Οι επόμενοι στόχοι του Ζάεφ

Μηνάς Ρασούλης
Μηνάς Ρασούλης

Στις 15 Ιανουαρίου , τότε που θα τεθούν ενώπιον της βουλής των Σκοπίων οι τέσσερις τροπολογίες του συντάγματος.

Του Μηνά Ρασούλη


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές  και αναλύσεις των δηλώσεων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ,    η συμφωνία των Πρεσπών για τον Οράν Ζάεφ, με τις προτάσεις του Τσίπρα ,  αποτελούν  τον φάρο των ενεργειών του , περιλαμβάνοντας αποτελεσματικές διασφαλίσεις για το μέλλον του κράτους του  . Οι παρεμβάσεις δε που γίνονται από την διεθνή κοινότητα , ΟΗΕ, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση , όπως και δηλώνει «μας δεσμεύουν και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνεία της συμφωνίας».

Ο μεγάλος στόχος για τον Ζάεφ και ο πολιτικός λόγος που εκφράζει τις τελευταίες ημέρες , οι γνωρίζοντες την “ Ιερουσαλήμ”  στοχεύουν στην θετική ψήφο στις 15 Ιανουαρίου , τότε που θα τεθούν ενώπιον της βουλής των Σκοπίων οι τέσσερις τροπολογίες του συντάγματος. Αυτή θα είναι και η Τρίτη και τελική ψηφοφορία , όπου η κυβέρνηση του Ζάεφ χρειάζεται την πλειοψηφία των δύο τρίτων , δηλαδή τουλάχιστον των 80 εδρών. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί σε δύσκολο πολιτικό περιβάλλον  να δεσμεύσει την υποστήριξη των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης , που τον είχαν υποστηρίξει στο άνοιγμα των συνταγματικών τροποποιήσεων.

Με την θετική εξέλιξη των τροποποιήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την καλοπροαίρετη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης , πιστεύουν κυβερνητικοί κύκλοι των Σκοπίων , ότι και το ελληνικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την συμφωνία , όπως και δηλώνουν στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Μάρτιο.

Ο Ζάεφ μέχρι στιγμής με τις 108 πολύωρες συνεδριάσεις της κυβέρνησής του , ενέκρινε το τελικό κείμενο του σχεδίου των τροποποιήσεων των άρθρων 33,34,35 και 36 του συντάγματος των και τις υπέβαλε στο κοινοβούλιο.  Ως αποτέλεσμα της δημόσιας ακρόασης, είναι οι  αλλαγές στο κείμενο της τροπολογίας του άρθρου 36, η οποία διατυπώνεται ως εξής : «Η Δημοκρατικές  εγγυήσεις, προστατεύουν  και προωθούν  τα χαρακτηριστικά, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού έθνους. Η Δημοκρατία μας προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό . Η Δημοκρατία φροντίζει τη διασπορά του λαού της Μακεδονίας και άλλων κοινοτήτων της  και προωθεί τους δεσμούς των με την πατρίδα. Η Δημοκρατία μας δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Η Τροπολογία 33 του συντάγματος δηλώνει : Το Σύνταγμα με τον τίτλο «Δημοκρατία της  Μακεδονίας» ,  αντικαθίστανται με τις λέξεις «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και τη λέξη «Μακεδονία» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Βόρεια Μακεδονία», εκτός από το άρθρο 36 του Συντάγματος.                                                                  
Η τροπολογία 34 που τροποποιήθηκε στο προοίμιο - τροπολογία  4 του Συντάγματος και είναι: Στο προοίμιο του Συντάγματος διαγράφονται οι λέξεις «που ζουν εντός των συνόρων της», «οι αποφάσεις ASNOM» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δικαστικές αποφάσεις που αναφέρονται στη Διακήρυξη της  ASNOM  που ο μακεδονικός λαός πραγματοποίησε την  συνάντηση του  Αντι , «μετά τη λέξη» έτος «οι λέξεις» που εκφράζουν τη βούληση για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ,  κυρίαρχου κράτους με τη συμφωνία-πλαίσιο της Οχρίδας», και  β επέλεξαν τις λέξεις "αποφάσισαν".   
                                                                                              Στο κείμενο της τροπολογίας  35, δηλώνεται : «την κυριαρχία της χώρας, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών», συμπληρώνει το άρθρο 3 του Συντάγματος.

Με όλες αυτές τις παραπάνω τροπολογίες πιστεύει η κυβέρνηση του Ζάεφ , ότι έχει ικανοποιήσει την ελληνική και διεθνή πλευρά συμμορφώνοντας τα κείμενά των  με τις διατάξεις και του ελληνικού συντάγματος και των ελληνικών κοινοτήτων της διασποράς , στοχεύοντας τελικά και  σε μία θετική κατάληξη , στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ