Ποιοι κρύβονται πίσω από την παραβίαση 500 εκατ. λογαριασμών στο Yahoo

Ρώσοι αξιωματούχοι και επαγγελματίες χάκερ φέρονται να συνδέονται με την υποκλοπή 500 εκατομμυρίων λογαριασμών χρηστών στις υπηρεσίες του Yahoo το 2014.


Δύο «ρώσους κατασκόπους» και δύο «εγκληματίες χάκερ» παραπέμπει σε δίκη το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ανακοινώθηκε, χθεςΤετάρτη.

Ρώσοι αξιωματούχοι και επαγγελματίες χάκερ φέρονται να συνδέονται με
την υποκλοπή 500 εκατομμυρίων λογαριασμών χρηστών στις υπηρεσίες του
Yahoo το 2014.

Οι κατηγορίες αφορούν σε δύο μέλη της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB (Federal Security -τους Dmitry Dokuchaev, 33 ετών και Igor Sushchin, 43 ετών καθώς και δύο χάκερ που φέρεται να είχε προσλάβει ηυπηρεσία.

Ο Dokuchaev, γνωστός και ως Forb, συνελήφθη το Δεκέμβριο στη Ρωσία, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, με την κατηγορία της προδοσίας  (μεταφορά πληροφοριών στην CIA) και λέγεται ότι συνεργάστηκε με την  ρωσική μυστική υπηρεσία προκειμένου να αποφύγει τη δίωξη για απάτη με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Ένας ακόμα εμπλεκόμενος στην υπόθεση, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο, είναι ο 29 χρονος Alexsey Belan,χάκερ ο οποίος βαρύνεται με την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα  συστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου τριών μεγάλων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ στη  Νεβάδα και την Καλιφόρνια το 2012 και το 2013. Μάλιστα, ο Belan τέθηκε για λίγο υπό κράτηση από τις ελληνικές αρχές μετά τον εντοπισμό του στηνΕλλάδα, αργότερα όμως επέστρεψε στη Ρωσία όπου τελεί υπό την προστασία των αρχών, γράφει η Ουάσινγκτον Ποστ.

Ο 22χρονος Karim Baratov είναι, προς το παρόν, ο μόνος μεταξύ των
τεσσάρων που συνελήφθη για τη συμμετοχή του στο χάκινγκ του Yahoo το
2014. Γεννήθηκε στο Καζακστάν, έχει την καναδική υπηκοότητα και
συνελήφθη στον Καναδά την Τρίτη. Οι υπόλοιποι θεωρούνται φυγόδικοι και
αναζητούνται από το FBI.

Στις κατηγορίες που τους βαρύνουν περιλαμβάνονται χάκινγκ, απάτη μέσω
δικτύου, κλοπή εμπορικών μυστικών, και κατασκοπεία και αποτελεί μέρος
μιας ευρύτερης υπόθεσης χάκινγκ που εξετάζουν οι ΗΠΑ. Για κάθε αδίκημα που τους βαρύνει, αντιμετωπίζουν ποινή πολυετούς φυλάκισης (έως και 20 χρόνων).

Η υπόθεση αυτή αφορά στην μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση το 2014, και
παραμένει άγνωστο εάν σχετίζεται με μια ακόμα μεγαλύτερη εισβολή που
αφορούσε σε 1 δισ. λογαριασμούς Yahoo που είχε γίνει νωρίτερα, το 2013.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ