ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε: Επιδιώκεται κοινή προσέγγιση για την κρίση μετά την επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να δώσουν εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν τους πιθανούς κινδύνους της κρίσης με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ε.Ε: Επιδιώκεται κοινή προσέγγιση για την κρίση μετά την επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν σήμερα να καταλήξουν σε κοινή προσέγγιση για την κρίση που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, μετά από μέρες σύγχυσης, εσωτερικών μαχών και ανάμεικτων μηνυμάτων, αναφέρει το Reuters.

Σε μια επείγουσα τηλεδιάσκεψη που αρχίζει στις 15:30 GMT, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει επίσης τις δυνητικά σοβαρές συνέπειες της κρίσης για την ήπειρο.

Ενώ η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών καταδίκασαν ομόφωνα την επίθεση της Χαμάς, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.300 Ισραηλινοί, είχαν αποκλίνουσες θέσεις σχετικά με άλλες δηλώσεις και πολιτικές προεκτάσεις.

Η καταστροφή αποκάλυψε παλιές διαιρέσεις εντός της ΕΕ σχετικά με τη Μέση Ανατολή και ανέδειξε τα δραστικά όρια της επιρροής της Ένωσης στην περιοχή. Έχει επίσης υπονομεύσει τις εκκλήσεις της ΕΕ να αντιμετωπίζεται ως σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας από μόνος του.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη  κορυφής είναι μια προσπάθεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 να πάρουν τον σταθερό έλεγχο της απάντησης στην κρίση, αφού ορισμένοι εξέφρασαν δυσφορία για την προσέγγιση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

«Είναι υψίστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθορίσει την κοινή μας θέση και να καθορίσει μια σαφή ενιαία πορεία δράσης που να αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα της τρέχουσας κατάστασης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Charles Michel, στην πρόσκληση συμμετοχής στάλθηκε στους ηγέτες .

Η κομισιόν με επικεφαλής την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσπειρε σύγχυση την περασμένη εβδομάδα όταν ένα από τα μέλη της είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους είχε παγώσει, για να ανακληθεί αργότερα η ανακοίνωση.

Ορισμένοι αξιωματούχοι και νομοθέτες επέκριναν επίσης την επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία επισκέφθηκε το Ισραήλ την Παρασκευή, επειδή δεν είπε ότι η ΕΕ ανέμενε από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην απάντησή του στην επίθεση, όπως έκαναν άλλοι ηγέτες της Ένωσης.

Στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, οι ηγέτες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια μετριασμού των πιθανών συνεπειών της κρίσης, με μια ισραηλινή επίθεση στη Γάζα να θεωρείται επικείμενη.

Το Ισραήλ έθεσε τη Λωρίδα της Γάζας υπό πλήρη αποκλεισμό και εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών. Οι αρχές στη Γάζα λένε ότι τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να δώσουν εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν τους πιθανούς κινδύνους της κρίσης με περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια για τις κοινωνίες μας. Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό», είπε ο Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης.

Ανέφερε επίσης την πιθανότητα πολλών Παλαιστινίων να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες που ήδη φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες.

«Εάν δεν γίνει προσεκτική διαχείριση, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Όμως, το μεγάλο πρόβλημα για την ΕΕ, λένε αναλυτές και διπλωμάτες, είναι το γεγονός ότι έχει μικρή μόχλευση σε σχέση με βασικούς παράγοντες.

«Στη Μέση Ανατολή, ξεκινήσαμε από το μηδέν: μια υπερδύναμη κρατά όλα τα ατού και όλους τους άσους – οι ΗΠΑ. Άλλοι απλώς την ακολουθούν», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Δεν είναι η Ευρώπη που παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση», σημείωσε.

Πηγή: bursa.ro

Πηγή:ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση