Aγορά ομορφιάς: Τι… μυρίζουν οι επενδυτές στα αρώματα

Newsroom
Newsroom

Πώς η έκρηξη στην ζήτηση για αρώματα αλλάζει την αγορά ομορφιάς

Οι προσεκτικοί επενδυτές με καλό… αισθητήριο για τις επιχειρήσεις έχουν πάρει μυρωδιά μία τάση στην αγορά ομορφιάς. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, φαίνεται, φορούν άρωμα, σύμφωνα με τους FT.

Το άρωμα, κάποτε είχε φτάσει σε αδιέξοδο στην αγορά ομορφιάς, ήταν η πρώτη κατηγορία που βγήκε από τις πύλες μετά τα lockdown της εποχής της πανδημίας. Έχει παρουσιάσει διψήφια ανάπτυξη από το 2021 και τώρα έχει λιανικές πωλήσεις 64,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση της Barclays. Αυτό δεν απέχει πολύ από το 40% πάνω από το επίπεδο του 2019.

Αυτό φαίνεται να είναι μια παγκόσμια τάση. Η αρωματισμένη Ευρώπη – η οποία αντιπροσώπευε το 28% της αγοράς αρωμάτων το 2023 σύμφωνα με το Euromonitor – κατάφερε διψήφια αύξηση πωλήσεων κάθε χρόνο από την πανδημία. Στις ΗΠΑ, όπου το άρωμα έχει λιγότερη καθημερινή παράδοση, η διείσδυση έχει διπλασιαστεί.
 

Πατάνε γκάζι τα αρώματα

Ακόμα καλύτερα, το πιο ακριβό προϊόν της αγοράς έχει ξεπεράσει τα φθηνότερα αρώματα. Στις ΗΠΑ, το άρωμα…. ποιότητας αυξήθηκε κατά 12% το 2023 σε σύγκριση με το 4% της μαζικής αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana. Τουλάχιστον προς το παρόν, η αγορά αρωμάτων επιτυγχάνει την αγία τριάδα της αυξανόμενης διείσδυσης, της συχνότητας χρήσης και υπάρχει σαφής τάση προς την πριμοδότηση.

Αλλά τα συστατικά αυτής της έκρηξης στην αγορά αρωμάτων είναι δύσκολο να αναλυθούν. Η βάση είναι η αυξανόμενη τάση προς την αυτο-φροντίδα, η οποία έχει ανυψώσει την αγορά ομορφιάς ευρύτερα. Οι νεότεροι καταναλωτές αποφεύγουν την έννοια του αρώματος «υπογραφής» υπέρ της κατοχής και της χρήσης αρωμάτων πολλαπλών διαφορών. Η διείσδυση μεταξύ των πολύ νεότερων καταναλωτών – με άλλα λόγια της γενιάς Z – έχει τετραπλασιαστεί στις ΗΠΑ, αν και από πολύ χαμηλή βάση, επισημαίνει ο Iain Simpson, αναλυτής καταναλωτών στην Barclays.

Για τις εταιρείες, αυτό έχει σημασία. Οι «χυμοί» και τα φανταχτερά γυάλινα μπουκάλια του αρώματος premium σημαίνουν ότι έχει χαμηλότερα μικτά περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με, ας πούμε, την premium περιποίηση της επιδερμίδας. Για παράδειγμα, η ισπανική Puig – που επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα ακριβά αρώματα – έχει περιθώριο κέρδους 75%, ενώ η premium μάρκα ομορφιάς Aesop της Αυστραλίας, η οποία αγοράστηκε από τη L’Oréal, κατάφερε ένα εντυπωσιακό 87,1% το 2022. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα από τα ακριβά πράγματα.

Περίπου τα δύο τρίτα των πωλήσεων αρωμάτων είναι ποιοτικά αρώματα , σύμφωνα με τη Molly Wylenzek από την Jefferies, σε σύγκριση με περίπου το ένα τρίτο για την ομορφιά συνολικά.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Ωστόσο, η τάση πριμοδότησης έχει όρια, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες αναταράξεις στον τομέα της ομορφιάς. Πάντως τα ακριβά γυάλινα δοχεία και οι φιλόδοξες εκστρατείες μάρκετινγκ δεν συμβάλλουν, τελικά, στην ουσία.

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφία από Monika από το Pixabay

Πηγή: ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ