Eπικίνδυνα κτίρια στα Χανιά

Kαθυστερούν οι διαδικασίες κατεδάφισης

Στα 20 έφτασαν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης για ιδιωτικά κτήρια που κρίθηκαν επικίνδυνα για κατάρρευση ή πτώση τμήματος τους σε όλο το Νομό Χανίων τη χρονιά που πέρασε.

Ωστόσο οι διαδικασίες προσκρούουν είτε στην αδιαφορία των ιδιοκτητών τους που σε πολλές περιπτώσεις δεν φροντίζουν ούτε για την περίφραξη τους, είτε στην προσφυγή τους σε ένδικα μέσα προκειμένου να αποτρέψουν την κατεδάφιση.

Η Πολεοδομία του Δήμου Χανίων, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Μαράκη επεμβαίνει σε κάθε καταγγελία, ενώ χαρακτηριστικά για δύο σχόλια των “Χανιώτικων Νέων” την τελευταία εβδομάδα για επικίνδυνα κτήρια έχει δοθεί εντολή να γίνει έρευνα.

«Όταν έχουμε μια καταγγελία βγαίνει ένας υπάλληλος από την υπηρεσία ελέγχου για να διαπιστώσει τι προβλήματα υπάρχουν και στη συνέχεια το θέμα έρχεται στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια επιτροπή ετοιμορροπίας που ορίζονται με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η Επιτροπή κάνει την αυτοψία βγάζει πρωτόκολλο για την κατάσταση του κτηρίου, αν πρέπει να κατεδαφιστεί, αν πρέπει να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και τις κοινοποιεί στην ιδιοκτήτη» λέει ο κ. Μαράκης.

Υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο είναι ο ιδιοκτήτης να περιφράξει το χώρο ώστε να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα, ενώ αν δεν το κάνει τότε το έργο το αναλαμβάνει ο Δήμος και τα έξοδα τα επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης.

«Έχουμε αρκετά πρωτόκολλα κατεδάφισης τα οποία όμως δεν υλοποιούνται. Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες συχνά καταφεύγουν στα δικαστήρια και εκεί η διαδικασία μπορεί να κρατήσει για χρόνια. Χαρακτηριστική η περίπτωση κτηρίου στην οδό Σήφακα», λέει ο κ. Μαράκης.

Πρόσφατα καταγγελίες για ετοιμόρροπες κατασκευές έχουν γίνει για κτήρια στο Καλαμάκι, στην οδό Αποκορώνου, στην παλιά πόλη και αλλού.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ