"Η αλήθεια για το κληροδότημα Χαλκιαδάκη στη λ.Δημοκρατίας"

Τι απαντούν τα πρώην στελέχη του Ερυθρού Σταυρού για την οικία που είχε εγκαταλειφθεί

 





Τα όσα έχουν συμβεί με το κληροδότημα Χαλκιαδάκη στην λεωφόρο Δημοκρατίας εξηγούν με επιστολή τους προς το cretalive τα στελέχη της προηγούμενης διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού.

Με αφορμή το ρεπορτάζ του cretalive επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν για άλλη μια φορά στο ακίνητο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, “κληροδότημα Χαλκιαδάκη”, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Δημοκρατίας στο Ηράκλειο.

Μήπως είναι καιρός να μάθουν επιτέλους οι Ηρακλειώτες την αλήθεια για το θέμα αυτό; Αναρωτιούνται και επισημαίνουν τα έξι πρώην στελέχη του ΕΣ.

«Το κτίριο αυτό, που κάποτε πράγματι αποτελούσε “κόσμημα” της πόλης μας, έχει περιέλθει μόλις από το έτος 2006 στην πλήρη κυριότητα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με την από 18/6/1969 ιδιόγραφη διαθήκη του αρχίατρου Εμμανουήλ Χαλκιαδάκη, ο οποίος απεβίωσε στις 8/5/1970 και εγκατέστησε κληρονόμο του τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ήταν δε επιθυμία του μετά το θάνατο αυτού και της επικαρπώτριας συζύγου του, η οποία απεβίωσε το 2006, να εγκατασταθεί στο σπίτι του Σταθμός Πρώτων Βοηθειών της πόλεως και του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, «... όστις θα φέρει την ονομασίαν Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Αρχίατρου Εμμαν. Γ. Χαλκιαδάκη και Μαργαρίτας Χαλκιαδάκη».

 Η λοιπή περιουσία του Περιφερειακού Τμήματος Ηρακλείου του ΕΕΣ είναι συγκεκριμένη και γνωστή και δεν χρειάζεται να εντοπιστεί εκ νέου (!) αποτελείται δε: α) από το εν λόγω κτίριο κείμενο στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Δημοκρατίας β) το γραφείο στο οποίο στεγάζεται το Περιφερειακό Τμήμα Ηρακλείου επί της οδού Ρούσου Χούρδου αρ. 7, το οποίο διασώθηκε από επιχειρούμενη εκποίηση το 2011 με ενέργειες του τοπικού Δ.Σ. Ηρακλείου, γ) ένα διαμέρισμα κείμενο επί της οδού 1878 αρ. 35 (κληροδότημα Αθηνάς Φουντουλάκη) και όχι επί της οδού Χάνδακος, όπως δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα δ) μια οικία και ναΰδριο με το οικόπεδό τους στο χωριό Βοριάς του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων (κληροδότημα Πρεβελιανάκη).

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλη η περιουσία του ΕΕΣ στο Ηράκλειο καθώς και το συγκεκριμένο κτίριο ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ στο Περιφερειακό Τμήμα Ηρακλείου, αλλά στον “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ”, που εδρεύει στην Αθήνα. Το Περιφερειακό Τμήμα, δεν δικαιούται να διαχειρίζεται, αλλά μόνο να εισηγείται προς την Κεντρική Διοίκηση και να εκτελεί τις εντολές της, η οποία όμως όχι μόνο δεν έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια την απαιτούμενη ευαισθησία για να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο κτίριο και να εκτελεστεί η διαθήκη του αρχίατρου Χαλκιαδάκη, αλλά προσπάθησε, όπως καλά θυμούνται οι συμπολίτες μας, ακόμη και να το πουλήσει.

Το 2008 αναλάβαμε τη Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος Ηρακλείου, εν μέσω αναταραχής που είχε ξεσπάσει στην πόλη μας με θέμα το κληροδότημα Χαλκιαδάκη και τη φημολογούμενη πώλησή του.

Λίγο καιρό πριν, το κτίριο είχε λεηλατηθεί, όχι από ξένους, οι οποίοι το κατάντησαν πραγματικό ερείπιο, αφού ξήλωσαν πόρτες, αφαίρεσαν έπιπλα τα οποία σε μια νύχτα μετέφεραν στην Αθήνα, κατέστρεψαν δε όσα αξιόλογα υπήρχαν στο εσωτερικό του.

Με πρωταρχικό μέλημά μας να σώσουμε το ακίνητο, πιέσαμε ασφυκτικά την τότε Κεντρική Διοίκηση του ΕΕΣ, με παραιτήσεις όλων των μελών του Τοπικού Δ. Σ., όχι μόνο να μην προβεί στην πώλησή του αλλά να προχωρήσει στην αξιοποίησή του.

Αρχικά προσπαθήσαμε να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από το ΚΑΣ, πράγμα όμως που απορρίφθηκε με την υπ’αρ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/76136/1924/18-9-09 απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού, η οποία στηρίχθηκε μεταξύ άλλων και στην υπ’αριθμ. 39472/23-09-2004 Απόφαση του Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., με την οποία είχε αποκλειστεί το συγκεκριμένο κτίριο από τα διατηρητέα της πόλεως του Ηρακλείου, με το αιτιολογικό ότι “το κτίριο δεν διαθέτει στοιχεία που να το καθιστούν ιδιαίτερα αξιόλογο λόγω της Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομικής, Ιστορικής και Κοινωνικής σημασίας, έχει υποστεί πολλές μεταγενέστερες προσθήκες και επεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει πλήρως την όποια αρχική αυθεντιική του μορφή, και ως εκ τούτου, δεν πληρούνται οι ιδιαίτερα αυξημένες τασσόμενες από τον Νόμο προϋποθέσεις, για τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου”.

Ύστερα από την έντονη αντίδρασή μας, με κάθε μέσο και με τη βοήθεια των τοπικών ΜΜΕ και των συμπολιτών μας, καταφέραμε, όχι μόνο να ματαιώσουμε την πώληση, αλλά και να υποχρεώσουμε τον τότε πανίσχυρο Πρόεδρο του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ, κ. Μαρτίνη, να έλθει στο Ηράκλειο.

Σε συνεδρίαση στο ξενοδοχείο GALAXY, στις 13-10-09, ο κ. Μαρτίνης μαζί με την εκπρόσωπο της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΕΣ, μας παρουσίασαν, Τεχνική έκθεση προμελέτης για την ανέγερση νέας τριόροφης οικοδομής με υπόγειο, η οποία θα κατασκευάζονταν αποκλειστικά από πιστώσεις του κεντρικού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως ένα σύγχρονο, υψηλών προδιαγραφών κτίριο, το οποίο θα είχε προορισμό να στεγάσει εκτός απο τα γραφεία του Περιφερειακού Τμήματος Ηρακλείου, Σταθμό Α΄ Βοηθειών και “προγράμματα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Κοινωνικής Πρόνοιας, Ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα εθελοντισμού κλπ”.  Το κτίριο αυτό με την επωνυμία “Μέγαρο Εμμανουήλ και Μαργαρίτας Χαλκιαδάκη” θα παραδίδονταν εξολοκλήρου στο Περιφερειακό Τμήμα Ηρακλείου. Στις 14/10/2009, μάλιστα, ο κ. Μαρτίνης, έδωσε συνέντευξη τύπου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε και ενημέρωσε σχετικά τον τότε Δήμαρχο και το Νομάρχη Ηρακλείου, οι οποίοι και τον ευχαρίστησαν ιδιαίτερα για την προσφορά του στην πόλη μας.

Τα σχέδια αυτά, δυστυχώς, έμειναν μόνο στα χαρτιά…, αφού λίγο μετά ξέσπασε η γνωστή κρίση οικονομικών σκανδάλων στους κόλπους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. κλονίζοντας τη θέση του ακόμα και στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Συνοψίζοντας, συμπεραίνουμε ότι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πάρα πολλά προκειμένου να αποφανθούμε ότι “σώσαμε το διατηρητέο και με προσωπικά έξοδα” και συγκεκριμένα:

- το κτίριο ΔΕΝ έχει κηρυχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες διατηρητέο, αλλά κατεδαφιστέο

- τα απαιτούμενα έξοδα είναι τεράστια και ως εκ τούτου είναι απίθανο να καλυφθούν από τον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος μέχρι πρότινος αδυνατούσε να καταβάλει ακόμη και τους μισθούς των υπαλλήλων του, πολλώ δε μάλλον “από προσωπικά έξοδα” του τοπικού Διοικητικού Συμβουλίου

- από το 2012 μέχρι και σήμερα ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο. Οι αλλεπάλληλες προσωρινές Διοικήσεις, που έχουν διοριστεί με δικαστικές αποφάσεις, είναι εξουσιοδοτημένες μόνο για να διενεργήσουν αρχαιρεσίες.

Η σημερινή προσωρινή Διοίκηση του Κεντρικού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει διοριστεί με την υπ’αρ. 2022/2015 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, αποκλειστικά για να προβεί σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη μελών τακτικής διοίκησης, καθώς και στις διαχειριστικές πράξεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του σωματείου. Η παραπάνω απόφαση προσβλήθηκε με έφεση και στη συνέχεια “εξαφανίστηκε” με την υπ΄αρ. 3224/25-7-2016 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία διορίστηκε άλλη προσωρινή διοίκηση, κατά της οποίας ο προσωρινός Πρόεδρος κ. Αυγερινός άσκησε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο και συγχρόνως αίτηση αναστολής εκτέλεσης, η οποία έγινε δεκτή και με τον τρόπο αυτό, παραμένει έως και σήμερα στην προσωρινή Διοίκηση του ΕΕΣ.

Κατόπιν των παραπάνω είναι αμφισβητούμενη η νομιμοποίηση της παρούσας προσωρινής Διοίκησης, της οποίας προΐσταται ο κ. Αυγερινός, στο ως άνω πλαίσιο αρμοδιοτήτων της, να παύει Περιφερειακά Διοικητικά Συμβούλια και να διορίζει νέα, όπως έπραξε, όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας μεταξύ άλλων Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ιωάννινα.

Δεν είναι κρίμα λοιπόν να δίνουμε φρούδες ελπίδες στους Ηρακλειώτες, τους εθελοντές, μέλη και φίλους του Ερυθρού Σταυρού? Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, παρά ποτέ,  είναι έργα και όχι λόγια.

Είναι γνωστό ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στα 130 χρόνια παρουσίας του στη χώρα μας, έχει προσφέρει τεράστιο έργο στην κοινωνία, και συνεχίζει μέχρι σήμερα, παρά τις ταλαντεύσεις και τους κλυδωνισμούς των τελευταίων χρόνων. Γι’ αυτό και πρέπει απερίσπαστος, με οδηγό πάντοτε την αλήθεια και τη διαφάνεια, να συνεχίσει να προάγει ιδανικά και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους εθελοντές του,

Φραγκουλάκης Δημήτρης

Σπαθαράκης Παναγιώτης

Καπετανάκης Δημήτρης

Παχιαδάκη Μαίρη

Σεγρεδάκη Μαρία

Νιωτάκη Μαριάννα

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ