Παγκρήτια Τράπεζα: Στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα και τη βιοικονομία

Συνέντευξη στο Cretalive του manager Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Παγκρήτιας Τράπεζας Κώστα Καταχανάκη, για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που απευθύνεται σε αγρότες και επιχειρήσεις

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Παγκρήτιας Τράπεζας το οποίο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, απευθύνεται σε αγρότες και επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα και στον τομέα της βιοοικονομίας. Με προσανατολισμό στην κατεύθυνση της «πράσινης οικονομίας» η Παγκρήτια Τράπεζα με το συγκεκριμένο σύγχρονο και ανταγωνιστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενθαρρύνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα και χρηματοδοτεί, με ευνοϊκούς όρους, επενδυτικά σχέδια παρέχοντας την αναγκαία ρευστότητα.

Το Cretalive μίλησε με τον κ. Κώστα Καταχανάκη, manager Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Παγκρήτιας Τράπεζας ο οποίος μας παρουσίασε τις λεπτομέρειες του νέου «πράσινου» χρηματοδοτικού προγράμματος.

Ολόκληρο το περιεχόμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Το νέο προϊόν της Παγκρήτιας Τράπεζας απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον γεωργικό, αγροτικό τομέα και στον τομέα της βιοοικονομίας, ή έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν και μεμονωμένοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες;

«Μπορούν να επωφεληθούν και μεμονωμένοι αγρότες. Το νέο αυτό χρηματοδοτικό προϊόν απευθύνεται σε αγρότες – ελεύθερους επαγγελματίες, σε ατομικές επιχειρήσεις, όπως επίσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 υπαλλήλους αλλά και σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης που απασχολούν έως και 3.000 υπαλλήλους πριν από την επένδυση. Η προϋπόθεση είναι η κύρια δραστηριότητα όλων αυτών να εντάσσεται στους τομείς της γεωργίας, της αγροδιατροφής και της βιοοικονομίας».

Στο επενδυτικό πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν και νέοι αγρότες;

«Φυσικά! Μάλιστα, για τους νέους αγρότες, εκείνους δηλαδή με ηλικία κάτω των 41 ετών, προβλέπεται ευνοϊκότερο επιτόκιο για την αποπληρωμή του δανείου τους.

Άλλωστε η Τράπεζα συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα που επιχειρούν με οποιοδήποτε τρόπο να δώσουν κίνητρα σε νέους επαγγελματίες να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή και όχι μόνο».

Γιατί η Παγκρήτια Τράπεζα χαρακτηρίζει «πράσινο» αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο;

«Η Παγκρήτια Τράπεζα ως χρηματοπιστωτικός οργανισμός εγνωσμένου κύρους υιοθετεί άμεσα τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας με στόχο να συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική και συνακόλουθα κοινωνική ανάπτυξη με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο χαρακτηρίζεται “πράσινο”, καθώς ενθαρρύνει επενδύσεις που στρέφονται στη χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που συμβάλλουν στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μιας επιχείρησης. Επενδύσεις που είναι φιλικές στο περιβάλλον, όπως θα λέγαμε πιο απλά. Οι τραπεζικοί θεσμοί εξάλλου στην Ευρώπη προωθούν με κάθε τρόπο το πράσινο αποτύπωμα και πολύ σύντομα ό,τι σχετίζεται με την πράσινη ανάπτυξη θα τιμολογείται διαφορετικά από τις τράπεζες οι οποίες θα έχουν να προσμετρήσουν μικρότερο κίνδυνο από τις δραστηριότητες αυτές».

Ποια είδη επενδύσεων μπορούν να καλυφθούν μέσα από το πρόγραμμα;

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιλέξιμων δαπανών και επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα και στον τομέα της βιοικονομίας. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι θεωρούνται επιλέξιμες δαπάνες και καλύπτονται επενδύσεις σε μη θερμαινόμενα θερμοκήπια αλλά και σε θερμαινόμενα υπό προϋποθέσεις, σε μονάδες βιοαερίου για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους φερ’ ειπείν, σε έργα άρδευσης υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η ύπαρξη δικαιωμάτων για τη διάθεση του νερού, αλλά ακόμη και για την αγορά αγροτικού αυτοκινήτου ή τρακτέρ. Όσον αφορά στις γενικές επιλέξιμες δαπάνες μπορούν να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες των ενδιαφερομένων που σχετίζονται με κεφάλαιο κίνησης,  δαπάνες για την επέκταση ή ανακαίνιση των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων, για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, δαπάνες που σχετίζονται με άδειες ευρεσιτεχνίας για την τεχνική εφαρμογή ενός έργου και φυσικά δαπάνες που αφορούν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Για παράδειγμα επιλέξιμη δαπάνη θεωρείται η αγορά μη γεωργικής γης για την επέκταση μιας επαγγελματικής εγκατάστασης, με τη χρηματοδότηση για τη συγκεκριμένη επένδυση να φτάνει έως και το 10% του συνολικού κόστους του έργου. Βεβαίως, προσωποποιημένη ενημέρωση για τις επιλέξιμες δαπάνες και επενδύσεις μπορούν να έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στα καταστήματα του δικτύου της Παγκρήτιας Τράπεζας. Ενημερωτικό υλικό έχει ήδη αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Τράπεζας (www.pancretabank.gr) όπου μπορούν επίσης να ανατρέξουν».

Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που καθιστά το προϊόν ελκυστικό για τους ενδιαφερόμενους;

«Η Παγκρήτια Τράπεζα αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και φιλοδοξεί να αποτελέσει το μέσο για την επίτευξη των προσωπικών τους στόχων και οραμάτων στην προσπάθειά τους για εκσυγχρονισμό και περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους.  Βεβαίως δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός της εξασφαλισμένης ρευστότητας που παρέχεται μέσα από τη συνεργασία της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), χωρίς να απαιτείται ίδια συμμετοχή, καθώς και το προσφερόμενο ανταγωνιστικό, προνομιακό επιτόκιο που είναι απαλλαγμένο από την εισφορά του Ν.128/75. Το συνολικό ύψος του δανείου, το οποίο μπορεί να φθάνει κατά το μέγιστο τα 10 εκ. ευρώ, μπορεί να χρηματοδοτείται 100% από κεφάλαια της ΕΤΕπ. Με την ένταξη του δανείου στην ΕΤΕπ ο τελικός δικαιούχος λαμβάνει μείωση του περιθωρίου τουλάχιστον κατά 0,25%, ενώ οι Νέοι Αγρότες δικαιούνται να λάβουν περαιτέρω μείωση του περιθωρίου κατά 0,20%».

Η δραστηριότητα παραγωγών και επιχειρήσεων θα πρέπει να αναπτύσσεται μόνο εντός Κρήτης;

«Δεν υπάρχει κανένας γεωγραφικός περιορισμός. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης απευθύνεται σε αγρότες και επιχειρήσεις του γεωργικού, αγροδιατροφικού τομέα και του τομέα της βιοοικονομίας σε όλη τη χώρα. Δεν έχει σημασία που βρίσκεται η έδρα της δραστηριότητας. Οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν υπόψη τους ότι η κατάθεση των δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνει σε κατάστημα του Δικτύου της Τράπεζας».

Οι ενδιαφερόμενοι στον φάκελό τους οφείλουν να υποβάλουν επενδυτικό σχέδιο ή μελέτη σκοπιμότητας;

«Το πρόγραμμα δεν απαιτεί τη σύνταξη και υποβολή επενδυτικού σχεδίου. Δεν αποτελεί δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμπλήρωση του φακέλου του δικαιούχου. Αντιλαμβάνεστε, όμως, πως πρόκειται για δάνειο και είναι αναγκαία η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ενδιαφερομένου. Όσο προχωρά, λοιπόν, αυτή η διαδικασία δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο σε κάποιες περιπτώσεις, όχι σε όλες επαναλαμβάνω, να χρειαστεί η υποβολή κάποιου σχεδίου που να περιγράφει τον στόχο που επιδιώκει ο αγρότης ή η επιχείρηση. Τα στελέχη του δικτύου της Παγκρήτιας Τράπεζας είναι πάντα στη διάθεση των ενδιαφερομένων λειτουργώντας υποστηρικτικά και συμβουλευτικά, σε κάθε στάδιο της όλης διαδικασίας, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος».

Πόσος χρόνος απαιτείται από την υποβολή του αιτήματος μέχρι την τελική έγκριση από την Παγκρήτια Τράπεζα;

«Η διαδικασία είναι σύντομη από τη στιγμή που θα υποβληθεί ολοκληρωμένα ο φάκελος του αιτήματος μέχρι την τελική έγκριση του χρηματοδοτικού προγράμματος. Εκεί που παρατηρούνται συνήθως καθυστερήσεις είναι κατά τη συλλογή και συμπλήρωση των απαιτούμενων εγγράφων από τον ενδιαφερόμενο. Διευκολύνει, ωστόσο, το γεγονός πώς λόγω της πανδημίας, πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες διεκπεραιώνονται πλέον και ηλεκτρονικά. Ας έχουν κατά νου οι ενδιαφερόμενοι πώς όσο πιο γρήγορα συμπληρώσουν τον φάκελο της αίτησής τους τόσο περιορίζεται και ο χρόνος αναμονής μέχρι την τελική έγκριση».

Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής των δανείων αυτών;

«Η διάρκεια της χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 12 έτη, ενώ προβλέπεται και περίοδος χάριτος δύο χρόνων».

Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος;

«Το χρονικό περιθώριο ένταξης στο πρόγραμμα επεκτείνεται μέχρι τις 26/2/2022. Ωστόσο, μπορεί να ολοκληρωθεί και νωρίτερα ανάλογα με τον ρυθμό απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων».

Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που να υλοποιεί η Παγκρήτια Τράπεζα και να απευθύνεται στον αγροτικό κόσμο;

«Βεβαίως! Η Τράπεζα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), συμμετέχει στο «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης» για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων του πρωτογενούς τομέα αλλά και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Παρέχεται, δηλαδή, η δυνατότητα – με πολύ ευνοϊκούς όρους – σε επαγγελματίες αγρότες, σε συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών σε συγκεκριμένους κλάδους της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιούν επιλέξιμες επενδύσεις, να λάβουν χρηματοδότηση. Ποιοι είναι αυτοί οι ευνοϊκοί όροι; Το μειωμένο επιτόκιο και οι μειωμένες εξασφαλίσεις.  Εν συντομία, ας γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι οι αιτήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στον δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr προκειμένου να υπαχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.  Το ύψος του επενδυτικού δανείου ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 10.000-500.000 ευρώ, ενώ για κεφάλαιο κίνησης –εφόσον όμως αυτό αποτελεί μέρος της επένδυσης που πρόκειται να υλοποιήσουν-  μπορεί να φτάσει μέχρι και 200.000 ευρώ, ή για το 30% των εξόδων της επένδυσης. Όσον αφορά στη διάρκεια των δανείων αυτών, κυμαίνεται από ένα έως και 10 έτη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Τράπεζας ( www.pancretabank.gr ) για περισσότερες πληροφορίες».

Διαβάστε επίσης:

Στήριξη του αγροτικού τομέα και της Βιοοικονομίας από την Παγκρήτια Τράπεζα

Παγκρήτια Τράπεζα: Δάνεια μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ