Κόκκινα στεγαστικά δάνεια: Μια βραδυφλεγής βόμβα που απειλεί την κοινωνία μας

Γιώργος Καραντινός
Γιώργος Καραντινός

"Τα δάνεια δηλαδή που βρίσκονται σε μεγάλη καθυστέρηση και που χωρίς φειδώ, έως και απερίσκεπτα, έδιναν οι τράπεζες στην προ κρίσης εποχή και που από το 2019 αναμένεται να προκαλέσουν ένα τσουνάμι κοινωνικής αναστάτωσης, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την – σίγουρα καταστροφική – ισχύ του."

Του Γιώργου Καραντινού,  Αντιδημάρχου Οικονομικών Δήμου Ηρακλείου

 

Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου τόλμησε και άνοιξε τη συζήτηση για ένα από τα σοβαρότερα μεταπολιτευτικά προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας: Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των οικονομικά αδύναμων πλέον συμπολιτών μας.

Τα δάνεια δηλαδή που βρίσκονται σε μεγάλη καθυστέρηση και που χωρίς φειδώ, έως και απερίσκεπτα, έδιναν οι τράπεζες στην προ κρίσης εποχή και που από το 2019 αναμένεται να προκαλέσουν ένα τσουνάμι κοινωνικής αναστάτωσης, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την – σίγουρα καταστροφική – ισχύ του.

Στο Δήμο Ηρακλείου, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, προχωρήσαμε σε αυτή την καινοτόμα κίνηση, που στην ουσία είναι μια αναγκαιότητα, με σκοπό να αναδειχτεί ένα πρόβλημα που μέχρι σήμερα παραμένει καλά κρυμμένο «κάτω από χαλί». Και το κάναμε αυτό τώρα, για να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος συντονισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης του όποιου πλάνου δράσης επιλέξουν οι συμμετέχοντες φορείς να υλοποιηθεί.

Τονίζω πώς η πρωτοβουλία μας, δεν σκοπεύει να χαρίσει λεφτά σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δεν αποσκοπεί στο να δώσει ένα ακόμα άλλοθι σε αυτούς που ενώ μπορούν, δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους. Η συγκεκριμένη κίνηση, αποσκοπεί στο να προασπίσει την κοινωνική συνοχή από το ντόμινο των πλειστηριασμών της επόμενης χρονιάς και που θα συμπαρασείρει όχι μόνο τους δανειολήπτες που βρίσκονται τα χρόνια της κρίσης σε αποδεδειγμένη αδυναμία, αλλά και τους εγγυητές αυτών – που ειδικά σε μέρη όπως η Κρήτη είναι το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον – σε περιπέτειες με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δυστυχώς, ο δρόμος μόνο εύκολος που δεν είναι και σε αυτό το μεσοδιάστημα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε να καλλιεργηθούν φρούδες ελπίδες στους συμπολίτες μας. Εκτός από την βούληση, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, απαιτείται και η δυνατότητα – πώς να πεις σε ένα Δήμο που βρίσκεται υπό επιτήρηση να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα; – αλλά και η θέσπιση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, κάτι που είναι στην αρμοδιότητα της Νομοθετικής Εξουσίας. Απαιτείται παράλληλα και μια ευρεία συμμετοχή φορέων και αρχών, έτσι ώστε οι όποιες πρωτοβουλίες αναπτυχθούν, να έχουν εύρος και την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή.

Το θετικό στοιχείο, είναι ότι υπάρχουν τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Κάποιοι μάλιστα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. όπως για παράδειγμα στην Κύπρο, με τη δυνατότητα επαναγοράς του δανείου που έχει πωληθεί από την τράπεζα στο fund, από τον ίδιο τον δανειολήπτη, τον εγγυητή του ή πρόσωπο που ο ίδιος υποδεικνύει. Κάποιοι άλλοι, σίγουρα θα προκύψουν μέσα από έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο, μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κλαδικών σωματείων, των επιστημονικών ιδρυμάτων και οργανισμών, ακόμα – ακόμα και με τη συμμετοχή των ίδιων των τραπεζών. Η προεργασία γίνεται από τη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που συνεστήθη για τον σκοπό αυτό, οι πρώτες επαφές με άλλους φορείς όπως η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ιδιαίτερα θετικές και μια αχτίδα φωτός φαίνεται στον ορίζοντα.

Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει η ελπίδα ότι θα δοθεί μια βαθιά ανάσα σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας, θα λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ο συνδετικός κρίκος εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής – μην ξεχνάμε ότι είμαστε άλλωστε πιο κοντά στον πολίτη από κάθε άλλο φορέα – και θα δοθεί μια ουσιαστική λύση στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να προλάβουμε τις εξελίξεις. Και για πρώτη ίσως φορά, να είμαστε εμείς, ως φορέας της Αυτοδιοίκησης, εκείνοι που θα καθορίσουμε τις εξελίξεις και δεν θα τρέχουμε πίσω από αυτές. Γιατί απλά αν συμβεί το δεύτερο σενάριο, τότε θα είναι πολύ αργά! Για όλους μας!


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ