ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: «Συντρίμμια πυραύλων» κατέπεσαν στο Κίεβο
Στις φλόγες τυλίχτηκαν διαμερίσματα και αυτοκίνητα - Έλαβε δράση η αντιαεροπορική άμυνα για να αποκρούσει την επιδρομή
Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, έπειτα από συναγερμό για επιδρομή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας με πυραύλους και drones, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος μετέδωσε πως άκουσε κάπου δέκα εκρήξεις σε διαφορετικά σημεία από τις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και μετά, καθώς και πυρά της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.
Τι ανέφερε ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε μέσω Telegram πως «συντρίμμια πυραύλων» κατέπεσαν σε συνοικίες της πόλης, ειδικά σε πολυκατοικίες και σε άλλα κτίρια, τονίζοντας πως τουλάχιστον ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας βρίσκεται στις φλόγες, όπως και «οχήματα».
Νωρίτερα, διαβεβαίωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα έχει αναλάβει δράση για να αποκρούσει την επιδρομή. Ο πιο πρόσφατος ευρείας κλίμακας βομβαρδισμός της ουκρανικής πρωτεύουσας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχε επιχειρηθεί στα τέλη Ιανουαρίου.
Σύντομα η αποστολή της βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν διαβεβαίωσε, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ότι το αμερικανικό πακέτο βοήθειας που έχει μπλοκαριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους εδώ και μήνες «θα φτάσει στην Ουκρανία» και υποσχέθηκε ότι η στήριξη της Ουάσινγκτον θα συνεχιστεί.
Η βοήθεια, ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, έχει μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο από τα τέλη του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα να πιέζονται ακόμη περισσότερο οι Ουκρανοί στρατιώτες, απέναντι σε έναν καλύτερα εξοπλισμένο και μεγαλύτερο αντίπαλο.
«Από τη δική μας σκοπιά, αισιοδοξούμε ότι θα το πετύχουμε. Θα φέρουμε αυτή τη βοήθεια στην Ουκρανία», είπε ο Σάλιβαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον προσωπάρχη της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ.
Ο Σάλιβαν δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την άφιξη της βοήθειας, επισήμανε όμως ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητιέται κάποιο «σχέδιο Β», δηλαδή η ιδέα ότι η βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί υπό τη μορφή δανείου.