ΚΡΗΤΗ
Με επιτυχία η συναυλία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Προς "υπεράσπιση" των κρατικών μουσείων της χώρας
Την Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μεγάλη συναυλία στο Ηράκλειο Κρήτης ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να μετατραπούν τα πέντε μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας (το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Τη συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας, οργάνωσε το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του ΣΕΑ, με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου.
Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην πολύωρη συναυλία και ένωσε τη φωνή του με τους κρητικούς καλλιτέχνες Βασίλη Σταυρακάκη, Γιώργη Ξυλούρη – Ψαρογιώργη, Στέλιο Πετράκη, Αντώνη Σταυρακάκη, Γιάννη Κασσωτάκη και Μάνο Παπαδάκη, τους οποίους ο Σύλλογος ευχαριστεί για την ευγενική συνεισφορά τους.
Τη συναυλία άνοιξε το μέλους του ΔΣ του ΣΕΑ Στάθης Γκότσης, ο οποίος μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό εκ μέρους των μελών του Συλλόγου αλλά και όλων των εργαζόμενων στα Μουσεία και τόνισε τι θα σημαίνει η αλλαγή αυτή: «Στα ΔΣ των Μουσείων θα διορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό διάφοροι αποτυχόντες πολιτευτές, διάφοροι κομματικοί φίλοι, παρατρεχάμενοι, “αρχαιόφιλοι” με συλλογές νόμιμες ή “νομιμοποιημένες”, διάφοροι παράγοντες που θέλουν να παίξουν ρόλο στην τοπική κοινωνία. Στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι ποιος θα διαχειρίζεται την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου, τις υλικές μας μνήμες, την ταυτότητά μας. Έχει διαφορά αν ο Διευθυντής ή η Διευθύντρια, όπως σήμερα, είναι υπάλληλος του δημοσίου που ελέγχεται από το δημόσιο λογιστικό για τη χρήση των οικονομικών που κάνει ή που ελέγχεται από το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων ή όχι. Μιλάμε για αναγνωρισμένα Μουσεία για τη δράση τους σε όλα τα πεδία, της μουσειολογίας, της αρχαιολογικής έρευνας, της μουσειακής εκπαίδευσης, με τις χιλιάδες δωρεάν ξεναγήσεις. Αυτά λοιπόν τα δωρεάν προγράμματα ή εκείνα που προάγουν τη γνώση, την μόρφωση ή την συνείδηση, αυτά εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να τα αφήσουμε να τα διαχειρίζονται κάποιοι ιδιώτες. Γι’ αυτό τον αγώνα αυτόν πιστεύουμε ότι έχει νόημα να τον δώσουμε όλοι μαζί και να τον κερδίσουμε».
Ο Αντώνης Βασιλάκης, επίτιμος Έφορος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είπε: «Μαζευτήκαμε σήμερα για να συμπαρασταθούμε σε έναν αγώνα δίκαιο που δίνουν οι εργαζόμενοι των Μουσείων της χώρας κόντρα σε ένα απαράδεκτο ανήθικο νομοθέτημα της κυβέρνησης που ξεπουλάει και ιδιωτικοποιεί τα πάντα. Αποδυναμώνει τα Μουσεία από τον ρόλο τους, τον κοινωνικό, τον ερευνητικό, τον επιστημονικό και βέβαια τον αναπτυξιακό. Ήδη οι αρχαιολογικές υπηρεσίες είναι αποδυναμωμένες. Αντί να φροντίσουν να τις ενδυναμώσουν και να τις στελεχώσουν έρχονται με αυτό το νομοσχέδιο να αντιμετωπίσουν τα Μουσεία ως απλές κερδοφόρες επιχειρήσεις, αφαιρώντας όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα Μουσεία. Ας πάρουμε το παράδειγμα του Μουσείου Μπενάκη: αν δεν είχε την παχυλή χρηματοδότηση του δημοσίου, θα είχε κλείσει. Θέλουν να αλλάξουν το καθεστώς των μεγάλων Μουσείων που σήμερα είναι ειδικές περιφερειακές Υπηρεσίες, να τα αλλοιώσουν και να τα κάνουν υποχείρια, να βάλουν δοτούς μάνατζερ, τους εκλεκτούς της κάθε κυβέρνησης και ένα Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο οι ειδικοί θα είναι μειοψηφία, αν υπάρχουν και καθόλου». Κάλεσε τους πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους θυμίζοντας την κινητοποίηση των πολιτών του Ηρακλείου τον Φεβρουάριο 1979 ενάντια στην εξαγωγή των εκθεμάτων του Μουσείου Ηρακλείου στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης.
Τη συμπαράσταση των έκτακτων αρχαιολόγων εξέφρασαν επίσης ο Γιώργος Χαρίτος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και η Μαρία Κοκοσάλη, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Ο Γ. Χαρίτος σημείωσε ότι «οι προσωπικότητες που θα κληθούν να στελεχώσουν τα ΔΣ δεν θα έχουν καμία σχέση με τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού και δεν θα γνωρίζουν τις ανάγκες, ενώ δεν υπάρχει καμία ρήτρα για τα προσόντα τους. Προκειμένου να δουλέψουμε εμείς, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι για μερικούς μήνες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, έχουμε ως προϋπόθεση σειρά πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων. Για εκείνους που θα διοριστούν στα ΔΣ για να διαχειριστούν τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν ορίζονται καν τα προσόντα τους στο νομοσχέδιο». Ζήτησε επίσης να μειωθεί το εισιτήριο των μουσείων και να αυξηθούν οι δωρεάν δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε να είναι προσιτά τα Μουσεία σε όλο το λαό. Η Μ. Κοκοσάλη είπε: «Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Μουσείων είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας» και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την Μαρία Μαρή, εκπροσωπώντας το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του ΣΕΑ, στα όσα έχει επιτύχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το οποίο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης, το Μάιο του 2014, έχει διοργανώσει πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων που προάγουν την προβολή και ανάδειξη των υλικών μαρτυριών της μακραίωνης ιστορίας του νησιού. Μέσα από τη συνεργασία με έναν αξιοσημείωτα μεγάλο αριθμό φορέων της πόλης έχει πρωτοστατήσει στα πολιτισμικά δρώμενα της πόλης, αλλά και σε συνεργασίες με φορείς του εξωτερικού. Επίσης, μεταξύ άλλων έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις, όπως τη βράβευσή του στο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού European Museum Forum 2017, Top Choice 2016, Trip advisor Travellers’ Choice 2021.
Συγκινητική ήταν και η αναφορά του μουσικού Γιάννη Κασσωτάκη, που αφιέρωσε την παρουσία του στη συναυλία στη μνήμη του παππού του Γ. Κασσωτάκη, ενός απλού αγρότη και ψάλτη, που γεννήθηκε στη Λύττο, όπου βρήκε ένα ρωμαϊκό άγαλμα στο χωράφι του, το οποίο έφερε και δώρισε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ευχαριστεί ιδιαιτέρως όλους τους πολίτες που πήραν μέρος στη συναυλία και συμπαραστέκονται στον αγώνα μας.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο