Οι προσλήψεις και οι κόρες

Οι προσλήψεις αφορούν 40 άτομα και θα γίνουν με την διαδικασία του ένας προς ένα.

Με μόνιμες προσλήψεις ξεκινά το 2020 για την Περιφέρεια Κρήτης, όπως ανακοίνωσε στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Οι προσλήψεις αφορούν 40 άτομα και θα γίνουν με την διαδικασία του ένας προς ένα.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης προέβη σε αυτή την ανακοίνωση, συμμεριζόμενος απόλυτα την αγωνία που εξέφρασαν ενώπιον του Σώματος δύο νεαρές κοπέλες, των οποίων οι 12μηνες συμβάσεις (όπως και πολλών άλλων νέων πτυχιούχων) ολοκληρώνονται οσονούπω.

Ο κ. Αρναουτάκης και όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου εκδήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στα "δίκαια" όπως χαρακτηρίστηκαν αιτήματα τους, ξεκινώντας κατ' αρχήν(έστω) από μια ανανέωση της σύμβασης όλων αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτή τη θέση, για άλλους 12 μήνες. Και σταδιακά διεκδικώντας την μονιμοποίηση τους.

"Έχω κι εγώ δύο κόρες στην ηλικία σας και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να βρει ένας νέος άνθρωπος δουλειά σήμερα" είπε στις δύο νεαρές κοπέλες ο κ. Αρναουτάκης, μη κρύβοντας την απορία του για την οξύμωρη εν προκειμένω στάση της κυβέρνησης, που ενώ θέλει να επιτύχει μια σταδιακή κι ουσιαστική ανάσχεση του brain drain, δεν παρέχει σε όλους τους νεαρούς επιστήμονες συνολικά τα απαραίτητα κίνητρα για να μείνουν στον τόπο τους.

Η μια εκ των δύο γυναικών, η κ. Στέλλα Καντιδάκη τοποθετήθηκε μάλιστα επί του θέματος κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όλη η ομιλία της

"Τo «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς» του ΟΑΕΔ, ξεκίνησε στις αρχές του 2019 με χρονική διάρκεια 12 μήνες. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της δυσκολίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων, καθώς και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες, προς αναζήτηση εργασίας. Το λεγόμενο φαινόμενο "brain drain".

Οι εργαζόμενοι του ειδικού αυτού προγράμματος, υπηρετούμε σε υπηρεσίες όπως EKEA, ΕΦΚΑ, Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών, Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Περιφερειακή Διεύθυνση Μη Μισθωτών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση/Τμήμα Διεύθυνσης Υδάτων, ΟΑΕΔ, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, κ.ά., σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη είμαστε περίπου 500 άτομα και πανελλαδικά 3650.

Πάρα τους στόχους του κάθε προγράμματος, αντίστοιχου του δικού μας, δεν καταπολεμάται η ανεργία, αλλά ανακυκλώνεται.

Όπως είναι σαφές, τόσο από την εμπειρία μας μέσα από τις ίδιες τις υπηρεσίες στις οποίες εργαζόμαστε, όσο και από τη δεδομένη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις και τη μη πρόσληψη νέων εργαζομένων, όσες/οι εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή στο δημόσιο είμαστε απολύτως απαραίτητες/οι.

Δεν είμαστε “ωφελούμενοι”, όπως μας ονομάζουν. Εργαζόμαστε ισότιμα με κάθε άλλο υπάλληλο στους φορείς όπου υπαγόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο: να μην πεταχτούμε στην ανεργία μετά από ένα σύντομο διάστημα, τη στιγμή μάλιστα που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το θέμα μας αποτελεί αποκλειστικά πολιτική βούληση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών. Όμως είμαστε σήμερα εδώ για να ζητήσουμε τη βαρυσήμαντη, για εμάς, στήριξη σας στη διεκδίκηση μας για:

-Άμεση ανανέωση της σύμβασής μας για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη [12 μήνες] για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό.

-Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Διεκδικούμε τη προκήρυξη μονίμων θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, το δικαίωμα μας να συμμετάσχουμε σε αυτές τις προκήρυξεις, και τη μοριοδοτηση της εμπειρίας μας από την απασχόληση μας στο πρόγραμμα.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε"


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ