ΑΠΟΨΕΙΣ

Με εμπαιγμό η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την καταστροφή από την κατάρρευση της Thomas Cook

No profile pic

του Γιώργου Λογιάδη


Με μέτρα που δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τι πραγματικά συνέβη στην αγορά, από την κατάρρευση της Thomas Cook, προσπαθεί να ενισχύσει τους ξενοδόχους. Παράδειγμα η απαλλαγή από το φόρο διαμονής για την περίοδο 23/9/19 με 10/10/19, το διάστημα δηλαδή της κατάρρευσης, που οι ξενοδοχειακές μονάδες κράτησαν δωρεάν στα ξενοδοχεία τους τουρίστες, για να μην πληγεί η φήμη της χώρας. Για να μπει το θέμα στη σωστή του βάση πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο φόρος διαμονής δεν εισπράττεται από τον tour operator, εισπράττεται από τα ξενοδοχεία, αλλά με την άφιξη του πελάτη.

Το να απαλλάξουμε τα ξενοδοχεία αυτά από το φόρο διαμονής, είναι σαν να θέλουμε να σώσουμε κάποιον με ένα χάδι, όταν έχει φάει μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο τουρισμός αυτή τη στιγμή έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα και πρώτα απ' όλα η Κρήτη. Τεράστια ποσά δεν καταβλήθηκαν και δεν θα καταβληθούν πότε. Άρα λοιπόν, η απαλλαγή του φόρου διαμονής είναι ένα μέτρο που δε λύνει λύση. Είναι ένας εμπαιγμός και μια κοροϊδία.

Η κυβέρνηση λέει ότι αναστέλλεται η καταβολή του Φ.Π.Α. που αφορά τιμολόγια των πελατών της Thomas Cook μέχρι 31 Μαρτίου 2020. Ένας Φ.Π.Α. που ποτέ δεν θα εισπραχθεί από κανένα ξενοδόχο, από κανέναν από όλους αυτούς που τους χρωστάει ο Thomas Cook. Και δεν είναι μόνο ο Φ.Π.Α. που δεν θα εισπραχθεί. Δεν θα εισπραχθεί και όλο το ποσό των υπηρεσιών που τα ξενοδοχεία πρόσφεραν στους πελάτες τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Αυτή η τρύπα στους ξενοδόχους και γενικά στο σύστημα, είναι πολύ μεγάλη. Αυτό, αναγκαστικά, θα μετακυλιστεί εάν δεν λάβουμε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για να ενισχύσουμε τους ξενοδόχους και κατά συνέπεια και χιλιάδες εργαζόμενους. Ο Thomas Cook, ως τόσο μεγάλη επιχείρηση, ήθελε πάντα να έχει το πάνω χέρι στις τουριστικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόταν. Δηλαδή, ήθελε να έχει πάνω από το 50% των δωματίων του ξενοδοχείου. Σε πολλά ξενοδοχεία είχε μάλιστα και την αποκλειστικότητα. Όσον αφορά το θέμα της επιδότησης των ανέργων, την επιμήκυνση κατά ένα μήνα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι και αυτό ένα χάδι. Επιπλέον πρέπει να καλυφθούν κι άλλες υποχρεώσεις φορολογικές, λογαριασμοί κ.α.

Προτάσεις:

Εμείς προτείνουμε το αυτονόητο για να βγουν όλοι από το αδιέξοδο. Η κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων ισόποση με την ζημία που υπέστη η κάθε επιχείρηση, με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής δεκαετίας, με επιτόκιο 1%. Ο λόγος είναι ένας για να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, τους υπαλλήλους τους, τα δάνεια τους, να κάνουν τις απαραίτητες συντηρήσεις, επεκτάσεις και ανακαινίσεις. Η πτώχευση του Thomas Cook ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο τις παθογένειες, και την ανεπάρκεια της πολιτείας μας. Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και οδεύουμε χωρίς γνώση.

Ο κάθε ξενοδόχος μόνος του δεν μπορεί να απαιτήσει, να ζητήσει από τους tour operators να πληρώνεται με την άφιξη του πελάτη στο ξενοδοχείο, όπως γίνεται με τους πελάτες του διαδίκτυού. Η e-booking πληρώνει τον πελάτη πριν έρθει στο ξενοδοχείο. Θα πρέπει εκεί να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση. Η εξάρτηση από τους tour operators υπάρχει, διότι το τραπεζικό μας σύστημα, δυστυχώς, δεν λειτουργεί, και δεν μπορεί να στηρίξει τον επιχειρηματία του τουρισμού. Ένα άλλο τεράστιο θέμα είναι η έλλειψη αεροπορικών συνδέσεων.

Η Κύπρος δεν είχε τόση μεγάλη εξάρτηση από τον Thomas Cook. Έχει κατορθώσει να έχει συνεργασίες με εταιρείες χαμηλού κόστους, low cost flights, ούτως ώστε να μην εξαρτάται τόσο πολύ από τους μαζικούς tour operators. Όσον αφορά στο μαζικό τουρισμό οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Τούρκοι, βρήκαν τρόπους να αναδείξουν το προϊόντας τους και τον πολιτισμό τους, και να έχουν μεν μαζικό τουρισμό αλλά με συγκεκριμένο προσανατολισμό. Εμείς ούτε αυτό δεν καταφέραμε. Οπότε πρέπει να μπούμε σε μια νέα φιλοσοφία. Αυτή είναι η λύση που δεν βλέπω να προωθείται από καμία κυβέρνηση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση