ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Οι περισσότεροι καρχαρίες έχουν αχρωματοψία σύμφωνα με ερευνητές
Οι περισσότεροι καρχαρίες έχουν αχρωματοψία σύμφωνα με ερευνητές
SHARE:
Ιδιαίτερα γνωστή είναι η θεωρία ότι όταν οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες δαγκώνουν ανθρώπους νομίζουν ότι πρόκειται για φώκιες ή θαλάσσια λιοντάρια. Μια νέα έρευνα που προσομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο ένας καρχαρίας βλέπει τον κόσμο έδειξε πως αυτή η υπόθεση τελικά ισχύει.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν ή βρίσκονται πάνω σε σανίδες μοιάζουν έντονα με φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια στα μάτια των νεαρών λευκών καρχαριών.
Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, μαζί με τους ταυροκαρχαρίες και τους καρχαρίες τίγρης, ευθύνονται για τις περισσότερες επιθέσεις στον άνθρωπο, ανέφεραν οι ερευνητές σε δελτίο τύπου την Τετάρτη. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα αρπακτικά ψάρια στον κόσμο και είναι γνωστό ότι κόβουν κομμάτια κρέατος από τη λεία τους, τα οποία έπειτα καταπίνουν ολόκληρα.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά καρχαριών που «τρώνε» ανθρώπους είναι σπάνια αν και έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια, όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Macquarie το 2019.
Οι ερευνητές μελέτησαν και συνέκριναν υποβρύχια βίντεο με φώκιες, θαλάσσια λιοντάρια και ανθρώπους που κολυμπούσαν με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας σταθερές και ταξιδιωτικές κάμερες για να απαθανατίσουν το υλικό.
«Συνδέσαμε μια GoPro σε ένα υποβρύχιο σκούτερ και το ρυθμίσαμε να ταξιδεύει με την τυπική ταχύτητα πλεύσης των αρπακτικών καρχαριών», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Λάουρα Ράιαν, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στα αισθητήρια συστήματα ζώων στο Εργαστήριο Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου Macquarie.
Χρησιμοποιώντας έναν κατάλογο δεδομένων νευροεπιστήμης για καρχαρίες, οι ερευνητές εφάρμοσαν στη συνέχεια φίλτρα στο βίντεο και δημιούργησαν προγράμματα μοντελοποίησης που προσομοίωσαν τον τρόπο με τον οποίο ένας νεαρός λευκός καρχαρίας βλέπει τις κινήσεις και τα σχήματα διαφορετικών αντικειμένων.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν και κωπηλατούν σε σανίδες του σερφ μοιάζουν πολύ με φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια στα μάτια νεαρών λευκών καρχαριών, υποστηρίζοντας έτσι το ότι τα αρπακτικά πολλές φορές μπερδεύονται και επιτίθενται.
Οι περισσότεροι καρχαρίες έχουν αχρωματοψία, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρώματα στις σανίδες του σερφ και στα ρούχα δεν έχουν μεγάλη διαφορά στο μυαλό του καρχαρία.
«Η κατανόηση του γιατί συμβαίνουν οι επιθέσεις των καρχαριών μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τρόπους να τις αποτρέψουμε, διατηρώντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους και τους καρχαρίες ασφαλείς», πρόσθεσε η Ράιαν.