ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Βαρελίσια μπύρα: Ο αόρατος κίνδυνος που απειλεί αυτή την απόλαυση

Σχετίζεται με την καθαριότητα στον διανεμητή

Βαρελίσια μπύρα: Ο αόρατος κίνδυνος που απειλεί αυτή την απόλαυση

Λίγα πράγματα είναι τόσο απολαυστικά όσο μια κρύα βαρελίσια μπύρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η μπύρα που ρέει από το βαρέλι, έχει πιο καθαρή και φρέσκια γεύση από τις αντίστοιχες εμφιαλωμένες ή αυτές στο κουτάκι.

Ωστόσο, η ποιότητα της βαρελίσιας μπύρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μπαρ που συχνάζουμε, καθώς αν οι διανεμητές μπύρας (τα γνωστά μηχανήματα με το βρυσάκι) δεν έχουν καθαριστεί σωστά, μπορεί να καταστρέψουν ακόμη και την πιο εκλεκτή γεύση, κάνοντάς την όξινη και δυσάρεστη. Πέρα όμως από τη γεύση της μπύρας, ένα βρώμικο σωληνάκι θέτει σε κίνδυνο και την υγεία μας.

Ένα μπαρ οφείλει να καθαρίζει τακτικά τον διανεμητή μπύρας, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Άλλωστε, ο διανεμητής δεν χρησιμεύει απλώς ως «αγωγός» της μπύρας, αλλά και ως συντηρητής. Γιατί; Διότι η μπύρα προτού σερβιριστεί στο ποτήρι μας μπορεί να έχει μείνει ώρες ή ακόμα και μέρες μέσα στο σωληνάκι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και το παραμικρό βακτήριο, έχει άφθονο χρόνο στη διάθεσή του για να πολλαπλασιαστεί, σε βαθμό που ούτε μπορούμε να φανταστούμε.

Μόνο ένα εσωτερικά καθαρισμένο και καλοσυντηρημένο σύστημα διανομής διατηρεί τη φρέσκια και αρωματική γεύση της μπύρας.

Πώς οι βρώμικοι διανεμητές επηρεάζουν τη βαρελίσια μπύρα

Όσοι γνωρίζουμε από μπύρες και παραγγέλνουμε το αγαπημένο ποτό σε διάφορα μπαρ, πιθανότατα θα αντιληφθούμε από την πρώτη γουλιά τη γεύση που προέρχεται από μια κακοσυντηρημένη μηχανή.

Η γεύση από έναν βρώμικο διανεμητή είναι σαφώς αλλοιωμένη και ένας «έμπειρος πότης» το καταλαβαίνει. Όμως, πολλοί καταναλώνουμε εν αγνοία μας τη χαλασμένη εκδοχή μιας μπύρας. Ίσως επειδή δεν έχουμε πιει ποτέ τη συγκεκριμένη μπύρα που προσφέρει το τάδε άγνωστο μπαρ σε κάποιο άλλο μαγαζί και δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης.

Ωστόσο, αν τα μηχανήματα βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, τα βακτήρια που έχουν αναπαραχθεί εκεί μέσα δημιουργούν μια πιο όξινη γεύση που μοιάζει με ξύδι. Επιπλέον, μια χαλασμένη μπύρα είναι άοσμη και δεν διατηρεί τα αρώματα της βύνης και του λυκίσκου.

Πέρα από το ότι δεν είναι καθόλου απολαυστικό, το να πίνουμε μπύρα από μολυσμένα σωληνάκια όπου έχουν συσσωρευτεί βακτήρια, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας προκαλέσει διάρροια, πονοκεφάλους και ναυτία.

Τα πιο κοινά βακτήρια που κατοικούν στους διανεμητές μπύρας είναι τα Pediococcus, Lactobacillus, Obesumbacterium, Pectinatus και Zymomonas. Και καθώς τα περισσότερα συστήματα μπύρας είναι κατασκευασμένα με σωλήνες βινυλίου, οι οποίοι δεν έχουν λείες εσωτερικές επιφάνειες, τα βακτήρια προσκολλώνται εκεί και δημιουργούν μια γλοιώδη μολυσματική στρώση μέσα στα σωληνάρια.

Eξτρα tip

Πέρα από τα καθαρά συστήματα μπύρας, σημασία έχει να είναι καλογυαλισμένο και το ποτήρι. Για να καταλάβουμε αν το ποτήρι μας είναι μολυσμένο, τσεκάρουμε αν υπάρχουν φυσαλίδες στο πλάι του ποτηριού. Αν υπάρχουν, αυτό σημαίνει ότι εκεί, έχουν συσσωρευτεί μικρόβια που δημιουργούν τις φυσαλίδες. Ως εκ τούτου, καλύτερα να ζητήσουμε αλλαγή ποτηριού ή ακόμη-ακόμη να αλλάξουμε μπαρ. Η απόλαυση της βαρελίσιας μπύρας είναι μια τόσο προσιτή πολυτέλεια. Γιατί να επιτρέψουμε σε ένα κακό μπαρ να μας κλέψει αυτή τη μικρή στιγμή ευτυχίας;

Φωτογραφία από  Milkos via vista.create

Πηγή:huffingtonpost.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση