ΚΡΗΤΗ

Μεγάλη ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Αντί για λύσεις, μας δίνετε μπαλώματα!»

Γονείς και μαθητές των σχολείων της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας εξέφρασαν τα παράπονά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Δείτε video.

πρώην Ακαδημία

Οι γονείς και οι μαθητές της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας (53ο και 54ο Δημοτικά Σχολεία), με αφορμή, όπως ανέφεραν στη σχετική ανακοίνωσή τους, "τις ελλείψεις και τα σοβαρά ζητήματα υγείας και ασφάλειας στο υπό παράδοση κτίριο του σχολικού συγκροτήματος, μετά από ομόφωνη απόφαση της κοινής, και για τα δύο σχολεία, γενικής συνέλευσης", προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, εκτός ημερησίας διατάξεως, επικράτησε μεγάλη ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παντελή Ρυακιωτάκη και τους γονείς με τους τελευταίους να εκφράζουν τα παράπονά τους και την αγανάκτησή τους. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν: «Τα ζητήματα αυτά δεν είναι καινούργια. Μας ακούσατε, μας υποσχεθήκατε λύσεις αλλά αυτό που μας δίνετε είναι μπαλώματα. Η ΔΕΠΑΝΑΛ συνέταξε τεχνική έκθεση και δίνει λύσεις".

Απαιτούμε σήμερα:

* Κάλυψη των επικίνδυνων κιγκλιδωμάτων στο κλιμακοστάσιο και στο μπαλκόνι.
* Τρίψιμο και ανακατασκευή των πατωμάτων για εξάλειψη της σκόνης που προκαλεί τεράστια προβλήματα υγείας (ομοίως και στο πρώτο κτίριο).
* Σαφές χρονοδιάγραμμα για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
* Δεν διεκδικούμε ζητήματα καλαισθησίας αλλά ασφάλειας. Τα παιδιά μας θα μπουν μόνο σε ασφαλές σχολείο».

Αξίζει να σημειωθεί πως η... σπίθα που «φούντωσε» τους γονείς ήταν ότι ο κ. Ρυακιωτάκης επαναλάμβανε ότι η συζήτηση επί του θέματος έληξε, ενώ οι γονείς δεν είχαν καλυφθεί από την απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Σισαμάκη και ήθελαν επιπλέον εξηγήσεις. Κάπως έτσι «άναψαν τα αίματα» και υπήρξε μεγάλη ένταση στην αίθουσα.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη και κατανόηση του Δήμου Ηρακλείου για την αγωνία των γονέων να παραδοθεί το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας το συντομότερο δυνατόν. Επισήμανε όμως ότι πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, το οποίο εκτελείται από τον Ιούνιο του 2022 με αποκλειστικό συμβατικό αντικείμενο την στατική ενίσχυση του υφιστάμενου κτιρίου. 

Τόνισε ότι καθυστερήσεις σε τέτοια σύνθετα έργα είναι αναμενόμενα, καθώς η πρόοδος των εργασιών «αποκαλύπτει» προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέες μελέτες και νέες συμβάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος Ηρακλείου εξαντλεί κάθε περιθώριο για να ικανοποιεί όλα τα πρόσθετα αιτήματα της σχολικής κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί και η πτέρυγα των κτιρίων 1 και 2 και βρίσκεται σε διαδικασία παραλαβής. Δεν έχουν απομακρυνθεί τα μέτρα ασφαλείας του εργοταξίου, καθώς ο Δήμος Ηρακλείου θα εκτελέσει έργα αποκατάστασης των υφιστάμενων κιγκλιδωμάτων στο κλιμακοστάσιο και στον εξώστη, καθώς και εργασίες αποκατάστασης των ανακατασκευασμένων δαπέδων. Εργασίες που δεν μπορούσαν να εκτελεστούν ταυτόχρονα από άλλο ανάδοχο, καθώς ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες της αρχικής σύμβασης. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη η προμήθεια της αντλίας θέρμανσης και των νέων θερμαντικών σωμάτων για την αντικατάσταση των αρχικών, εργασίες οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της αρχικής σύμβασης. Επίσης, έχει υπογραφεί και είναι σε εξέλιξη η σύμβαση εργασιών μονώσεων και αποκατάστασης των στηθαίων στο σύνολο των δωμάτων του σχολικού συγκροτήματος από την ίδια τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Μελετών.

Αναφορικά με την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, την αναγκαιότητα της οποία αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή και δεσμεύτηκε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την δημιουργία της, τα μέχρι τώρα συμπεράσματα της προμελέτης που εκπονείται από το τμήμα Εκτέλεσης Κτιριακών Έργων είναι τα εξής: 

1) Δεν είναι δυνατή η προσθήκη της αίθουσας στην αυλή του σχολείου, λόγω ανεπάρκειας χώρου. 

2) Απαραίτητη προϋπόθεση προσθήκης νέου χώρου, είναι η έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας. 

3) Για την αλλαγή χρήσης των υφιστάμενων χώρων από γραφειακούς ή χώρους διδασκαλίας σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων σε δημοτικά σχολεία απαιτείται ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 5,00 μ, διάσταση που σε κανένα υφιστάμενο κτίριο δεν υπάρχει και επιπλέον απαιτείται επιφάνεια 220 μ2. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, καταλήγουμε ότι ως μοναδικός χώρος για προσθήκη νέου χώρου, είναι πάνω από το ισόγειο κτίριο το οποίο έχει διαστάσεις 30,50*12,20=372,10μ2, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου των Η/Χ. 

Για την προσθήκη νέου χώρου πάνω από το ισόγειο αυτό κτίριο υπάρχουν οι κάτωθι προϋποθέσεις: 

1) Έγκριση του κτιριολογικού από το Υπουργείο Παιδείας. 

2) Λήψη μέτρων πυρασφάλειας και εξόδων διαφυγής βάση των πυροσβεστικών διατάξεων που ισχύουν σήμερα (τουλάχιστον δυο εξόδων και κλιμάκων). 

3) Πρόσβαση ΑμεΑ μέσω ανελκυστήρα ή αναβατορίου. 

4) Λειτουργική σύνδεση με το υπόλοιπο σχολείο. 

5) Δυνατότητα χρήσης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων από την κοινότητα σε χρόνο ανεξάρτητο από την λειτουργία του σχολείου. 

6) Παύση εργασιών της σημερινής σύμβασης για το συγκεκριμένο τμήμα και εκ νέου επίλυση του στατικού φορέα με πρόβλεψη ορόφου με τη συγκεκριμένη χρήση. Στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται ειδική μνεία ότι, η εγκεκριμένη μελέτη στατικής ενίσχυσης ενισχύει το υφιστάμενο τμήμα με τη μορφή που έχει σήμερα, για την εξασφάλιση της στατικής του επάρκειας.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 
 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση