Υλικά
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1 κ. γλ. κανέλα
- 1/4 κ. γλ. μπαχάρι
- 1/4 κ. γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο (συν 1 1/2 κ. σ. για τη φόρμα)
- 3/4 φλ. τσαγιού μέλι
- 1 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού (από 1 πορτοκάλι)
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και προετοιμάστε μία φόρμα για κέικ αλείφοντάς την με βούτυρο.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Αφήστε τα στην άκρη.
Βήμα 3
Προσθέστε το βούτυρο και το μέλι σε ένα μίξερ βάσης ή στο μίξερ χειρός και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν, περίπου 1 λεπτό.
Βήμα 4
Προσθέστε τα αυγά στο μείγμα βουτύρου και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε ξανά.
Βήμα 5
Προσθέστε τα μισά από τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα ξηρά υλικά.
Βήμα 6
Αδειάστε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε μέχρι μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγει καθαρή, περίπου 35 λεπτά.
Βήμα 7
Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε σε ένα πιάτο. Σερβίρετε ζεστό.
Φωτογραφία από Alexander Kelner από το Pixabay
Πηγή:newsbeast.gr