ΑΠΟΨΕΙΣ

Τουρκία: Περίοδος με Πολιτικές Σεισμικές Δονήσεις

"Τελικά, τα μάτια θα γείρουν αυτούς τους μήνες στο κυβερνών κόμμα του ΑΚΡ και σε αυτή τη νέα περίοδο, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υπονοήσει ότι θα ήταν πιθανό ένας ανασχηματισμός στο συμπαγές και νικηφόρο κόμμα του εδώ και 14 χρόνια και στο υπουργικό συμβούλιο"

No profile pic

Του Μηνά Ρασούλη

Μετά από δυόμισι μήνες , το τουρκικό κοινοβούλιο επαναλαμβάνει τις συνεδριάσεις του, για το νομοθετικό του έργο , από αυτή την βδομάδα .

Τα τελευταία δύο χρόνια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η λιγότερο δραστήρια περίοδος για το τουρκικό κοινοβούλιο, οι συνεδριάσεις του οποίου έχουν ανασταλεί πολλάκις, λόγω των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του 2018 και για τις τοπικές εκλογές του 2019. Επομένως, θα αντιμετωπίσει πολλά εκκρεμή ζητήματα, αλλά φαίνεται ότι δίνεται προτεραιότητα στη δέσμη μέτρων για την προώθηση των δικαστικών μεταρρυθμίσεων, που τόσα πολλά ακούγονται στο εσωτερικό , αλλά και στο εξωτερικό . Σύμφωνα με έναν οδικό χάρτη, που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη δικαστική μεταρρύθμιση στα τέλη Μαΐου του 2019, η κυβέρνηση συνέταξε δύο πακέτα μεταρρυθμίσεων. Το πρώτο σχέδιο πακέτου έχει ήδη υποβληθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης πριν αρχίσουν οι επίσημες διαβουλεύσεις στη Γενική Συνέλευση.

Ο στόχος της πρώτης δέσμης, όπως θα εκτιμάτε , είναι να διευρυνθεί η ελευθερία της έκφρασης, λόγω και των ευρωπαϊκών πιέσεων , αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν βρει τροπολογίες ανεπαρκείς για το σκοπό αυτό. Παρόλο που η αρχική αξιολόγηση του πακέτου δεν είναι θετική, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ανέθεσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα να συνεργαστεί με το κυβερνών κόμμα και να συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο για δημοκρατικότερο κλίμα σε σχέση με το δικαστικό πακέτο. Αυτός ο σκοπός της αντιπολίτευσης αποκαλύπτει επίσης κάτι για τη στρατηγική της στο νέο νομοθετικό έτος. Θα ακολουθήσουν , όπως και αναφέρουν μια εποικοδομητική πορεία όταν πρόκειται για ζητήματα που θα εξυπηρετούσαν το συμφέρον του έθνους για εξευρωπαϊσμό .

Η δεύτερη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης θα είναι πιθανότατα πιο αμφιλεγόμενη για την αντιπολίτευση . Αναμένεται να τροποποιήσει το νόμο για την εκτέλεση των ποινών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Η συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει ήδη χαρακτηρίσει την κίνηση ως "νόμο αμνηστίας", η οποία θα απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες εγκληματίες από τη φυλακή. Με τη σύγκληση λοιπόν του κοινοβουλίου, τα πολιτικά κόμματα εντάχθηκαν στις προετοιμασίες τους για τη νέα πολιτική εποχή.

Τελικά, τα μάτια θα γείρουν αυτούς τους μήνες στο κυβερνών κόμμα του ΑΚΡ και σε αυτή τη νέα περίοδο, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υπονοήσει ότι θα ήταν πιθανό ένας ανασχηματισμός στο συμπαγές και νικηφόρο κόμμα του εδώ και 14 χρόνια και στο υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους του κόμματος, ο Ερντογάν δεν θα βιαστεί για μια άμεση αλλαγή, σε αυτή την χρονική στιγμή .

Πρώτον, δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνησή του δεν κατάφερε αυτό το χρονικό όριο της προεδρίας του να αποδώσει υπό το νεότατο εκτελεστικό-προεδρικό σύστημα. Αυτό θα θεωρείτο , από πολλούς και εντός του κόμματος, όχι μόνο ως αποτυχία της κυβέρνησής του, αλλά και του κυβερνητικού συστήματος. Αντ 'αυτού, αναμένεται να ανακοινώσει ορισμένες μικρές αλλαγές προσώπων στην δημόσια διοίκηση σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο αποτελεσματική στην εκτέλεση των συμφωνηθέντων .

Ο δεύτερος λόγος προβληματισμού σχετίζεται με το μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο των «ανταρτών» του κόμματος , του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Αλί Μπαμπατσάν , που έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους να συγκροτήσουν νέα ξεχωριστά πολιτικά κόμματα με κυρίως αποσχισθέντες του κυβερνώντος κόμματος του AKP, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Ερντογάν , ενδεχομένως θα προτιμούσε να δει , πως θα είναι δομημένα αυτά τα δύο νέα πολιτικά κόμματα , προτού να επιλέξει αλλαγές εντός του ΑΚΡ . Το γεγονός ότι το κόμμα του το AKP σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την έκτακτη συνέλευσή του το επόμενο έτος σημαίνει ότι ο Ερντογάν έχει αρκετό χρόνο πριν να συζητήσει ποιος θα διοριστεί σε καίριες θέσεις στο νέο εναπομείναντα σχηματισμό του AKP. Για πολλούς και στην Άγκυρα, το ίδιο ισχύει και για το προεδρικό του γραφείο .

Δεν θα εκπλήσσει δε και το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν θα έθιγε τους υπουργούς του πριν μπορέσουν να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς τους στο κοινοβούλιο. Εάν αποδειχθεί ότι αυτή η υπόθεση είναι σωστή, δεν θα πρέπει να αναμένουμε αναδιάταξη του υπουργικού συμβουλίου πριν το τέλος του έτους . Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν είναι πλέον μυστικό , ότι μερικά εξέχοντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται σε έντονες συγκρούσεις μεταξύ τους. Ο Ερντογάν φαίνεται να είναι σε θέση να το διαχειριστεί μέχρι στιγμής. Ο χρόνος θα δείξει πόσο καιρό είναι βιώσιμος αυτός ο σχηματισμός .

Αυτή η νέα εποχή του Φθινοπώρου θα χαρακτηριστεί ίσως από τη γέννηση των δύο νέων πολιτικών κομμάτων του Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν , δύο πρώην αξιωματούχους του AKP. Και οι δύο άνδρες αναμένεται να παρουσιάσουν τους επόμενους μήνες τα προγράμματά τους και τα στελέχη τους, ελπίζοντας να προσελκύσουν την προσοχή πολλών της κοινής γνώμης. Αξίζει να δούμε αν θα μπορέσουν να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας .

Σύμφωνα με τα παραπάνω εκτιμούμε ,ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ο Ερντογάν θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο εγχώριο μέτωπο. Θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, καθώς και εξωτερικής πολιτικής σε αυτή τη νέα εποχή, καθώς χρειάζεται συνεχή εδραίωση της λαϊκής υποστήριξης.

Γι 'αυτό τον σκοπό , μια πιθανή μονομερής περιορισμένη δράση στη Συρία, είτε στην περιοχή του Ιντλίμπ , είτε στην Ροζάρα ανατολικά, θα ήταν μια ισχυρή επιλογή στο τραπέζι του, για την συνολική διαπραγμάτευση στην Μέση Ανατολή , Συρία και Κύπρο παρά τις αντιρρήσεις της Ε.Ε και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση