Γιάννης Κότσιρας στο Cretalive: "Η Κρήτη είναι σαν το σπίτι μου - Ο Σασμός έγραψε ιστορία"

Σταύρος Καραΐνδρος
Σταύρος Καραΐνδρος

Ο δημοφιλής και αγαπημένος καλλιτέχνης μιλά για την ιδιαίτερη σχέση του με την Κρήτη, με αφορμή τις συναυλίες του στο νησί, αλλά και την τεράστια επιτυχία που έζησε με τον "Σασμό".

Ο Γιάννης Κότσιρας έφτασε "σπίτι" του, όπως ο ίδιος αποκαλεί την Κρήτη και ετοιμάζεται με χαρά να υποδεχθεί το κοινό σε δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν, έχοντας στο πλευρό του τη Μυρτώ Βασιλείου και τη Δήμητρα Μπουλούζου. Το ξεκίνημα θα γίνει αυτή την Τετάρτη, 31 Ιουλίου, στο Κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης", με τον γνωστό και πολυγαπημένο τραγουδιστή να μιλάει στο Cretalive για τη διαφορετικότητα της Κρήτης και όσα συνοδεύουν το αγαπημένο του νησί, ενώ αναφέρεται στην έκπληξη που του προκάλεσε η επιτυχία του "Σασμού".

"Νιώθω ότι έρχομαι σπίτι μου"

"Για μένα η Κρήτη έχει πάντα κάτι το ξεχωριστό. Επειδή έχω κάποιες ρίζες από την Κρήτη, όταν έρχομαι νιώθω ότι είναι δικό μου το μέρος. Νιώθω ότι έρχομαι σπίτι μου", λέει αρχικά ο Γιάννης Κότσιρας και στέκεται ιδιαίτερα στην αύρα του κόσμου: "Το κοινό στην Κρήτη έχει την καλή προαίρεση για πράγματα που δεν τον κουράζουν, για πράγματα δηλαδή που δεν βλέπει συνέχεια. Χωρίς να είναι κουραστικός ο κόσμος. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Έχοντας διαγράψει μία μακρά καλλιτεχνική πορεία κι έχοντας "πατήσει" ολάκερη την Ελλάδα με τις συναυλίες του, έχει μάθει πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος και ποια η διαφορά ενός κλειστού χώρου με έναν συναυλιακό: "Εγώ είμαι κυρίως καλλιτέχνης των συναυλιών, δεν μου κάνει εντύπωση ότι αλλιώς συμπεριφέρεται ο κόσμος στις συναυλίες. Είναι διαφορετική η επαφή. Είμαι 30 χρόνια καλλιτέχνης και κάνω συναυλίες".

"Σημασία έχει το ήθος"

Ο Γιάννης Κότσιρας αυτό το καλοκαίρι ηγείται ενός σχήματος με νεότερους καλλιτέχνες, περνώντας πλέον στην πλευρά του "δασκάλου". Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να συζητάμε για τη νέα γενιά και τι ακριβώς θέλει κι αν η περιβόητη τραπ μουσική είναι αυτή που χαρακτηρίζει τα μουσικά ακούσματα των νέων: "Δεν ξέρω αν έχω περάσει στη φάση που είμαι εγώ ο δάσκαλος για τη νεότερη γενιά. Δεν κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανα πάντα. Απλά τώρα κάποια πιο νέα παιδιά επιλέγουν ποιους παλαιότερους καλλιτέχνες θα ήθελαν να έχουν ως πρότυπα. Αυτό δεν το επιδιώκεις, αυτό γίνεται αυτόματα".

Και συνεχίζει: "Το σημαντικότερο σε αυτό το χώρο είναι η αλήθεια και η στάση ζωής που έχεις απέναντι στα πράγματα. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και τα νέα παιδιά το βλέπουν και το κατανοούν, γι' αυτό το λόγο κάνουν αυστηρές επιλογές. Το θέμα είναι να έχεις ταυτότητα και να την υποστηρίζεις, να αγαπάς τη δουλειά σου και να έχεις ήθος. Λείπει πάρα πολύ το ήθος από το χώρο της μουσικής. Πρέπει να είμαστε ηθικοί για να γεννηθούν μέσα από εμάς ηθικοί άνθρωποι. Δεν φτάνει να είσαι μόνο καλός άνθρωπος, αλλά να είσαι και καλός καλλιτέχνης. Ο καλλιτέχνης είναι μία βαριά λέξη, πρέπει να παράγεις καλές τέχνες. Δεν μπορείς να παράγεις κακή τέχνη".

"Είναι στο χέρι σου τι θα επιλέξεις να ακούς"

"Αν δείτε το κοινό που με ακολουθεί και βλέπει τις συναυλίες μου θα διαπιστώσετε πως η νέα γενιά έτσι κι αλλιώς υπάρχει. Οσον αφορά στη ραπ και την τραπ δεν μπορούμε να τα ομαδοποιούμε και να τα δαιμονοποιούμε όλα. Είναι θέμα τι επιλέγεις, τι είναι ωραίο και τι άσχημο. Καταρχάς στη ραπ είναι δύσκολο να βρεις άσχημα πράγματα. Στην τραπ που υπάρχουν άσχημα πράγματα είναι στο χέρι σου να επιλέξεις τι θα ακούς και τι όχι. Η τραπ δεν έχει μόνο άθλια τραγούδια".

"Ο Σασμός έγραψε ιστορία"

Η κουβέντα εύλογα πήγε και στον "Σασμό", μία απρόσμενη, για τον ίδιο, επιτυχία, αφού δεν φανταζόταν τη δυναμική του όλου πράγματος και το ισχυρό αποτύπωμα που άφησε πίσω της η σειρά: "Η επιτυχία του "Σασμού" ήταν ξαφνική. Εγώ με την τηλεόραση δεν τα πάω καλά, δεν βλέπω ούτε ασχολούμαι και δεν μπορούσα να καταλάβω αυτό που συνέβη. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, όμως, αυτό που συνέβη με τον "Σασμό" ήταν ένα φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που είχε να συμβεί πολλές δεκαετίες. Και σε επίπεδο τηλεθέασης και σε επίπεδο επιρροής στον κόσμο, αλλά και σε μουσικό επίπεδο. Ταυτίστηκε ο κόσμος με αυτή τη σειρά, θυμήθηκε ξανά τον μεγάλο έρωτα που έχει όλη η Ελλάδα για την Κρήτη και ταυτοχρόνως ακούστηκαν πολλά και ωραία τραγούδια. Ηταν έκπληξη για μένα, αλλά πιστεύω πως ήταν και μία ιστορική αναφορά. Ο "Σασμός" άφησε πίσω του ιστορία".

"Βάζουμε στον τουρίστα ξαναζεσταμένο Φρανκ Σινάτρα"

Περί ωραίων τραγουδιών ο λόγος και συζητήσαμε το νομοσχέδιο της Λίνας Μενδώνη περί στήριξης και ενίσχυσης του ελληνόφωνου τραγουδιού, που πριν από μερικούς μήνες "σήκωσε" σκόνη και αφορμές για μεγάλες συζητήσεις. Ο Γιάννης Κότσιρας από την πλευρά του είναι ξεκάθαρος: "Εγώ είμαι υπέρ αυτού. Οι τουρίστες όταν επιλέγουν να φύγουν από τη δική τους χώρα και να πάνε διακοπές σε μία άλλη, αυτό που περιμένουν είναι να ακούσουν, να φάνε και να πιούν από τα προϊόντα που παράγει η χώρα που ταξίδεψαν. Όταν προσκαλούμε ξένους να έρθουν στην Ελλάδα και τους δίνουμε να φάνε αγγλικό πρωινό ή βούτυρο από την Ολλανδία, για παράδειγμα, ποιος ο λόγος; Όταν τον βάζουμε να ακούσει ξαναζεσταμένο Φρανκ Σινάτρα, τι διαφορετικό του προσφέρουμε ως χώρα; Δεν είναι η Ελλάδα αυτό. Υπό αυτή την έννοια θα το έκανα πιο αυστηρό, πέρα από τη μουσική. Σαφέστατα είμαι υπέρ να παίζεται ελληνική μουσική στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια, αλλά αυτό να περάσει υποχρεωτικά και στα προϊόντα. Να υπάρχει το ελληνικό τυρί, η ελληνική μαρμελάδα. Ψάξτε να μου βρείτε ένα ξενοδοχείο με ελληνικό βούτυρο. Βάζουμε στοίχημα; Καταλαβαίνω ότι κάποιες επιλογές γίνονται με βάση τι συμφέρει οικονομικά τους επιχειρηματίες, αλλά αυτό δείχνει ότι δεν αγαπάμε τη χώρα μας, αγαπάμε τις τιμές. Δεν γίνεται να φωνάζουμε ότι αγαπάμε την Ελλάδα και να είναι μόνο στα λόγια".

Για επιμύθιο, επιστροφή στο Κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης" για τη συναυλία της Τετάρτης και όσα περιμένουν το κοινό: "Θα ακούσετε τα πολύ γνωστά και αγαπημένα τραγούδια με τα οποία γνωριστήκαμε. Θα ακούσετε επίσης ολοκαίνουργια τραγούδια από το "Παράθυρο στο άπειρο" του Μανώλη Ανδρουλιδάκη -που είναι ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς που έχουμε και είναι από την Κρήτη- και του Άλκη Αλκαίου. Επίσης, θα ακούσετε και τραγούδια από τον Σασμό".


Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Facebook Γιάννης Κότσιρας - Yiannis Kotsiras

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ