ζήτησε την παρέμβαση της Ανώτατης Εισαγγελίας, επειδή -όπως ισχυρίζεται- η κατά τόπον αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών «έθαψε» την καταγγελία του, χωρίς να κληθεί ο ίδιος για να καταθέσει περισσότερα στοιχεία. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην Εφημερίδα Δημοκρατία, μετά την καταγγελία του, που έγινε τον Μάρτιο του 2022, βρέθηκε και κατηγορούμενος, αφού τον μήνυσε ο διευθυντής του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων της περιοχής, ο οποίος έκτοτε απομακρύνθηκε από τη θέση του.
Την υπόθεση χειρίζεται η πολύ έμπειρη και ικανή αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Βιργινία Σακελλαροπούλου, η οποία έχει διδακτορικό στο ιατρικό Δίκαιο και μάλιστα είναι εξειδικευμένη στην ποινική αντιμετώπιση του ιατρικού σφάλματος.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο καταγγέλλων, πληροφορήθηκε από προσωπικό του νοσοκομείου ότι ήρθε περιστατικό από το θεραπευτήριο με ανάγκη νοσηλείας για Covid-19 και πως από άποψη ατομικής υγιεινής η κατάσταση της ασθενούς ήταν εντελώς απαράδεκτη, ενδεικτικό της παραμέλησής της. Οπως αναφέρει: «H ασθενής ήταν κουρεμένη με ψιλή μηχανή, όμως αυτό δεν κίνησε την υποψία, αφού είναι, φαίνεται, συνήθης πρακτική στο θεραπευτήριο. Μετά από 2-4 ημέρες νοσηλείας διαπίστωσαν πως είχε γεμίσει μικρές ψείρες το τριχωτό της κεφαλής της και η σπονδυλική στήλη, ενώ υπήρχαν στο μαξιλάρι και στα σεντόνια. Προκλήθηκε πανικός, λόγω του τεράστιου αριθμού των εντόμων και του κινδύνου μετάδοσής τους σε εργαζομένους και άλλους ασθενείς, λόγω της ιδιαιτερότητας της ασθενούς. Λαμβάνοντας υπόψη πως κανένα άλλο περιστατικό δεν υπήρξε στο νοσοκομείο, ούτε σε ασθενή ούτε σε προσωπικό, ακόμη και στον θάλαμο Covid, όπου νοσηλευόταν, επίσης ότι η διάρκεια επώασης είναι 6 με 10 ημέρες, ότι τηρούνται πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και εφαρμογή των μέσων ατομικής προστασίας, ότι οι ψείρες μεταδίδονται με επαφή (αφού ούτε έχουν φτερά ούτε πηδούν), είναι βέβαιο πως η ασθενής είχε έρθει με αβγά από το θεραπευτήριο, διαφορετικά δεν θα είχαν προλάβει να επωαστούν σε τόσο σύντομο διάστημα».
Και συνεχίζει: «Το νοσοκομείο επικοινώνησε με το θεραπευτήριο και έφεραν αντιφθειρικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, παρότι δήλωσαν πως δεν έχουν περιστατικά. Και εάν πράγματι δεν είχαν, για ποιον λόγο η ασθενής ήρθε κουρεμένη γουλί; Είναι ή όχι μέθοδος που χρησιμοποιούν για τον περιορισμό του προβλήματος;» Σε άλλο σημείο της καταγγελίας του υποστηρίζει ότι έγινε ΕΔΕ στο θεραπευτήριο, όπου βρέθηκαν περιθαλπόμενοι πρόσφατα κουρεμένοι με την ψιλή και με αβγά / κόνιδες. Ενώ διερωτάται: «Εάν δεν υπήρχαν ψείρες, πού βρέθηκαν οι κόνιδες; Και ποιος ο λόγος που τους κούρεψαν;».
Σε άλλο σημείο των καταγγελιών του, για τις οποίες ζητάει την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, ο καταγγέλλων κάνει λόγο για απάνθρωπες και απαξιωτικές συνθήκες σε βάρος περιθαλπομένων. Οπως αναφέρει: «Υπάρχουν δύο χώροι απομόνωσης για περιπτώσεις επιθετικής συμπεριφοράς, όπου όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολλή φειδώ, για κάποιες ώρες και το πολύ για μερικές ημέρες. Υπήρχαν περιστατικά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και μήνες, να βρίσκονται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ακόμα και χωρίς στρώμα και χωρίς θέρμανση, μέσα στο κρύο και χωρίς κλιματιστικό το καλοκαίρι. Αρνούνταν δε η διοίκηση να λάβει μέτρα και να βελτιώσει τις συνθήκες με διάφορες προφάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την περαιτέρω ψυχική υγεία των εγκλεισμένων, αλλά και τη σωματική τους υγεία, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών απομόνωσης».
Συνεχίζοντας τις καταγγελίες, αναφέρεται στη «διακοπή λειτουργίας του καλύτερου σε πληρότητα πολυαισθητηριακού χώρου, σε πανελλαδικό επίπεδο, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τεχνογνωσία και υποδείξεις από το εξωτερικό και κόστισε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ για τη λειτουργία του είχε σταλεί για εκπαίδευση στο εξωτερικό στέλεχος του παραρτήματος». Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ουσιαστικά διασπάθιση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, ενώ από την άλλη θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, μέχρι ηλικιωμένους με αγγειακή εγκεφαλική βλάβη. Ομως μπήκε λουκέτο!
Σε άλλο σημείο ο καταγγέλλων κάνει λόγο για ασθενείς του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων, οι οποίοι κατέληγαν να διακομίζονται σε νοσοκομείο με κατακλίσεις!
Δείτε επίσης:
Καταγγελίες για ψείρες και κορωνοιό σε ίδρυμα της Κρήτης!