ΑΠΟΨΕΙΣ

Κατεδαφίσατε, σκουπίσατε, τελειώσατε!

Τα θέματα των ιστορικών διατηρητέων κτισμάτων της Πόλης, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαχρονικά επειδή δεν είναι ούτε και θα πρέπει να είναι θέματα αντιπαράθεσης των δημοτικών παρατάξεων.

No profile pic

 

Του Παναγιώτη Αναστασάκου

 

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον πριν από λίγες μέρες μία ανάρτηση στο Cretalive με τίτλο “Κατεδαφίστε τη Λότζια” στην οποία υπήρχε μεταξύ άλλων πολύ ενδιαφερουσών ιστορικών πληροφοριών, μία φωτογραφία για το πώς ήταν το κτίσμα αυτό πριν από ένα αιώνα, όταν δηλαδή, αποφασίστηκε να αναπαλαιωθεί.    

Ομολογώ πως συνειρμικά δεν άντεξα στον πειρασμό να μην συγκρίνω την πολυετή περιπέτεια του ακινήτου από το 1904 που αποφασίστηκε να αναπαλαιωθεί για να στεγάσει το Δημαρχείο, μέχρι το 1982 όπου και παραδόθηκε προς χρήση, στεγάζοντας τις Υπηρεσίες του Δήμου, με τις προσπάθειες που σήμερα κάνει η δική μας η γενιά για να διασώσει τα ιστορικά διατηρητέα ακίνητα της Πόλης.

Σήμερα όμως που οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, δεν θα πρέπει να περιμένουμε άλλα 80 χρόνια για να επιλύσουμε τα προβλήματα επαναχρησης στα κτίρια αυτά.

Σήμερα, υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις, υπάρχουν τα θεσμικά εργαλεία, υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες, υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες, υπάρχουν μελέτες, τα πράγματα γενικά είναι διαφορετικά, αλλά δυστυχώς επειδή δεν υπάρχει μία ενιαία στρατηγική, η οποία θα αντιμετωπίζει τα θέματα ανάπλασης των ιστορικών μας κτισμάτων, ούτε είναι και διαμορφωμένη μία σταθερή μέσα στο χρόνο βούληση των ταγών μας, η οποία είναι πρωτίστως απαραίτητη για το εγχείρημα, καταλήγουμε πως μάλλον δεν θα πρέπει να είμαστε και τόσο αισιόδοξοι πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Το μόνο δεδομένο που δυστυχώς αποδεικνύεται από παραδείγματα, είναι πως κάθε ιστορικό κτίριο εφ’ όσον δεν μας δημιουργεί προβλήματα καθημερινότητας, το αφήνουμε στην τύχη του και όταν μας δημιουργεί κάποιες «ενοχλήσεις» οι οποίες κυρίως αναφέρονται σε καταρρεύσεις τμημάτων του, τότε το αντιμετωπίζουμε, με τη λογική του «κατεδαφίσατε, σκουπίσατε, τελειώσατε». Θα θυμούνται οι παλαιότεροι, την διαφήμιση του ΑΖΑΧ το 1980 «Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Κάπως έτσι το κάνουμε, μόνο που εδώ πρόκειται για ιστορικά μνημεία και όχι για …μπουγάδα για να «μπουγαδιάσουμε» το θέμα.

Θέλετε παραδείγματα;

-Να θυμηθούμε τι έγινε στο ιστορικό διατηρητέο κτίριο του Σαμή Μπέη στην οδό Ιδομενέως πριν από έξη μήνες. Κατεδαφίσαμε τον επικίνδυνο όροφο και μετά το ξεχάσαμε περιμένοντας ίσως μέσα στον αιώνα μας, να καταρρεύσει και το …ισόγειο. Αφού δεν μπόρεσαν να το σώσουν, επιτέλους το κατεδαφίζουν, ήταν η ανάρτηση στο Cretalive .

-Να θυμηθούμε τι έγινε στο Δουκικό Ανάκτορο στα Λιοντάρια πριν από τέσσερις μήνες. Κατέρρευσε ένα τμήμα του ορόφου, κατεδαφίσαμε το υπόλοιπο με δόξα και τιμή και με όλες τις αδειοδοτήσεις  και μετά, το παραδώσαμε ξανά «στην αγκάλη του χρόνου».

Και όλα αυτά, με όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις σύμφωνες γνώμες από τους εμπλεκόμενους και την …ανοχή της κοινής γνώμης, για να μην βγάζουμε και την ουρά μας απ’ έξω. Τα έχουμε άλλωστε ξαναπεί «Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν»   http://www.cretalive.gr/opinions/h-polh-mas-sapizei-kai-hmeis-adomen,

Να τα πούμε όμως και πάλι :

Τα θέματα της αξιοποίησης των διατηρητέων κτισμάτων της Πόλης μας είναι πρωτίστως ευθύνη  της δικής μας γενιάς και την ανάληψη σχετικών δράσεων, θα πρέπει το λιγότερο να την απαιτούμε από τους Δημοτικούς μας άρχοντες.

Τα θέματα των ιστορικών διατηρητέων κτισμάτων της Πόλης, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαχρονικά επειδή δεν είναι ούτε και θα πρέπει να είναι θέματα αντιπαράθεσης των δημοτικών παρατάξεων.

 Τα θέματα αυτά έχουν μία μονοσήμαντη αντιμετώπιση και οι ενέργειες ανήκουν κυρίως στην αρμοδιότητα της εκάστοτε Δημοτικής αρχής, διότι μπορεί η ευθύνη για τα κτίσματα αυτά να ανήκει στο ΥΠΠΟ, αλλά είναι περισσότερο από σίγουρο, το ότι κανείς από το Κέντρο δεν ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση των. Αυτό άλλωστε γίνεται τα τελευταία 30 χρόνια. Αντίθετα όποτε ο Δήμος ανέλαβε σχετικές πρωτοβουλίες, το ΥΠΠΟ με χαρά θα έλεγα, συμφώνησε.

Σε ότι αφορά στη μονοσήμαντη αντιμετώπιση, δεν νομίζω πως διαφωνεί κανείς ότι τα κτίρια αυτά θα πρέπει να αναπαλαιωθούν και να ενταχθούν το δυνατόν γρηγορότερα στη λειτουργία της πόλης.

Σε ότι αφορά λοιπόν στις αρμοδιότητες της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής η πρόταση είναι απλή.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο Δήμος με το ΥΠΠΟ το γεγονός, ότι προτίθεται να αναλάβει και την αγορά και την αξιοποίηση των κτισμάτων αυτών, με σκοπό να τα εντάξει στις λειτουργίες της Πόλης και αυτό να γίνει με όλους τους θεσμικούς κανόνες.

Και να προχωρήσει άμεσα.

Χρήματα ευτυχώς υπάρχουν, όπως ανακοινώνει κάθε χρόνο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.            

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση