ΚΡΗΤΗ
Μ. Αλιφιεράκης: Με πυλώνες τη συνεργασία και την καινοτομία, το Επιμελητήριο Ηρακλείου χτίζει το αύριο
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις επιμελητηριακές εκλογές στο Ηράκλειο, ο νυν πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό «Μπροστά για το Επιμελητήριο», ανοίγει τα χαρτιά του στο Cretalive
Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την τοπική επιχειρηματικότητα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και εκ νέου υποψήφιος, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, μιλά στο Cretalive για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης, τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που υλοποιεί το Επιμελητήριο, καθώς και για τη στρατηγική του για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Με όραμα την υποστήριξη και την εξέλιξη του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος, ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για το Επιμελητήριο», παρουσιάζει ένα σχέδιο δράσης που συνδυάζει, όπως αναφέρει, την εμπειρία και τη στρατηγική σκέψη και με "όπλα στην φαρέτρα του" τις στρατηγικές που έχουν ήδη αποδώσει καρπούς.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Αλιφιεράκης αναλύει τα επιτεύγματα της θητείας του, καθώς και το όραμά του για το μέλλον του Επιμελητηρίου και της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη.
Διαβάστε αναλυτικά τα όσα λέει ο κ. Αλιφιεράκης στο Cretalive:
Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τοπικές επιχειρήσεις και πώς το Επιμελητήριο Ηρακλείου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων;
Οι τοπικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν σήμερα μια σειρά από προκλήσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά τους. Κύρια ζητήματα που τις απασχολούν είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό, η έλλειψη εξωστρέφειας και η προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες.
Ταυτόχρονα, όμως, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας στην καθημερινότητά του έχει να αντιμετωπίσει ένα ανάλγητο φορολογικό σύστημα, ένα σχεδόν εχθρικό τραπεζικό σύστημα και επιπλέον, υψηλό ενεργειακό κόστος, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα θεσμικών παραγόντων. Σ΄ αυτόν τον καθημερινό αγώνα, ο επιχειρηματίας πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνος. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου στέκεται δίπλα του, με πράξεις και όχι με λόγια, με λύσεις και παρεμβάσεις που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά του. Αναγνωρίζοντας αυτές τις προκλήσεις, έχει αναπτύξει και συνεχίζει να υλοποιεί δράσεις για την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.
Αρχικά, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας. Μέσω της Αναπτυξιακής Κρήτης και του Γραφείου Στήριξης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, παρέχονται πληροφορίες και καθοδήγηση για διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιπλέον, προγραμματίζουμε την ίδρυση Δομής Μικροπιστώσεων, προσφέροντας νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα. Με αυτή την πρωτοβουλία, θα παρέχουμε ένα νέο δικό μας χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη επιχειρήσεων, που έχουν αποκλειστεί από το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό βήμα στην Κρήτη, το οποίο θα προσφέρει ευκαιρίες σε επιχειρηματίες με περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί έναν επίσης βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσαμε την πλατφόρμα CRETACOM, μια δομή που παρέχει σε κάθε επιχείρηση δωρεάν ψηφιακή παρουσία, ενώ για τη νέα διοικητική περίοδο προγραμματίζουμε πλήθος δράσεων που θα ενθαρρύνουν την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, όπως μεταξύ άλλων σεμινάρια ψηφιακών δεξιοτήτων από τις Τεχνικές Σχολές.
Η δικτύωση, η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών και η ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Κατά την προηγούμενη διοικητική περίοδο, δημιουργήσαμε νέα Clusters και προωθήσαμε κοινές δράσεις σε σημαντικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση και η αγροδιατροφή. Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, ενισχύουμε τη συνεργασία και τη συνοχή μεταξύ των επιχειρήσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Τέλος, η ενίσχυση των τοπικών αγορών παραμένει μια κορυφαία προτεραιότητά μας, κάτι που υποστηρίζουμε με διάφορες δράσεις, όπως (πχ) το Παγκρήτιο Forum, που διευρύνει τη συνεργασία του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα. Αυτή η συνέργεια καλύπτει τις ανάγκες των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων και προωθεί τα κρητικά προϊόντα, ενδυναμώνοντας την τοπική οικονομία και προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, το Επιμελητήριο Ηρακλείου στοχεύει στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος, που θα στηρίζει και θα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις.
Ποια θεωρείται ότι είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα της θητείας σας ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τι δεν έγινε όπως σχεδιάζατε και για ποιο λόγο;
Λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες μέσα στις οποίες η ομάδα μας άσκησε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, θεωρώ ότι κατά την περασμένη επταετία έχει παραχθεί σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς. Μέσα από διαδοχικές κρίσεις, ξεκινώντας στον απόηχο της οικονομικής ύφεσης και στη συνέχεια με την πανδημία του COVID-19 και την ενεργειακή κρίση, εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά, με στόχο να οδηγήσουμε το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Με σημαντικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και με δράσεις και παρεμβάσεις που συνοδεύονται από εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους εκατομμυρίων ευρώ στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, του εναλλακτικού τουρισμού και του ψηφιακού μετασχηματισμού, το Επιμελητήριο Ηρακλείου εδραιώνει ένα ισχυρό παρόν και θέτει τις βάσεις για ένα μέλλον με μεγάλες προοπτικές.
Θα σταθώ σε έξι (ενδεικτικές) πρωτοβουλίες που θεωρώ ότι αποτέλεσαν ορόσημα και καθιστούν το Επιμελητήριο Ηρακλείου ένα από τα πιο πρωτοποριακά της χώρας. Όχι μόνο επειδή ήταν project που «τρέξαμε» με πολύ κόπο και κόστος (χρηματοδοτικό ή γραφειοκρατικό), αλλά κυρίως επειδή είχαν σημαντικό αντίκτυπο και αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τις συνθήκες της αγοράς και της τοπικής οικονομίας, είτε σε μικρό είτε σε μεγαλύτερο βαθμό.
1. Το Παγκρήτιο Forum. Ένα project που ξεκίνησε το 2012 και έχει βραβευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια πρωτοβουλία με δωδεκαετή επιτυχημένη διαδρομή, με την οποία φέρνουμε σε επαφή παραγωγούς και ξενοδόχους, συμβάλλοντας στη μεταξύ του συνεργασία και τελικά στη στήριξη της τοπικής αγοράς.
Την προηγούμενη επταετία (2017-2024) πραγματοποιηθήκαν σχεδόν 150.000 Β2Β συναντήσεις στο πλαίσιο και των δύο Παγκρήτιων Forum σε Κρήτη και Αθήνα, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 1.800 επιχειρήσεις και δίκτυα διανομής.
2. Το συγκρότημα καταστημάτων στην οδό 1866. Μετά από προσπάθειες ετών τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία από τη διοίκησή μας ένα έργο πνοής για τον φορέα μας, το ακίνητο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στην οδό 1866. Πλέον μια ισόγεια αγορά ιδιοκτησίας του Επιμελητηρίου, φιλοξενεί καταστήματα αφιερωμένα στην κρητική διατροφή και την αυθεντική λαϊκή τέχνη, άμεσα προσαρμοσμένα στον χαρακτήρα της παλιάς αγοράς.
3. Η ένταξη της Κρήτης στο Μεταφορικό ισοδύναμο. Ήταν ένα επίτευγμα σταθμός που εξασφάλισε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, με στρατηγικές κινήσεις και ισχυρές συνεργασίες, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς για τις επιχειρήσεις μας. Να σημειωθεί ότι μόνο το 2024 χρηματοδοτήθηκαν 1.283 επιχειρήσεις στην Κρήτη με ποσό πληρωμής 3.522.197,79 €
4. Τα Καταδυτικά Πάρκα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Είμαστε το μοναδικό Επιμελητήριο στην Ελλάδα που ασχολείται με τον καταδυτικό τουρισμό και πλέον ένας από τους τρεις φορείς σε ολόκληρη τη χώρα, με αδειοδοτημένο καταδυτικό πάρκο. Με δύο καταδυτικά πάρκα στο Νομό Ηρακλείου (στον Δήμο Μαλεβιζίου & στον Δήμο Χερσονήσου) και ακόμη ένα, που σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε την επόμενη διοικητική περίοδο, αποκτούμε πρόσβαση σε 25 εκατομμύρια πιστοποιημένους δύτες παγκοσμίως, εκ των οποίων τα πέντε εκατομμύρια είναι ευρωπαίοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και συμβάλλουμε στην καθιέρωση της Κρήτης ως προορισμού Κατάδυσης.
5. Οι Τεχνικές Σχολές, που πλέον είναι ένας εντελώς διαφορετικός οργανισμός από αυτόν που παραλάβαμε, ένα πραγματικό φυτώριο γνώσης και εξέλιξης. Με το μοναδικό επιμελητηριακό Ι.Ι.Ε.Κ. στην Ελλάδα, με 120 προγράμματα και 500 εξειδικευμένους εκπαιδευτές, προσφέρουμε εκπαίδευση που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Κάθε χρόνο, 60.000 ώρες εκπαίδευσης μεταφράζονται σε πραγματικές δεξιότητες και επαγγελματική πρόοδο. Θα πρέπει ν΄ αναφερθεί, επίσης, ότι με τη διοίκησή μας κερδήθηκε πολύχρονη δικαστική μάχη, με αφορμή τη διεκδίκηση από τον Δήμο Ηρακλείου, ενός ακινήτου 18 στρεμμάτων, επί της Λ. Ικάρου, με στεγασμένους χώρους πάνω από 4,5 στρέμματα. Πλέον, το Επιμελητήριο Ηρακλείου είναι ο μοναδικός και αδιαφιλονίκητος ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης έκτασης.
Το έκτο σημείο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, δεν είναι, στην ουσία, ένα συγκεκριμένο επίτευγμα, αλλά μια αυτονόητη υποχρέωση, στην οποία, όμως, θεωρώ ότι ανταπεξήλθαμε πλήρως. Με την οικονομική δυσχέρεια που επέφερε η πανδημία, σε συνδυασμό με τις απανωτές κρίσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια αυτής της διοικητικής περιόδου, προσαρμοστήκαμε και δείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε κάθε στιγμή, παράλληλα με τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν υστέρησε ποτέ σε κοινωνική προσφορά και δράση. Όπως η δωρεά κλινών ΜΕΘ κατά την πανδημία, η στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές κ.α.
Για το άλλο σκέλος της ερώτησής σας, οφείλω να αναγνωρίσω ότι δεν υπάρχουν έργα τα οποία δεν έγιναν, καθώς ό,τι έχουμε σχεδιάσει, ακόμα κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει σίγουρα μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Έτσι, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της θητείας, πιστεύω ότι μπορούμε πλέον, με απόλυτη βεβαιότητα και ισχυρά επιχειρήματα, να υποστηρίξουμε πως κάθε τομέας αρμοδιότητάς μας έχει σημειώσει σημαντική στις περισσότερες περιπτώσεις ή τουλάχιστον εμφανή πρόοδο, σε σύγκριση με το 2017.
Γίνεται πολύς λόγος για την ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης των τοπικών επιχειρήσεων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία. Πώς το Επιμελητήριο μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις ανάγκες;
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι στη σημερινή εποχή, η ψηφιακή παρουσία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα και η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να αντιμετωπίζεται πλέον ως ευκαιρία, και όχι ως εμπόδιο. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης και της καινοτομίας, μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων.
Στο πεδίο της ψηφιακής μετάβασης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου παρέχει, μέσω των Τεχνικών Σχολών του, εκπαιδευτικά σεμινάρια και προγράμματα κατάρτισης, που ενισχύουν τις ψηφιακές δεξιότητες επιχειρηματιών και εργαζομένων. Επιπλέον, μέσα από την πλατφόρμα CRETACOM, προσφέρει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα δωρεάν ψηφιακής παρουσίας, βοηθώντας τις να ενισχύσουν τη διαδικτυακή τους προβολή και ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, μπορεί να υποβοηθήσει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα σχετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ψηφιακή μετάβαση, που επιδοτούν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εργαλείων, απλοποιώντας τις λειτουργίες των επιχειρήσεων.
Στην καινοτομία, το Επιμελητήριο Ηρακλείου λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, προάγοντας την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάσαμε και ιδρύσαμε και το Heraklion Business Hub (HERHUB) στο οποίο συμμετέχουν το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παράλληλα, μέσα από clusters και υποστηρικτικές δομές που έχουν ήδη δημιουργηθεί, ενισχύεται η συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Με αυτές τις στοχευμένες δράσεις, το Επιμελητήριο Ηρακλείου διαμορφώνει ένα σύγχρονο, υποστηρικτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, προάγοντας την ψηφιακή καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Ποια είναι η στρατηγική σας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των τοπικών επιχειρήσεων;
Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας, σταθερά και αδιάλειπτα στηρίξαμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τόσο ανθρώπινους, όσο και υλικούς πόρους, είτε άμεσα είτε έμμεσα, για να ενισχύσουμε τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση. Σε άμεση συνέχεια, η στρατηγική μας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των τοπικών επιχειρήσεων βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τη δημιουργία ευκαιριών σε διεθνείς αγορές. Πρώτα απ’ όλα, η συμμετοχή σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και B2B συναντήσεις μπορεί να συνδέσει τις τοπικές επιχειρήσεις με αγοραστές από το εξωτερικό. Πάγια τακτική μας, είναι να συγχρηματοδοτούμε από τον προϋπολογισμό μας τις επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό. Την προηγούμενη διοικητική περίοδο, 350 επιχειρήσεις μέλη μας χρηματοδοτήθηκαν από το Επιμελητήριο, για να συμμετέχουν σε Β2Β συναντήσεις στο εξωτερικό και επιχειρηματικές αποστολές.
Επίσης, συνεργαζόμαστε στενά με διπλωματικά και εμπορικά δίκτυα, δημιουργώντας στρατηγικές συνεργασίες, που διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγορές-στόχους, ενώ προσφέρουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια και συμβουλευτική υποστήριξη στις επιχειρήσεις για να προσαρμόσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις ανάγκες των ξένων αγορών. Επιπλέον, προωθούμε τη χρηματοδότηση εξαγωγικών δραστηριοτήτων, μέσω εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ, διευκολύνοντας την υλοποίηση στρατηγικών ανάπτυξης.
Τέλος, η δημιουργία κέντρων υποστήριξης εξαγωγών μπορεί να παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες για τις καταναλωτικές τάσεις και τις απαιτήσεις των ξένων αγορών. Στο Επιμελητήριο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το blog εξαγωγών με καθημερινή ενημέρωση και νέα από αγορές του εξωτερικού, καθώς και προσφορές / ζητήσεις προϊόντων, επιχειρηματικές αποστολές, εκδηλώσεις και συναντήσεις B2B που διοργανώνονται από το Επιμελητήριο Ηρακλείου ή συνεργαζόμενους φορείς.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας αλλά και την ενδυνάμωση της συνεργασίας του Επιμελητηρίου με άλλους τοπικούς φορείς και οργανισμούς;
Η νέα γενιά επιχειρηματιών χρειάζεται περισσότερα από μια απλή καθοδήγηση. Χρειάζεται ολοκληρωμένη υποστήριξη και πρόσβαση σε ευκαιρίες. Γι΄ αυτόν τον σκοπό, ιδρύσαμε και ενισχύουμε διαρκώς τη λειτουργία του Heraklion Business Hub (HERHUB). Προσφέρουμε εξατομικευμένη καθοδήγηση, πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης που μετατρέπει τις ιδέες σε επιτυχημένες επιχειρήσεις. Για τη νέα θητεία μας, σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δράσεων mentoring και χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η ίδρυση Δομής Μικροπιστώσεων, που θα παρέχει κεφάλαια σε νέους επιχειρηματίες, ειδικά σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε ευκαιρίες κατάρτισης και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και προγράμματα στήριξης για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (startups), ενθαρρύνοντας την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τοπικούς φορείς και οργανισμούς, στοχεύουμε στην ανάπτυξη ισχυρών δικτύων που θα προάγουν τη συνέργεια μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Μέσω κοινών δράσεων με τοπικές αρχές και οργανισμούς, θα διευκολύνουμε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες που στηρίζουν την τοπική οικονομία, όπως clusters και θεματικά fora. Αυτή η συντονισμένη προσπάθεια θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό οικοσύστημα για την επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας τόσο τους νέους επιχειρηματίες όσο και την τοπική κοινωνία στο σύνολό της.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρει το Επιμελητήριο στα μέλη του;
Η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το Επιμελητήριο στα μέλη του απαιτεί συνεχή αναβάθμιση και προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας. Αρχικά, είναι κρίσιμη η περαιτέρω ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μελών σε πληροφορίες και σύγχρονες υπηρεσίες δημόσιας αρχής. Στην νέα περίοδο ολοκληρώνουμε τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Επιμελητήριου, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών και κάνοντας την πλήρη ψηφιακή μετάβαση, πράξη.
Παράλληλα, θα δώσουμε (πρέπει να δοθεί) έμφαση στην ενίσχυση της συμβουλευτικής υποστήριξης προς τα μέλη μας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω εξειδικευμένων υπηρεσιών mentoring και προγραμμάτων συμβουλευτικής για θέματα, όπως η χρηματοδότηση, η εξωστρέφεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ήδη, έχουμε δημιουργήσει τους μηχανισμούς και τα εργαλεία, όπως το Γραφείο Στήριξης Επιχειρήσεων και το Heraklion Business Hub. Επιπλέον, η δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων που θα παρέχουν στοχευμένες λύσεις για τις ανάγκες συγκεκριμένων κλάδων (τουρισμός, μεταποίηση, αγροδιατροφή) θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εξελιχθούν πιο γρήγορα.
Τέλος, η εκπαίδευση και κατάρτιση είναι επίσης τομείς, οι οποίοι απαιτούν περαιτέρω ανάπτυξη. Η προσφορά σεμιναρίων από τις Τεχνικές Σχολές, webinars και workshops μπορεί να δώσει στα μέλη τη δυνατότητα ν΄ αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους και να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Ειδικά θέματα όπως η βιωσιμότητα, η καινοτομία και η εξωστρέφεια θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Τέλος, είναι σημαντική η ενίσχυση της επικοινωνίας με τα μέλη. Η διοργάνωση τακτικών διαβουλεύσεων και συναντήσεων, καθώς και η χρήση εργαλείων, όπως ηλεκτρονικές έρευνες και φόρουμ, θα βοηθήσουν το Επιμελητήριο να κατανοεί καλύτερα τις ανάγκες και τις προσδοκίες των μελών του. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να προσαρμόζει τις υπηρεσίες του, ώστε ν΄ ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας.
Με συντονισμένες προσπάθειες στους παραπάνω τομείς, το Επιμελητήριο Ηρακλείου μπορεί να γίνει ένας ακόμα πιο ισχυρός σύμμαχος για τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο