ΚΡΗΤΗ

Καρφιά Καλοκαιρινού για το καθεστώς που διέπει τις ΒΙΠΕ- Επικριτικός ο Δήμαρχος, μετά την καταστροφική πυρκαγιά

«Μας ενδιαφέρει η δική μας ΒΙΠΕ με περισσότερες από 250 επιχειρήσεις και 7000 εργαζομένους»

Δημοτικό Συμβούλιο

Το ζήτημα την εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, τέθηκε στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την πυρκαγιά, που κατέστρεψε την Τρίτη (25/3) ολοσχερώς το εργοστάσιο Κοπιδάκη. 

Ο Δήμαρχος επανέλαβε την κριτική που έχει ασκήσει για το ισχύον καθεστώς που διέπει τις ΒΙΠΕ όλης της χώρας, φυσικά και του Ηρακλείου, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα που ισχύουν στο νέο κανονισμό λειτουργίας τους τα οποία καθιστούν τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις "ομήρους" στα χέρια του ξένου κερδοσκοπικού fund στα χέρια του οποίου έχει εκχωρηθεί η λειτουργία των Βιομηχανικών περιοχών.

Όπως αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, «λαμβάνοντας υπόψιν αφενός το συμβάν με την καταστροφή η οποία επήλθε σε επιχείρηση μόλις χθες αλλά κυρίως λαμβάνοντας υπόψη ότι το ζήτημα των εγκατεστημένων στη ΒΙΠΕ εκδηλώνεται με οξύτητα ενώ κινδυνεύει να καταστεί χρόνιο - και αυτό το είχαμε επισημάνει και προεκλογικά με τις ρυθμίσεις του αμφιβόλου συνταγματικότητας νόμου - δημιουργώντας μία σειρά από προβλήματα στις επιχειρήσεις με επιβαρύνσεις, με μείωση της δυνατότητας πρωτοβουλίας τους, με εξάλειψη της δυνατότητας να μετέχουν σε κρίσιμες αποφάσεις μεταξύ των οποίων πρώτη προτεραιότητα έχει η ασφάλεια. Τι συμβαίνει με την ΒΙΠΕ και τι συμβαίνει με τις ΒΙΠΕ της χώρας, αλλά εμάς μας αφορά η δική μας ΒΙΠΕ, με 250 επιχειρήσεις και 7000 εργαζομένους; Το καθεστώς το οποίο έχει δημιουργηθεί μετά την εξαγορά της ΕΤΒΑ από ξένο fund κατά την πλειοψηφία των 2/3 περίπου, περιέχει πρόνοιες για τις οποίες αναρωτιέται κανείς αν είναι συμβατές με το κράτος δικαίου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός υπογράμμισε επίσης πως, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα με τις ΒΙΠΕ και ιδιαίτερα με την ΒΙΠΕ Ηρακλείου, δημιουργούνται συνθήκες ανασφάλειας και εμπόδια, επιβαρύνσεις και ζητήματα ακόμα και στις δυνατότητας έκφρασης, δεδομένης της έλλειψης του καθεστώτος της διαιτησίας για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να λυθούν.

Όπως ενημέρωσε το Δ.Σ. ο Δήμαρχος Ηρακλείου, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒιΠε, σημείωσε ότι ήδη από τα τέλη του 2023, είχε επιχειρηθεί μία παρέμβαση από την πλευρά του προς τον τότε Υπουργό, τον κ. Σκρέκα και τόνισε ότι: «Πλέον καθίσταται απολύτως επιτακτική η αναθεώρηση αυτού του καθεστώτος που δεν αρμόζει σ' ένα κράτος δικαίου».

«Ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα στην ΒΙΠΕ, διότι και η ΒΙΠΕ έχει ενταχθεί στο καθεστώς των εξαιρέσεων τα οποία στον Δήμο Ηρακλείου περιλαμβάνει κρισιμότατες περιοχές και υποδομές, όπως το λιμάνι, αύριο ο ΒΟΑΚ και μεθαύριο άραγε και το αεροδρόμιο, πρέπει να μεριμνήσουμε όλοι ώστε αυτό να μην συμβεί. Πρέπει να είμαστε μία γροθιά σε αυτό» υπογράμμισε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Image
δσ ηρακλείου

Όπως ανέφερε ο Κώστας Χρηστάκος, πρόεδρος Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου, «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όλες οι ΒΙΠΕ της Ελλάδος πέρασαν από το παλιό σε νέο καθεστώς με τον περιβόητο νόμο 4982/2022 ο οποίος κατάφερε να μας αφαιρέσει κάθε δικαίωμα λόγου, μας άφησε μόνο το δικαίωμα να πληρώνουμε». Κάτι που, όπως σημείωσε, δημιουργεί σοβαρά θέματα και προβλήματα όταν οι ίδιοι που γνωρίζουν τι χρειάζεται η περιοχή αλλά δεν έχουν δυνατότητα να παρέμβουν.

Aκόμη, όπως υπογράμμισε ο κος Χρηστάκος, «μας έδωσαν να περάσουμε έναν κανονισμό λειτουργίας ο οποίος βρίθει υποχρεώσεων για τους εγκατεστημένους και καμία υποχρέωση για αυτούς. Όλα αυτά δημιουργούν μια κατάσταση εντελώς αντίθετη από αυτό που επιδιώκουμε όλοι: να υπάρχει ανάπτυξη. Παρά τις νομικές ενέργειες και την αντιπαράθεση όλων των ΒΙΠΕ δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε την Πολιτεία να σκύψει επάνω από το πρόβλημα που έχει πολλές παρενέργειες».

Τον λόγο έπειτα πήρε η Τζίνα Τσαντρίζου, γραμματέας Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου, η οποία υπογράμμισε πως γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί η κατάσταση, αφού «όλοι είμαστε εργαζόμενοι εκεί μέσα» όπως ανέφερε. Ακολούθησε μια συζήτηση με τον Δημήτρη Δουλουφάκη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος πρότεινε να αποσυρθεί το ψήφισμα και να υποβληθεί στους κατοίκους και στα εργατικά σωματεία της περιοχής. Τελικώς το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα, με λευκή ψήφο από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Image
Δημαρχος στο ΔΣ

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 26ης Μαρτίου 2025 και με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά σε εργοστάσιο της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για σειρά ζητημάτων ως προς την διαχείριση και το ρυθμιστικό καθεστώς της  Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων πρωταρχική θέση έχουν η ασφάλεια και πολιτική προστασία της Βι.Πε. και των γειτονικών περιοχών του Δήμου μας.
Η τέως κρατικά ελεγχόμενη ΕΤΒΑ είναι σήμερα μια ανώνυμη εταιρεία που ανήκει κατά πλειοψηφία σε ξένο fund.  Με βάση τον πρόσφατο Νόμο 4982/2022 αυτή η ιδιωτική εταιρεία αποκτά υπέρμετρες εξουσίες σε βάρος των εγκατεστημένων στις ΒΙΠΕ επιχειρήσεων, χωρίς παράλληλα να υπάρχουν σαφείς υποχρεώσεις και ευθύνες της ίδιας για θέμα διαχείρισης.

  • Με τον Ν. 4982/2022:
     Η διαχειρίστρια ΕΤΒΑ μπορεί να αποφασίζει και να πραγματοποιεί μονομερώς όποιες επενδύσεις κρίνει σκόπιμες, χρεώνοντας το κόστος στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις ασχέτως αν αυτές συμφωνούν ή όχι. Επίσης, για σημαντικές επενδύσεις όπως είναι αυτές της πυρασφάλειας οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις δεν έχουν κανέναν λόγο.
  • Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις έχουν μια σωρεία υποχρεώσεων για τις οποίες, σε περίπτωση μη εκπλήρωσης, προβλέπονται σημαντικές κυρώσεις, ενώ η διαχειρίστριαδεν έχει καμία ευθύνη για τη μη εκπλήρωση των δικών τηςυποχρεώσεων, ακόμα και όταν αυτές αφορούν σε ζητήματα ασφαλείας. Όπως είναι τα θέματα πυρασφάλειας και η αναγκαιότητα ύπαρξης πυροσβεστικού δικτύου με συνεχή διαθεσιμότητα νερού κατάλληλης παροχής και πίεσης.
  • Για όλες τις υπηρεσίες που κατά την ανεξέλεγκτη κρίση της διαχειρίστριας προσφέρονται στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, υπολογίζεται ένα σεβαστό ποσοστό κέρδους του ίδιου εις βάρος των επιχειρήσεων.
  • Αυξάνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδοτήσεων όπως και το κόστος αυτών, ακόμα και για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Πολιτείας και όχι της ιδιωτικής πλέον ΕΤΒΑ -ΒΙΠΕ Α.Ε.
  • Για την πώληση αδόμητων τμημάτων οικοπέδων των επιχειρήσεων, η διαχειρίστρια εισπράττει υπεραξία.
  • Απουσιάζει ο θεσμός της ανεξάρτητης διαιτησίας για την επίλυση διαφορών μεταξύ της διαχειρίστριας εταιρείας και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων αλλά και η αποτελεσματική κρατική εποπτεία μέσω μηχανισμού ελέγχου και κυρώσεων. 

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα, λειτουργούν ως τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προοπτική των Βι.Πε. εγκλωβίζοντας τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στις κερδοσκοπικές προθέσεις μιας ιδιωτικής εταιρείας που αποκτά εσαεί το μονοπώλιο της διαχείρισης στη βάση ενός νόμου αμφίβολης συνταγματικότητας.
Με δεδομένο ότι η Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και κρίσιμο αναπτυξιακό κρίκο για τον τόπο μας, ο Δήμος Ηρακλείου υποστηρίζει τις επιχειρήσεις της και τους εργαζομένους τους με κάθε διαθέσιμο μέσο, παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται, με γνώμονα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Γι’ αυτό και δηλώνει την πρόθεσή του να παρέμβει προς την Πολιτεία ώστε να τεθούν σε νέα βάση οι υποχρεώσεις της διαχειρίστριας της Βιομηχανικής Περιοχής, διασφαλίζοντας την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, την αναπτυξιακή προοπτική της Βι.Πε., αλλά και την ασφάλεια της πόλης και των ανθρώπων της.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ενημερώνοντας το Σώμα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων  ΒιΠε Ηρακλείου Κώστας Χρηστάκος και η Γενική Γραμματέας  του Τζινα Τσαντρίζου.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση