9 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν οι δημότες στο δήμο Ρεθύμνου

Η πλειοψηφία των χρεών αφορά σε τέλη παρεπιδημούντων, ΤΑΠ και πρόστιμα του ΚΟΚ

Τα 9 εκατομμύρια ευρώ αγγίζουν οι οφειλές των δημοτών προς τον Δήμο Ρεθύμνου, δημιουργώντας ένα σοβαρό «πλήγμα» στα έσοδα της δημοτικής αρχής, και μάλιστα σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης όπου και οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν συρρικνωθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 65%την τελευταία εννιαετία.

 
Κάποια από αυτά τα χρέη έχουν ήδη ρυθμιστεί για να ξεπληρωθούν, ωστόσο το παραπάνω ποσό αποτελεί αυτό που κάνει να εισπράξει ο δήμος. Στην πλειοψηφία τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν παρελθόντα έτη που μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα δέκα χρόνια.
 
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών τα χρέη τρίτων προς το δήμο ανέρχονται σε 8.987.000 ευρώ. Οι μεγαλύτερες οφειλές που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ αφορούν σε τέλη ακαθαρίστων (υποχρέωση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) στα τέλη παρεπιδημούντων (υποχρέωση των ξενοδοχείων), σε πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σε εισφορές επέκτασης σχεδίου πόλης, στο τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και στα τέλη καθαριότητας (όπως αυτά έχουν προκύψει από τον έλεγχο για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα).
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για το 2016, σύνολο των οφειλών τρίτων προς τον δήμο ήταν 7.861.115 εκ. ευρώ, αυξήθηκε δηλαδή κατά ένα εκατομμύριο μέσα σε ένα έτος. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει την οικονομική αδυναμία εκατοντάδων Ρεθεμνιωτών να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο έλεγχος που έχει ξεκινήσει για τα αδήλωτα τετραγωνικά μεγάλων επιχειρήσεων και κατοικιών έχει αποδώσει καρπούς, γεγονός που αύξησε σε μεγάλο βαθμό τις οφειλές, ενώ τόνισε πως έχουν εντατικοποιηθεί και οι έλεγχοι για την συμμόρφωση των οδηγών με το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης.
 
Ειδικότερα, ο ίδιος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Στέλιος Σπανουδάκης υποστήριξε: «Αν σκεφτεί κανείς ότι περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ αφορά χαμένα έσοδα του δήμου που προέκυψαν από τους ελέγχους τετραγωνικών μέτρων, είναι μια εξήγηση για την αύξηση των χρεών. Άλλη εξήγηση είναι, ότι υπήρξε το «σύνδρομο της κλήσης» και δεν αναφέρομαι στις παλιές και ταυτόχρονα έχουν ενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί ώστε να εισπραχθούν ανεξόφλητες οφειλές.
 
Πολίτες και επιχειρηματίες επιτηδευματίες έχουν πιστωθεί με ληξιπρόθεσμες οφειλές, στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, με αποτέλεσμα την διαμόρφωση δεδομένων, που επιβάλει την άμεση λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη βιώσιμη ρύθμισή των χρεών.
 
Το νέο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στην βουλή, θα περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές τρίτων προς τους δήμους, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για τους εκατοντάδες οφειλέτες ενώ ταυτόχρονα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών θα εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του δήμου, καθώς θα υπάρχει οικονομική διευκόλυνση στους δημότες.
 

Στο «μικροσκόπιο» τα αδήλωτα τετραγωνικά σπιτιών και επιχειρήσεων
 

Η διαρροή εσόδων από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας αποτελεί ανοιχτή πληγή για τον Δήμο Ρεθύμνου, αλλά και για το σύνολο των Δήμων της χώρας. Πλέον ένα χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο που αφορά στον υπολογισμό των δημοτικών τελών, βρίσκεται στη διάθεση των Δήμων της χώρας. Πρόκειται για μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή που δημιούργησε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), προκειμένου να αναβαθμίσει τον τρόπο επικοινωνίας των Δήμων με την εταιρεία. Ειδικότερα ο ΔΕΔΔΗΕ διατηρεί βάση δεδομένων με στοιχεία των ακινήτων, τα οποία παρέχονται από τους Δήμους, όπως η επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα και η τιμή ζώνης και είναι αρμόδιος να αποστέλλει στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τα στοιχεία αυτά, προκειμένου να υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός φόρος και το τέλος ακίνητης περιουσίας, ώστε να εισπράττονται από τους πελάτες τους και να αποδίδονται στη συνέχεια στους αντίστοιχους Δήμους.
 
Σημειώνεται δε, ότι αυτοί οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν προσθέσει στις συνολικές επιφάνειες του Δήμου (βάσει των οποίων υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη) πάνω από 230.000 τ.μ. ενώ έχουν καταγραφεί περίπου 370 περιπτώσεις επιχειρήσεων και σπιτιών:
 
«Έχουμε ολοκληρώσει ως σήμερα και έχουμε κάνει μεταβολές περίπου σε 370 περιπτώσεις. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη του 2015 και ο αριθμός θεωρείται ικανοποιητικός, γιατί εμείς κάνουμε ελέγχους σε μεγάλες επιφάνειες, κυρίως ξενοδοχεία, που εκεί δεν είναι απλά η διαφορά των τετραγωνικών μέτρων, αλλά υπάρχει επιμερισμός των τ.μ. για το δωμάτιο, για τον διάδρομο, για την κουζίνα κτλ , οπότε υπάρχει μια διαδικασία περιπλοκή που γίνεται μεταξύ της οικονομικής υπηρεσίας, του ξενοδόχου και του μηχανικού του ξενοδόχου. Από τους 370 ελέγχους, περίπου οι 200 αφορούν σε επιχειρήσεις με μεγάλες επιφάνειες. Τα άλλα είναι σπίτια. Μέχρι πρότινος κάναμε λίστες με ονόματα και υπολογίζαμε τις διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα και τα στέλναμε στη ΔΕΗ και αυτή τα ενσωμάτωνε στους λογαριασμούς. Τώρα, πλέον έχει τεθεί σε εφαρμογή τον ηλεκτρονικό σύστημα από τον Αύγουστο, οπότε η διαδικασία αυτή προχωρά με γοργούς ρυθμούς, μπαίνουμε και τα κάνουμε online».

Πηγή: rethnea.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ