ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέα Τριμερής συνάντηση της Κύπρου στο Βερολίνο

Η συνάντηση αυτή στο Βερολίνο, παρουσιάζεται ως ένα προοίμιο για μια πιθανή πενταμερή διάσκεψη της Κύπρου, που θα συγκληθεί αργότερα τον Δεκέμβριο

No profile pic

Του Μηνά Ρασούλη

Μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, ο πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν σε τριμερή σύνοδο κορυφής , στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο για να συζητήσουν τρόπους επανέναρξης των καταρρακωμένων συνομιλιών , του Grans Montana , που έγιναν πριν 2 χρόνια , για την πολιτική ομοσπονδιακή λύση της Κύπρου.

Η συνάντηση αυτή στο Βερολίνο , παρουσιάζεται ως ένα προοίμιο για μια πιθανή πενταμερή διάσκεψη της Κύπρου, που θα συγκληθεί αργότερα τον Δεκέμβριο με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκίας, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου .

Τουλάχιστον για την ώρα, είναι γνωστό ότι η Άγκυρα υποστηρίζει την ιδέα της σύγκλησης ενός συνεδρίου πέντε μερών σε μια εποχή κατά την οποία η Βόρεια Κύπρος κατευθύνεται σε μάλλον σημαντικές προεδρικές εκλογές στις αρχές Απριλίου , αλλά και για να ξεφύγει από τον διπλωματικό αποκλεισμό που πιστεύει ότι διακατέχεται λόγω των γεγονότων στην Συρία και του μεταναστευτικού προβλήματος στην Α. Μεσόγειο. Πιθανότατα και ο Ακιντζί να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την προοπτική της επανέναρξης των συνομιλιών στην Κύπρο , για να φανεί και σαν ειρηνοποιός κατά την εκλογική του εκστρατεία. Αν και η Άγκυρα, η οποία δεν εγκατέλειψε ως στόχο την ιδέα για μια ομοσπονδία στην Κύπρο, απαιτεί να συμπεριληφθούν και άλλες επιλογές θεμάτων στις συναντήσεις , όπως τα ενεργειακά , η Αμμόχωστος , ακόμα και να συμπεριλάβουν ψηφίσματα των δύο κοινοτήτων ή συνομοσπονδιών στις συνομιλίες.

Πρέπει να γίνει κατανοητό όμως από όλους ότι για μια πρόοδο στο νησί υπάρχει ανάγκη μιας σοβαρής νοητικής μεταρρύθμισης της τουρκικής πλευράς που παραβιάζει εδώ και δεκαετίες τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ενός ανεξάρτητου κράτους της ΕΕ και σε μια νέα αντίληψη όσον αφορά τις εγγυήσεις για τη μελλοντική στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί.

Χωρίς να συμφωνήσουν οι Τουρκοκύπριοι, ότι πρέπει να έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στη διακυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.

Αν δεν βρεθεί επίσης ένας τρόπος για να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της τουρκοκυπριακής ασφάλειας και τα αναφαίρετα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο και γύρω της, το σύστημα εγγύησης δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή να αναδιαμορφωθεί.

Οι Τουρκοκύπριοι και ο Ακιντζί , ενδεχομένως να ήθελαν να εκδιώξουν ακόμη και την Τουρκία από την Κύπρο, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην Συρία, ενώ δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα με τους Ελληνοκύπριους να αναπτύσσουν ειδικές αμυντικές σχέσεις και να διαθέτουν βάσεις στη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και τη Βρετανία .

Ας είμαστε όμως ρεαλιστές, οι Τούρκοι δεν είναι ανόητοι, γνωρίζοντας ότι έχουν 2,000 χιλιόμετρα ακτές της Μεσογείου και κατοχή την μισή Κύπρο εδώ και 45 χρόνια.

Γνωρίζουν και αυτοί πολύ καλά ότι έχουν στρατηγικά συμφέροντα στη Μεσόγειο , όπως έχουν και οι Έλληνες, οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί , αλλά και οι Βρετανοί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση