ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν τα τέλη τελεσφορούν
Δεν μπορούμε να μεταβούμε στη νέα εποχή με αντιλήψεις του παρελθόντος. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους όσοι είναι επιφορτισμένοι με το σχεδιασμό της νέας προσέγγισης
του Δημήτρη Αγαπάκη
Πρόσφατα, στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίστηκε και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία, η πρόταση που κατατέθηκε από την δημοτική κίνηση « ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5» για τον Καθορισμό των Δημοτικών Τελών και Φόρων για το έτος 2020 στο Δήμο Ηρακλείου.
Ήταν μια πρόταση εστιασμένη στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και έτυχε αυτής της μεγάλης αποδοχής, γιατί δεν είχε στόχο τη στείρα αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά, αλλά εστίαζε στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει ο νέος νόμος 4555/2018 προς όφελος των πολιτών.
Αποτελεί μια ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση που επικεντρώνει στον εξορθολογισμό των ανταποδοτικών τελών. Δεν έχει στόχο να μειώσει οριζόντια την επιβάρυνση των δημοτών, πολύ περισσότερο δε, να αποδείξει ότι οι μειώσεις που προτείνονται είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υπήρχαν στην πρόταση της δημοτικής αρχής. Προσπαθεί να ενισχύσει το αίσθημα δικαίου επιδιώκοντας, να αντιστοιχίσει τα τέλη που καταβάλουν οι πολίτες, με τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που παρέχει ο Δήμος σε αυτούς και τέλος να ενδυναμώσει την ισότιμη κατανομή των συντελεστών των δημοτικών τελών εμπεριέχοντας και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Είναι προφανές, ότι στο άμεσο μέλλον θα απαιτηθούν ριζοσπαστικότερες προσεγγίσεις καθώς οι προκλήσεις εντείνονται κατά τη διαδικασία μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Θα είναι αναγκαίο πλέον να εκτιμηθεί το σύνολο του κόστους διαχείρισης σε όλη την αλυσίδα των αποβλήτων και να κατανεμηθεί δίκαια στους πολίτες με βάση την αρχή: «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα απαιτηθούν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το σύστημα καθαριότητας του Δήμου. Θα χρειαστεί να τοποθετηθούν τόσοι κάδοι όσα και τα ρεύματα περισυλλογής των απορριμμάτων και αυτό θα επιτυγχάνεται ανά ¨μονάδα κατοικίας¨ χρησιμοποιώντας σύστημα barcode. Η συλλογή θα πραγματοποιείται από κατάλληλα αποριμματοφόρα, ενδεχομένως σε διαφορετικές ημέρες για κάθε ρεύμα αποβλήτων. Το κόστος της συλλογής, ανάκτησης, επεξεργασίας και αξιοποίησης θα επιμερίζεται με βάση την αρχική παραγωγή αποβλήτων από τον κάθε δημότη. Έτσι, από την ανάκτηση και αξιοποίηση θα προκύπτουν οφέλη που θα επανέρχονται στην κοινωνία και στους πολίτες καθώς πλέον μεγάλο μέρος των αποβλήτων θα μετατρέπεται σε πόρους, είτε ως δευτερογενή προϊόντα που θα εισέρχονται πάλι στην διαδικασία παραγωγής, είτε ως παραγόμενη ενέργεια.
Συνολικά η αντίστοιχη χρέωση του κάθε πολίτη θα μπορεί να πραγματοποιείται πλέον με απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη ανάλογα με την παραγωγή αποβλήτων που προκαλεί.
Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία επιβάλλεται μεν από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό αλλά ταυτόχρονα είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για την ελάφρυνση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, την εξοικονόμηση των πόρων και την ανάπτυξη νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Η εμπειρία άλλων χωρών που έχουν ήδη προχωρήσει ταχύτερα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ενθαρρυντική μεν, αλλά αναδεικνύει και τις αυξημένες απαιτήσεις διοίκησης και διαχείρισης του συστήματος καθαριότητας.
Δεν μπορούμε να μεταβούμε στη νέα εποχή με αντιλήψεις του παρελθόντος. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους όσοι είναι επιφορτισμένοι με το σχεδιασμό της νέας προσέγγισης. Εξίσου σημαντικό είναι να ενημερώσουμε έγκαιρα και σωστά τους πολίτες. Μεγάλη σημασία πρέπει να αποδοθεί και στην πρόληψη δημιουργίας νέων αποβλήτων με περιορισμό της σπατάλης (ειδικά στα τρόφιμα).
Ας αντιληφθούμε όλοι ότι η διαχείριση των αποβλήτων ξεκινάει πλέον από το σπίτι μας και άρα θα πρέπει και εμείς να αλλάξουμε στάσεις και συμπεριφορές προκειμένου η διαλογή να γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο.
«Ας γίνουμε πρώτα εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε»!
Ο Δημήτρης Αγαπάκης
ειναι Εκπαιδευτικός MSc ¨Περιβαλλοντική Εκπαίδευση¨
και Δημοτικός Σύμβουλος «Ηράκλειο 3.7.5»