"Ναι" υπό προϋποθέσεις στη συμμετοχή ιδιωτών στους Συνεταιρισμούς!

Θετικός ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης

"Ναι" στη συμμετοχή ιδιωτών σε συνεταιρισμούς, “υπό προϋποθέσεις”, λέει ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν “καταστραφεί”, με την κατρακύλα τους να ξεκινά 35 χρόνια πριν.

Την αιτία του... κακού, ο κ. Ιερωνυμάκης την εντοπίζει σε δύο νομοσχέδια του 1984: “Από την ίδρυσή τους, από το 1920, οι συνεταιριστικές οργανώσεις είχαν μία δυναμική άνοδο. Στον τόπο μας, η Ένωση Ηρακλείου και η Ένωση Πεζών κατάφεραν να είναι οι καλύτερες στα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο αυτό.

Το 1984 Υπουργός Γεωργίας ήταν ο κ. Σημίτης, ο οποίος κατάργησε την εποπτεία των συνεταιριστικών οργανώσεων που γίνονταν από την ΑΤΕ (Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος) που ήταν κρατική τράπεζα. Επίσης, εφάρμοσε κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε κανένα σημείο του πλανήτη, σε οικονομική οργάνωση: Ότι θα πρέπει να έχουν μία ψήφο όλοι, είτε παράγουν προϊόντα, είτε όχι! Αυτά ήταν καταστροφικά! Δεν υπήρχε το κίνητρο.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών, το 1984, άρχισε σιγά σιγά η κατάρρευση, και λόγω της έλλειψης εποπτείας και λόγω της εξάλειψης των μετοχών – ένας άνθρωπος δηλαδή που παρήγαγε δέκα τόνους λάδι και τις παρέδιδε στην οργάνωσή του είχε μία ψήφο, όπως και ένας που δεν παρήγαγε ένα κιλό από το προϊόν”.

"Να αφήσουμε στην άκρη τα κομματικά"

Υπερασπιζόμενος τις συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες “δεν φταίνε σε τίποτα εάν οι δημιουργήθηκαν νόμοι και προϋποθέσεις για τη διάλυσή τους!”, ο κ. Ιερωνυμάκης ψηλαφίζοντας το “σήμερα” και κυρίως το “αύριο” στέλνει ενωτικό μήνυμα, καλώντας “να αφήσουμε τα κομματικά στην άκρη. Κι όλοι μαζί θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν χρειάζονται κομματικοποιήσεις και αντιπολιτεύσεις, εάν θέλουμε να στηριχθούν οι οργανώσεις και να στηριχθεί ο κάθε παραγωγός. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις από το ένα άκρο της χώρας έως το άλλο, οικονομικά, έχουν καταστραφεί. Και καταστράφηκαν διαχρονικά μέσα από κάποιες νομοθεσίες. Σαν εργαλείο, οι συνεταιριστικές οργανώσεις – και φαίνεται τώρα- λείπουν από την αγορά.

Οι συνεταιριστικές οργανώσεις πρέπει να υπάρχουν, δυνατές και ισχυρές, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν καταστάσεις και να μπορούν να προωθούν τα προϊόντα σε συνεργασία πάντα με τους ιδιώτες”.

Τάσσεται, συνεπώς υπέρ του Σχεδίου Νόμου για τους Συνεταιρισμούς, “αλλά χρειάζεται και οικονομική στήριξη και κίνητρο από το ίδιο το Υπουργείο. Είναι σημαντικό το να μπουν κεφάλαια μέσα, αλλά θεωρώ ότι δεν θα βάλει κανείς κεφάλαια εάν δεν υπάρχουν κι άλλες προϋποθέσεις οικονομικού περιεχομένου από την κυβέρνηση”.

Η ανάγκη να δημιουργηθεί το ΠΟΠ Κρήτης

Ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης διαβλέπει ότι “στην πορεία, θα το φέρει η ίδια η ανάγκη να δημιουργηθεί το ΠΟΠ Κρήτης. Η Κρήτη είναι μία μικρή κουκίδα στον πλανήτη. Είναι δυνατόν να φεύγουν 150 ετικέτες; Πόσο θέλει κάθε ετικέτα για να στηριχθεί σε εκθέσεις και στην παγκόσμια αγορά; Είναι πάρα πολύ δύσκολο!

Φανταστείτε όμως να υπάρχει μία ετικέτα μέσα από μία οργάνωση, που θα μετέχουν όλοι μαζί, με ένα ΠΟΠ Κρήτης, και να υπάρχει ένα προϊόν μέσα από αυτό, ώστε να προωθείται διαφορετικά και μέσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μέσα από την Περιφέρεια.

Θα προωθείται και θα διαφημίζεται διαφορετικά. Παίρνει ένα brand name ισχυρό και με αυτό προσπαθείς να περάσεις μέσα στην αγορά.

Στην αγορά δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε να πολεμήσουμε πάρα πολλά πράγματα. Και σήμερα ακόμα και τα εθνικά θέματα που έχουμε, τα οποία εμπλέκονται, δυστυχώς. Οι αγορές λειτουργούν ποικιλοτρόπως”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ