H viral φωτογραφία της φλεγόμενης Αυστραλίας ήταν ... 3D απεικόνιση

Στην ουσία επρόκειτο για ένα γράφημα που σχεδιάστηκε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και όχι για λήψη από δορυφόρο της NASA

Στη σκληρά δοκιμαζόμενη Αυστραλία από τις φονικές πυρκαγιές είναι στραμμένο το ενδιαφέρον ολόκληρου του κόσμου, λόγω της μεγάλης οικολογικής καταστροφής που έχει προκληθεί, αλλά και για τον αριθμό των θυμάτων.

Τις τελευταίες ώρες, μια φωτογραφία της φλεγόμενης ηπείρου που διακινήθηκε στα social media και αναπαράχθηκε με τόση μεγάλη συχνότητα ώστε να γίνει viral, εμφανίστηκε ως λήψη από δορυφόρο της NASA και παρουσίαζε - όπως αρχικά είχε επισημανθεί - αποτύπωση της τρομακτικής κατάστασης που επικρατεί στην Αυστραλία σε πραγματικό χρόνο.

Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, σχετική αναφορά της NASA δεν είχε υπάρξει και η εν λόγω φωτογραφία δεν ήταν δορυφορική λήψη αλλά μία 3D απεικόνιση που είχε δημιουργηθεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και αποτελούσε ένα γράφημα το οποίο παρουσίαζε την έκταση των πυρκαγιών στην Αυστραλία.

Δημιουργός του φαίνεται να είναι ο Anthony Hearsey (όπως παραδέχεται ο ίδιος) από το Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία, ο οποίος σε ένα ποστ του στο Facebook εξηγεί τι ακριβώς απεικονίζει η φωτογραφία. Μάλιστα απολογείται πως δεν περίμενε το γράφημα να γίνει viral.

Ο Αυστραλός σχεδίασε το γράφημα συγκεντρώνοντας δορυφορικά δεδομένα της NASA από τις πυρκαγιές και τις εστίες φωτιάς σε διάστημα ενός μήνα, μεταξύ 05/12/19 και 05/01/20 και αυτές είναι όλες οι περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, μικρές και μεγάλες. Στην ανάρτησή του μάλιστα σημειώνει ότι δεν εξακολουθούν να καίγονται όλες αυτές οι περιοχές και πως το έντονο χρώμα είναι υπερβολικό λόγω του rendering. Μάλιστα παραθέτει και τον αρχικό χάρτη ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση και οδηγό για το γράφημα.

Μετά και από την εξέλιξη αυτή, όποιος χρήστης του Facebook αναρτήσει στον λογαριασμό του τη συγκεκριμένη φωτογραφία λαμβάνει την ακόλουθη ειδοποίηση:

Η προειδοποίηση αυτή περί "ψευδούς πληροφορίας" σχετίζεται με την πολιτική που έχει θέσει πλέον σε εφαρμογή το δημοφιλές μέσο κοινωνικό δικτύωσης για την ανάσχεση του φαινομένου της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ