ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι πήγε να κάνει ο Ερντογάν στο Παρίσι

"Τι πήγε να κάνει ο Ερντογάν στο Παρίσι; Πήγε να συζητήσει θέματα όπως το συριακό, το ιρανικό αλλά και το θέμα της Παλαιστίνης. Για το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ούτε κουβέντα."

No profile pic

Του Δημήτρη Μιμή


Μέσα σ΄ ένα πλαίσιο αύξησης  των  διμερών  σχέσεων, επισκέψεων και ανακοινώσεων την  περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε το Παρίσι ενώ παράλληλα προετοιμάζεται ν΄ αναλάβει και την προεδρία του D8, μιας οικονομικής και εμπορικής ένωσης που αντιπροσωπεύει οκτώ μουσουλμανικές χώρες στον κόσμο. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει ένα πιο συναινετικό τόνο έναντι των Ευρωπαίων τη στιγμή που η Άγκυρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή σκέψη και προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την Ευρώπη μέσω της Γαλλίας.     

Τι πήγε να κάνει ο Ερντογάν στο Παρίσι; Πήγε να συζητήσει θέματα όπως το συριακό, το ιρανικό αλλά και το θέμα της Παλαιστίνης. Για το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ούτε κουβέντα. Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 16 Ιουλίου του 2017.   Μη ξεχνάμε ότι το Γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα κατήγγειλε την έλευση του Τούρκου προέδρου, υπενθυμίζοντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι συλλαμβάνονται και καταδικάζονται άδικα στην Τουρκία. Παρ΄ όλα αυτά ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψε αρκετές συμφωνίες στον τομέα της αεροναυπηγικής, της ενέργειας και της άμυνας, κάνοντας δηλαδή δώρα στους Γάλλους.  Όμως η επίσκεψη αυτή έχει και άλλους κρυφούς πολιτικούς στόχους. Είναι μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου επανασύνδεσης του με τους παλιούς ευρωπαίους φίλους. 

Βλέπουμε λοιπόν την Τουρκία, μετά από δύο χρόνια, να αναλαμβάνει μια συμφιλιωτική στάση απέναντι στην Ε.Ε. αλλά και από την άλλη μια ασυνήθιστα σταθερή σχέση με τη Ρωσία αλλά και με το ΙΡΑΝ. Με την Ευρώπη βέβαια υπάρχουν αναγκαστικές σχέσεις όπως το προσφυγικό, η οικονομία αλλά και η περιφερειακή ασφάλεια. Επί πλέον είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.

Σήμερα η Τουρκία που είναι  μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη προσπαθεί  να γίνει  “μοντέλο” και να  προσελκύσει τον αραβικό κόσμο. Ευρισκόμενη στο επίκεντρο μεγάλων περιφερειακών συγκρούσεων, μετανάστες, τρομοκρατία, κουρδικές και συριακές συγκρούσεις, φτιάχνει σχέδια και προσπαθεί να επωφεληθεί. Θέλει να κερδίσει χωρίς να προσφέρει και αυτό θα το πετύχει ξέροντας πως  να το επιβάλει.          

 

 

 

 


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση