Οι εκλογές στον ΕΣΔΑΚ, η γραμμή της ΝΔ και το δίλημμα του Λαμπρινού !

...στην εξίσωση φαίνεται πως μπαίνει δυνατά το όνομα συμβούλου μεν της αντιπολίτευσης, ήπιων τόνων όμως και από εκείνων που τρέφει προσωπική εκτίμηση ο ίδιος ο δήμαρχος!

Οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον ΕΣΔΑΚ δεν αποτελούν μόνο μια ακόμη ενδιαφέρουσα αναμέτρηση για τον αυτοδιοικητικό χάρτη στην μετά Καλλικράτη περίοδο, αλλά και μια σκληρή δοκιμασία για την παράταξη του Βασίλη Λαμπρινού. Υπενθυμίζουμε πως για τη συγκρότηση του νέου οργάνου ψηφίζουν εκλέκτορες από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και το Λασίθι , ενώ θεωρείται περίπου ως φυσιολογικό, ο υποψήφιος για την προεδρία να είναι από το μεγαλύτερο « παίκτη» και εταίρο της σύμπραξης, το δήμο Ηρακλείου.

Από 'δω αρχίζουν τα δύσκολα: στην παράταξη του δημάρχου Ηρακλείου υπάρχουν τρεις εκλέκτορες ( Καραντινός, Βαρδαβάς, Καναβάκη ) ενώ έναν εκλέκτορα έχει και ο Γιάννης Κουράκης, τον πρώην αντιδήμαρχο Δημήτρη Αγαπάκη. Οι επιθυμίες των δυο αντιδημάρχων Βαρδαβά και Καραντινού (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) να είναι εκείνοι οι εκλεκτοί για τη θέση του υποψηφίου προέδρου του ΕΣΔΑΚ και όσο ο δήμαρχος δεν λύνει το γόρδιο δεσμό, δημιουργεί μέγα ζήτημα στο εσωτερικό της παράταξης.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας ζητά να φτάσει το θέμα σε εσωτερική διαδικασία μέσα στην παράταξη, όπου ζητεί να στηθεί κάλπη και να ψηφίσουν οι 12 σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Μάλιστα φαίνεται από τον ίδιο (ή από εκείνους που φέρονται να επιδιώκουν ένα σκηνικό σύγκρουσης και ξεκαθαρίσματος εντός της Δύναμης Πολιτών) να μπαίνει και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας από τα στελέχη που ανήκουν τη ΝΔ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνοχή της παράταξης.

Από την άλλη ο Κώστας Βαρδαβάς, που θεωρεί περίπου ως αυτονόητο πως ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Κυκλικής Οικονομίας θα είναι και υποψήφιος για την προεδρία του ΕΣΔΑΚ, δεν φαίνεται να κάνει πίσω, για λόγους αρχής, καθώς εκτιμά πως δεν μπορεί να είναι διαφορετικό πρόσωπο εκείνο που θα προωθεί τα ζητήματα που άπτονται του ΕΣΔΑΚ στο δήμο κι άλλο πρόσωπο να εκπροσωπεί τη Λότζια στο φορέα υλοποίησης.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς παρά πολιτικά νόημων για να καταλάβει πως η μεταφορά ενός τέτοιου ζητήματος σε κάλπη δεν θα κάνει τίποτε άλλο παρά να δυναμιτίσει το ήδη προβληματικό κλίμα εντός της παράταξης Λαμπρινού, ενώ αποτελεί κι ένα δείγμα απονομιμοποίησης της εξουσίας του ίδιου του δημάρχου!

Θα το κάνει αυτό ο Λαμπρινός ή θα πάρει μια δύσκολη απόφαση... δυσαρεστώντας έναν εκ των δύο βασικών συνεργατών του; Εδώ τώρα στην εξίσωση φαίνεται πως μπαίνει δυνατά το όνομα του Δημήτρη Αγαπάκη, συμβούλου μεν της αντιπολίτευσης, ήπιων τόνων όμως και από εκείνων που τρέφει προσωπική εκτίμηση ο ίδιος ο δήμαρχος!

Θα μπορούσε δηλαδή να είναι αυτή η υποψηφιότητα που θα ένωνε σε μια ενιαία πρόταση τις δύο μεγάλες παρατάξεις του Ηρακλείου, θα έδινε εχέγγυα για τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο μεγάλους που με αυτήν την επιλογή να είναι κι ένα πρόκριμα κοινής πορείας και παράλληλα θα έβγαζε από τη δύσκολη θέση το Λαμπρινό από το να διαλέξει κάποιον από τους στενούς συνεργάτες του, αποκλείοντας τον άλλο; Πιθανόν να το σκέφτεται ο δήμαρχος!

Ακόμα κι αυτή η πρόταση όμως σκοντάφτει στο εσωτερικό της παράταξης Λαμπρινού, καθώς υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν πως δεν μπορεί να εκχωρείται στη δημοτική αρχή να συνδιαμορφώνει την πολιτική στο μεγάλο ζήτημα των απορριμάτων, εκεί που υπάρχουν κονδύλια και μελέτες, εκχωρώντας τον ΕΣΔΑΚ στην αντιπολίτευση. Μύλος δηλαδή ή σαν λέμε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

Πάντως η επιλογή φαίνεται να είναι εντελώς προσωπική για το δήμαρχο που όπως απεκάλυψε στο Cretalive δεν σκέφτεται την περίπτωση της εσωτερικής κάλπης, αλλά ό,τι κι αν πει... στοιχίζει!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ