Επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Βουλή

Newsroom
Newsroom

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στη Βουλή και την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας επέλεξε να μιλήσει ο Πρωθυπουργός "αυτήν την ημέρα γιορτής" όπως είπε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νόημα της επετείου, τις κατακτήσεις, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

«Σε αυτό το σταυροδρόμι των 50 χρόνων το ισοζύγιο κατακτήσεων και αδυναμιών πρέπει να είναι δίκαιο. Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 1974. Είναι μια σύγχρονη δημοκρατία, με ισχυρές συμμαχίες, σύνορα προστατευμένα, οικονομία πιο στιβαρή στην α΄γραμμή και με την κοινωνία πιο ενωμένη από ότι στο παρελθόν», είπε ο πρωθυπουργός, προτάσσοντας και από το βήμα της Βουλής το στοίχημα της πραγματικής σύγκλισης με την Ευρώπη και αναδεικνύει τις μεγάλες προκλήσεις στον ορίζοντα της χώρας.

Λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας μίλησε για την ευθύνη της Δημοκρατίας που βαρύνει το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

«Η δημοκρατία είναι δύσκολο πολίτευμα, γιατί πρέπει διαρκώς να το προστατεύεις. Στην πολιτική τα σωστά δε μας ενθουσιάζουν. Ευάλωτη η δημοκρατία έναντι λαϊκισμού και βολονταρισμού, τόνισε συμπληρώνοντας πως θέλει και όραμα, αλλά και να είσαι προσγειωμένος.

 


Πολιτικοί αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων: Ευκαιρία για αφύπνιση η σημερινή επέτειος

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος («Η σημερινή επέτειος είναι και μία διαρκής υπενθύμιση των κινδύνων του φασισμού, των απειλών κατά της δημοκρατίας»). «Μπροστά στις νέες μεγάλες αβεβαιότητες, οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για προοδευτική διέξοδο της χώρας. Αυτό ήταν το μήνυμα της μεταπολίτευσης», τόνισε.


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «Μια Νέα Μεταπολίτευση, μια Νέα Αλλαγή, θα ανοίξει νέα σελίδα στον τόπο και θα ξαναδώσει πίστη και όραμα στον ελληνικό λαό»), ενώ κάλεσε σε εγρήγορση, «ειδικά σε μια περίοδο όπου αναθεωρητές ηγέτες, όπως ο Ρ. Τ. Ερντογάν επιμένουν στη διχοτόμηση και την ίδρυση δύο κρατών στη Κύπρο, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί ποτέ».


Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε στις προσπάθειες φιλελευθεροποίησης της χούντας»,, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε την ομιλία του στη Βουλή, δηλώνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, έκανε λόγο για αριθμητικό έλλειμμα της Δημοκρατίας τη σημερινή εποχή, επισημαίνοντας: «Στη Δημοκρατία πρέπει να κυβερνάει η πλειοψηφία. Εσείς λάβατε το 41% του ελληνικού λαού, αν αφαιρέσουμε από το 60, μένει το 20, άρα έχουμε ένα έλλειμμα, αριθμητικό Δημοκρατίας. Δεν λέω δεν έχουμε Δημοκρατία. Δεν υπάρχει κυρίαρχη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πόσους εκλογικούς νόμους έχετε κάνει τα τελευταία χρόνια; Διότι Δημοκρατία σημαίνει ένα σταθερό πολίτευμα στο οποίο κάνουμε έναν εκλογικό νόμο, τον εφαρμόζουμε και με αυτό πορευόμαστε, δεν τον αλλάζουμε κάθε φορά που μας βολεύει. Οκτώ εκλογικοί νόμοι από το 1974 μέχρι το 2019».


Η πρόεδρος της Κ.Ο. της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι «η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας μάς υπενθυμίζει ακόμη ότι η δικαιοσύνη για τα εγκλήματα των χουντικών και του δικτατορικού καθεστώτος αποδόθηκε μόνο σε έναν βαθμό. Ακόμη και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επιχειρήθηκε η δικαστική παραποίηση της ιστορίας, η υποβάθμιση της προδοσίας και πως η επιβολή της χούντας επί επτά χρόνια και τρεις μήνες ήταν δήθεν στιγμιαίο έγκλημα. Και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Κύπρος μέχρι και σήμερα πληρώνει το τίμημα της επταετούς δικτατορίας που εξαφανίστηκε όταν εκπλήρωσε τον σκοπό της, το πραξικόπημα στη Μεγαλόνησο, που άνοξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή», σημείωσε για την Κύπρο».


H Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, μίλησε για κρίσιμο σταυροδρόμι για τη Δημοκρατίαη Ασπασία Κουρουπάκη εκ μέρους της Νίκης δήλωσε ότι το κόμμα δε χάνει την πίστη για τη δημοκρατική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος και την κατάργηση της ενός ανδρός αρχής και ο Ιωάννης Κόντης από τους Σπαρτιάτες, τόνισε ότι «δυστυχώς 50 χρόνια μετά, οι πολίτες δεν αισθάνονται στο πετσίότι τα πράγματα πάνε όπως θα ήθελαν και τα δικαιώματα τους όπως τα θέσπισαν τα Συντάγματα».

Ειδική αναφορά έγινε από όλους τους ομιλητές στην Κύπρο και τις προκλήσεις Ερντογάν.

 

 

φωτογραφία από Eurokinissi

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ