ΚΟΣΜΟΣ

Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν μηχανή που "διαβάζει" τα όνειρα

Πώς λειτουργεί - Τι έδειξε πείραμα σε 200 άτομα

Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν μηχανή που "διαβάζει" τα όνειρα

Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν μια μηχανή που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και «διαβάζει» τα όνειρα των ανθρώπων, τα οποία στη συνέχεια καταγράφει.

Το μηχάνημα ονομάστηκε «Dream Machine» και χρησιμοποιεί τη μέθοδο λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI). Δημιουργήθηκε το 2013 και ξεχωρίζει από αντίστοιχες συσκευές, επειδή αξιοποιεί το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, AI Stable Diffusion, σύμφωνα με το PC Guide. Σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science και ανέφερε ότι η καταγραφή των ονείρων έγινε με μη επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση και χαρτογράφηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, έκαναν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σε 200 άτομα και στη συνέχεια τα αποκοίμισαν. Χάρη στον εγκεφαλικό τομογράφο κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ονείρου και όταν οι άνθρωποι ξύπνησαν, έπρεπε να περιγράψουν το όνειρο που είδαν, με τα αντικείμενα που ανέφεραν να ομαδοποιούνται σε 20 βασικές κατηγορίες, όπως το γένος (αρσενικό ή θηλυκό), ενώ οι ειδικοί συνέχισαν να παρακολουθούν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως η εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με κάτι συγκεκριμένο (που δεν κατονομάζεται) διέφερε από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, όλοι βίωσαν την ίδια εγκεφαλική δραστηριότητα όταν σκέφτηκαν το ίδιο αντικείμενο, είτε ήταν κοιμισμένοι, είτε ξύπνιοι.

Οι μετρήσεις ήταν επιτυχημένες κατά 60% και στη συνέχεια το μηχάνημα έπρεπε να τις βάλει σε μια σειρά, για να αναπαραστήσει ένα όνειρο, όχι όμως με τη μορφή εικόνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ελέγχου ειδήσεων Snopes, το αποτέλεσμα δεν είναι μια απευθείας βιντεοσκόπηση του ονείρου με τη συνηθισμένη έννοια, ούτε αποτελεί μια αφηγηματική καταγραφή. Αντιθέτως, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης βάζει σε σειρά την εγκεφαλική δραστηριότητα, φανερώνοντας πάνω κάτω τη διάρκεια του ονείρου. Έπειτα, επειδή ορισμένες μετρήσεις συνδέονται με κάποιες εικόνες εξάγεται ένα σχετικό συμπέρασμα για αυτό που είδε το άτομο που κοιμόταν.

«Αποκωδικοποιούμε την εγκεφαλική δραστηριότητα και τα νευρικά ερεθίσματα στα όνειρα», είπε ένας επιστήμονας που συμμετείχε στη μελέτη, σημειώνοντας ότι ευελπιστεί να ανοίξουν νέοι δρόμοι στην κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

 

 

 

 

 

Φωτογραφία από BC Y από το Pixabay

Πηγή:newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση