ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Σε απόγνωση πελάτης της Τράπεζας Πειραιώς για υψηλές χρεώσεις
Τί συνέβη με εγγυητική επιστολή που εκδόθηκε από την τράπεζα
SHARE:
Σε απόγνωση έχει οδηγηθεί αναγνώστης του Cretalive εξαιτίας των χρεώσεων των τραπεζών και συγκεκριμένα της Τράπεζας Πειραιώς αναφορικά με την χρέωση της εγγυητικής επιστολής. Όπως τονίζεται σε επιστολή που έχουμε στην διάθεσή μας, τα χρήματα είναι δεσμευμένα από την τράπεζα και η χρέωση είναι πολλαπλάσια από αυτή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Συγκεκριμένα η επιστολή του αναγνώστη αναφέρει:
«Είμαι πελάτης της τράπεζας Πειραιώς αρκετά χρόνια και διατηρώ προσωπικό καθώς και εταιρικό λογαριασμό.
Μετά από παρότρυνση υπαλλήλου του καταστήματος της 25ης Αυγούστου δέχθηκα να ενεργοποιήσω λογαριασμό της εταιρείας και να γίνει αίτημα για χορήγηση εγγυητικής επιστολής για συμμετοχή της εταιρείας μου στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, με σκοπό την κατάθεση φακέλου για παροχή αδείας ηλιακού πάρκου στην περιοχή της Κρήτης .
Με ενημέρωσαν από την τράπεζα ότι χρειάζεται να έχουμε καταθέσει και δεσμεύσει σε προσωπικό λογαριασμό το 105% του κεφαλαίου που χρειάζεται για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής.
Ακολούθως χρεώθηκα με προμήθεια για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής 302.4 ευρώ δηλαδή περίπου 1% της αξίας της εγγυητικής .
Με παρακάλεσαν να περάσω να υπογράψω κάποια χαρτιά και να παραλάβω την εγγυητική.
Ουδέποτε ενημερώθηκα από την υπάλληλο της τράπεζας ότι θα υπάρχει περαιτέρω κόστος - προμήθεια ( 0,9% το 3μηνο δηλαδή 3,6% το χρόνο , μαζί με το 1% στην αρχή σύνολο 4,6% !!) για την διατήρηση της εγγυητικής μια που τα χρήματα της δέσμευσης παραμένουν άτοκα και δεσμευμένα στον προσωπικό μου λογαριασμό .
Δηλαδή εδώ μιλάμε για κόστος εκταμίευσης δάνειου και όχι για έκδοση εγγυητικής επιστολής.
Στην πράξη αυτό το κόστος είναι για μία υπηρεσία που η τράπεζα δεν λαμβάνει κανένα ρίσκο (μια που τα χρήματα είναι κατατεθειμένα και δεσμευμένα σε προσωπικό μου λογαριασμό).
Επίσης δεν χρειάζεται κάποια εργασία στην διατήρηση αυτής της εγγυητικής επιστολής (εκδόθηκε μια φορά ).
Η χρέωση αυτή είναι υπερβολική και καταχρηστική σε σχέση και με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό καθώς επίσης και το με το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων που υπάρχει δυνατότητα κάποιος να εκδώσει εγγυητική επιστολή χωρίς αυτά τα υπερβολικά κόστη .
Η απάντηση της τράπεζας ήταν απαξιωτική αναφέροντας ότι απλώς μπορείτε να εκδώσετε από αλλού μια αντίστοιχη εγγυητική και να μας επιστρέψετε την δικιά μας αφού βέβαια έχουν χρεώσει 2% της αξίας σε 2 μήνες.
Οι τράπεζες θα πρέπει κάποια στιγμή να υπηρετήσουν τον θεσμικό τους ρόλο και να αντιληφθούν ότι αυτές οι πρακτικές πάνε πίσω την επιχειρηματικότητα.
Η ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών και θεσμών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αναπτυξιακής διαδικασίας. Το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή, δεν είναι ένας απλός θεατής της διαδικασίας της βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να συμβάλλει θετικά και να την προωθεί και στην δικιά μας περίπτωση αυτό δεν συμβαίνει», καταλήγει.