Η γκρίνια για την μετακίνηση των αρχαίων "μεταφέρθηκε" στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχει η "κατ' αρχήν" σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Με διαφοροποιήσεις και ενστάσεις ακόμα και εντός των δημοτικών παρατάξεων, υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου η εισήγηση του Δημάρχου Μενέλαου Μποκέα για μετακίνηση της αρχαιολογικής συλλογής από το Γάζι στην Δημοτική Πινακοθήκη Τυλίσου.

Όπως αναφέρει η Φωνή του Μαλεβιζίου, στην τοποιέτησή του ο κ. Μποκέας ανέφερε ότι η Αρχαιολογικής Συλλογής Μαλεβιζίου, (σ.σ στο 80% προέρχεται από τη μεγάλη δωρεά που έκανε η οικογένεια Μεταξά στο δήμο Γαζίου), δεν υπάρχει καν ως τουριστικός προορισμός καθώς τον αγνοούν παντελώς οι τουρίστες, με αποτέλεσμα αυτή η σπουδαία συλλογή να μην τυγχάνει της προβολής που της αξίζει.

Επιπλέον ο χώρος που στεγάζεται στο δημοτικό κατάστημα δεν είναι ο κατάλληλος, και σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι μουσείο.
Σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο, η Δημοτική Πινακοθήκη είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος, καθώς η διεθνής πρακτική επιτάσσει πολυμορφικούς χώρους για ξεναγήσεις και το σημαντικότερο όλων, στην Τύλισο είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους.

«Μιλάω ως δήμαρχος του Μαλεβιζίου» σημείωσε με νόημα, και συνέχισε λέγοντας ότι εκεί θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης, για την τουριστική προβολή του Μαλεβιζίου.

Επίσης θα δοθεί κίνητρο για να μεταφερθούν αρχαιολογικά ευρήματα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κούτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

« Αν κάποιος λέει ότι αυτή η κίνηση θα φέρει προστιθέμενη αξία μόνο στην Τύλισο, βλέπει πολύ κοντά», είπε στη συνέχεια. Λίγο αργότερα ανέφερε: «Με τη σημερινή εικόνα δεν υπάρχει συλλογή Μεταξά, κι αυτό που υπάρχει δεν μας τιμά»,

Ο κ. Μποκέας ενημέρωσε το σώμα ότι ήδη έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ανδρέα Μεταξά, που του ανέφερε ότι θα «ήταν ευχής έργο η μετακίνησή της». Ενημέρωσε επίσης, ότι η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ.Βασιλική Συθιακάκη, επισκέφθηκε τη συλλογή και έμεινε άφωνη από τη σπουδαιότητα των εκθεμάτων και αρνητικά άφωνη από το χώρο που φυλάσσεται. Για αυτό και εμφανίζεται αρχικά θετική.


Συμφώνησε ο Θανάσης Κύρκος

Το θέμα αυτό απασχόλησε και τη δημοτική ομάδα της μείζονας αντιπολίτευσης, όπου διαφάνηκε η διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος και η διαφωνία με τα υπόλοιπα μέλη.

Ο κ. Κύρκος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στις προσπάθειες που είχαν γίνει από τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές για το θέμα – Γ. Μαρκογιαννάκη τότε έγινε η συμφωνία με την οικογένεια Μεταξά, Κ. Μαμουλάκη- και είπε ότι ο χώρος που φιλοξενείται σήμερα η συλλογή δεν έχει επισκεψιμότητα, κι είναι κορεσμένος.

Αν υπάρχει η βούληση, η σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογίας για μετακίνηση είναι θετικός, ως προς αυτήν την εξέλιξη και τάχθηκε υπέρ της εισήγησης του Δημάρχου.

Αντιδράσεις

Ο κ. Μιχάλης Μαρκογιαννάκης είπε ότι ψηφίζει κατά καθώς πρόκειται για πολιτιστική κληρονομιά του Γαζίου.

Ο κ. Άρης Σαλούστρος ζήτησε να μάθει αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινότητας και του Εμπορικού Συλλόγου- σε αυτή τη φάση δεν ζητήθηκε η άποψή τους. Είπε ότι το θέμα για την ίδρυση Μουσείου ξεκίνησε επί Τζεδάκη. «Η αρχαιολογική συλλογή βρίσκεται στο Γάζι 20 χρόνια κι εσείς σε έξι μήνες θέλετε να την πάτε στην Τύλισο, σαφώς και δεν ψηφίζω το θέμα. Δεν είδα μουσείο να μην είναι στην έδρα του Δήμου. Να πας πείτε τη επισκεψιμότητα έχει η Τύλισος. Είναι υποχρέωση το μουσείο να παραμείνει στο Γάζι. Να εξετάσουμε αν μπορεί να πάει στη βιβλιοθήκη στο παλιό συνεταιρισμό». Επιπλέον είπε ότι θα ήθελε να υπάρχει και η γραπτή διατύπωση της άποψης της οικογένειας Μεταξά.

Στο ίδιο μήκος και ο κ. Δημήτρης Τζεδάκης, που είπε ότι αν είχε ακολουθηθεί διαφορετική τακτική- σύμφωνη γνώμη τοπικής κοινωνίας- τότε θα το συζητούσαν αλλιώς το ζήτημα και ζήτησε να αποσυρθεί, αλλιώς δεν θα το ψηφίσει.

Η κ. Εύη Αποστολάκη αναφέρθηκε στις ενέργειες που είχαν γίνει για την προβολή της συλλογής. Ενώ ο κ. Μανώλης Παπαδομανωλάκης είπε ότι την έκθεση την έχουν δει όλα τα σχολεία.

Ο κ. Μποκέας είπε ότι το θέμα δεν πρόκειται να αποσυρθεί.

Το θέμα τελικά ψηφίστηκε με 15 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 1 παρών από τον κ. Μιχάλη Χουστουλάκη.

Πηγή: fonimaleviziou.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ