ΚΡΗΤΗ

Οι αγρότες της Κρήτης εγκαταλείπουν την ύπαιθρο - Το "εκρηκτικό" πρόβλημα της ξηρασίας!

Τα χωριά αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης και οι καλλιέργειες ελιάς, αμπελιού και κηπευτικών, ξεραίνονται!

Οι αγρότες της Κρήτης εγκαταλείπουν την ύπαιθρο - Το "εκρηκτικό" πρόβλημα της ξηρασίας!

Οι αγρότες εγκαταλείπουν σιγά σιγά τη γη τους και αλλάζουν επάγγελμα και ζωή, βλέποντας - ιδίως οι νέοι - ότι το μέλλον τους στη γεωργία είναι αβέβαιο. Χωρίς καμία εξασφάλιση υδάτινων πόρων για τη διασφάλιση της παραγωγής τους ενώ τα προϊόντα που παράγονται στο νησί μας και είναι ιδιαίτερης διατροφικής αξίας - αλλά έρχονται σε ένα περιβάλλον άνισου ανταγωνισμού με προϊόντα από τρίτες χώρες αμφιβόλου ποιότητας που όμως ελληνοποιούνται - πωλούνται ακριβά!

Ο αγροτικός πληθυσμός άρχισε και πάλι να μειώνεται δραματικά, τα τελευταία χρόνια κι ενώ η πορεία του - τα χρόνια των μνημονίων - ήταν σταθερά ανοδική...

Ειδικά οι νέοι αγρότες εγκαταλείπουν το επάγγελμα του αγρότη, ακόμα κι εκείνοι που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα. Μόλις περάσει η υποχρεωτική περίοδος που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλάζουν επάγγελμα, όπως επισημαίνει μιλώντας στο Cretalive ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ποιότητας ζωής της υπαίθρου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

pri

Όπως τονίζει ο ίδιος, δεν υπάρχει τραπεζικός οργανισμός που να στηρίξει ουσιαστικά την όποια επένδυση με αποτέλεσμα ο αγροτικός παραγωγικός κόσμος να είναι ξεκρέμαστος! "Όσοι είχαν χρεωθεί και είχαν επενδύσει τώρα βλέπουν να απειλούνται οι περιουσίες τους από τα funds"...

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι αυτό της ξηρασίας που έχει φέρει στο "κόκκινο" την Κρήτη, όχι μόνο για την άδρευση αλλά και για την ύδρευση.

" Κάθε μέρα που περνά, οι πόλεις του νησιού μας αλλά και τα χωριά μας αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης και οι καλλιέργειες ελιάς, αμπελιού και κηπευτικών, ξεραίνονται! Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, η αμπελουργία εγκαταλείπεται, οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση... Επιπλέον, οι όποιες οικονομικές ενισχύσεις δίδονται, βάσει στρεμμάτων, και όχι βάσει παραγωγής  με αποτέλεσμα να ωφελούνται μόνον όσοι δεν παράγουν...."

Ο κ. Ιερωνυμάκης δηλώνει πλήρως απογοητευμένος μετά την κάθοδο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Τσιάρα.

Όπως τονίζει:

"Απλώς ανακοινώθηκε ότι θα γίνει μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νησιού αλλά δεν ειπώθηκε τίποτε για στήριξη, με γενναίες χρηματοδοτήσεις, για έργα όπως τα αρδευτικά δίκτυα και τα μικρά φράγμα που είχαν ανακοινωθεί ότι θα είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα 4 3 1! Για παράδειγμα το Φράγμα Λαδούκου, ή το Φράγμα Ασιτών Κουβέντα και για τα αδρευτικά δίκτυα... Ούτε μια συζήτηση για τον Αλμυρό Ποταμό ή το φράγμα του Πλατύ ποταμού και κυρίως για το Φράγμα Αποσελέμη..."

Ο αγροτικός πληθυσμός της Κρήτης δυστυχώς γερνά και η ζημιά είναι πολύπλευρη, γιατί δεν αφορά μόνο στον αγροτικό πληθυσμό. Το κυριότερο είναι η διατροφική κάλυψη των ανθρώπων και η στήριξη της οικονομίας μας...

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση