ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι να κάνουμε, αφού ''τοιούτος έτυχεν ημίν..."

Οι Έλληνες προσγειώθηκαν -επιτέλους- στην πραγματικότητα . Επί πλέον, μπορεί να λειτουργήσει και ως ''κράχτης για άλλες επενδύσεις κλίμακας, που είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα να βγεί απ το σημερινό οικονομικό τέλμα.

No profile pic


Του Δημήτρη Καρατζάνη


Mετά το λιμάνι του Πειραιά που πέρασε στους Κινέζους και τα περιφερειακά αεροδρόμια στους Γερμανούς,χθες έπεσαν οι υπογραφές στο μνημονιο συνεννόησης  (memorandum of understanding ,MoU) μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό.Yπογραφές που ξεμπλοκάρουν την επένδυση στην έκταση  του παλιού αεροδρομίου, τη μεγαλύτερη και πιο πολυσυζητημένη επένδυση στη χώρα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια

Το  MoU αποτελεί  επικαιροποίηση της από το Νοέμβριο του 14 υφιστάμενης σύμβασης ,την προώθηση της οποίας είχε παγώσει η κυβέρνηση Σύριζα. Επρεπε να περάσουν   18 μήνες,  να υπάρξει η άμεση απειλη για μη εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις, για να αρθούν -μόλις σε ένα 24ωρο-όλες οι αντιρρήσεις της και να πέσουν οι υπογραφές.
 Υπήρξαν βέβαια ορισμένες τροποποιήσεις, που η κυβέρνηση ,κατά τη συνήθεια της, παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία της ''σκληρής''  διαπραγματευτικής της τακτικής.

Οι τροποποιήσεις όμως αυτές, βελτιωτικές οπωσδήποτε, δεν αντισταθμίζουν σε καμιά περίπτωση το  χρόνο που χάθηκε για μια οικονομία που βρίσκεται στο στάδιο της προχωρημένης ασφυξίας .Και η αλήθεια είναι, πως περισσότερο από το οικονομικό τους βάρος, είναι εξαιρετικά χρήσιμες στην κυβέρνηση ,γιατί της δίνουν την πρόφαση που χρειάζεται για να δικαιολογήσει την ολιστική αλλαγη  της θέσης της ως προς την επένδυση . Πιο ειλικρινής πάντως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας,παραδέχτηκε ότι  τα περιθώρια  αλλαγών στην αρχική συμβαση ήταν πολύ-πολυ περιορισμένα .

Το ωραίο είναι ότι εμφανίστηκαν διάφοροι επιφανείς Συριζαίοι ,μεταξύ των οποίων και η περιχαρής  κυβερνητική  εκπρόσωπος, να επιχειρηματολογήσουν για τα οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα, την ανάπτυξη ,την απασχόληση  κλπ   από την υπογραφή της συμφωνιας

Λές κι είμασταν εμείς κι όχι εκείνοι την που την είχαν βάλλει  στην ''κατάψυξη''  ενάμισυ χρόνο ...


 Ή μήπως δεν ήταν Συριζαίοι ,εκείνοι, που, όχι στο απώτερο, αλλά στο πολύ πρόσφατο παρελθόν (Νοέμβρης του14) αναθεμάτιζαν τη συμφωνία με χαρακτηρισμούς ''παράτυπη και  παράνομη''  , ''τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο και έγκλημα κατά της κοινωνίας'';Και δεν ήταν οι ίδιοι, που κατηγορούσαν τον  φορέα που την είχε επεξεργαστεί   ,το ΤΑΙΠΕΔ ως''άντρο της αδιαφάνειας ,της παρατυπίας και της υπονόμευσης του Δημοσίου συμφέροντος''

Θα πείτε αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ο Σύριζα για άλλη μια φορά ''ανένηψε'.' Από Σαούλ έγινε Παύλος .Όχι βέβαια με τη θεία επέμβαση, αλλά με την -πολύ αποτελεσματική ,όπως απεδείχθη- απειλή διακοπής της χρηματοδότησης από τους δανειστές
 

Εστω κι έτσι όμως, καλό είναι να κοιτάμε μπροστά.  Ώριμα και καλόπιστα, να συμφωνήσουμε όλοι πως ''τέλος καλό ,όλα καλά''. Με μια όμως  προυπόθεση . Ότι δε θα εμφανιστούν πάλι κάποιοι ''αντάρτες''( Σπίρτζηδες ,Σκουρλέτηδες ,Δρίτσες κλπ,) που πριν στεγνώσουν οι υπογραφές, θα αρχίσουν   -κρυφά ή φανερά-  να βάζουν  γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια στο δρόμο της και  τρικλοποδιές στην εφαρμογή της. Πράγμα καθόλου ασυνήθιστο για την. Ελληνική πραγματικότητα και ιδιαίτερα με τις  ...φυλές  του Σύριζα,  που ,έχουν  εύκολή την υπογραφή αλλά ...ξεχνούν μετά να την τιμήσουν.  

Το ''καλό'' είναι , πως μας έχουν μάθει πια  οι ''εταίροι'' μας απ την καλή και την ανάποδη και  παίρνουν ...ασφαλιστικά  μέτρα για κάθε τι που συμφωνούν '.Χάρη σ αυτά τα μέτρα άλλωστε, έγινε δυνατή και η... ''απόψυξη'' του Ελληνικού.
Η συμφωνία πάντως που υπογράφηκε ,ανεξάρτητα από το τι έχει μεσολαβήσει και πόσος χρόνος έχει χαθεί, αν, από δω και πέρα εξελιχθεί ομαλά   , αποτελεί για τη χώρα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός και δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα, καθώς περνά στην επενδυτική κοινότητα ένα καθαρό μήνυμα.  Οι Έλληνες προσγειώθηκαν -επιτέλους-  στην πραγματικότητα . Επί πλέον, μπορεί να λειτουργήσει  και ως ''κράχτης  για άλλες επενδύσεις κλίμακας, που είναι  ο μόνος τρόπος  για να μπορέσει  η χώρα να βγεί  απ το σημερινό  οικονομικό τέλμα.

Πρόσφατα , κορυφαίος Ευρωπαίος επίσημος έκανε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Ο Βενιζέλος -είπε-χρειάστηκε 24 ώρες για να αντιληφθεί πως λειτουργεί η Ευρώπη, ο Σαμαράς δυό βδομάδες και ο Τσίπρας έξι μήνες.
 Ολοι  γνωρίζουμε πόσο πολύτιμος είναι ο πολιτικός χρόνος και ότι δεν πρέπει,  να σπαταλιέται  Τι να γίνει όμως αφού ''τοιούτος ετυχεν ημίν αρχιερευς'';.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση