ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Τουρκία περιθωριοποιείται στο ΝΑΤΟ
"Ο συνεχιζόμενος διπλωματικός διάλογος μεταξύ των μελών της συμμαχίας με την Τουρκία αποδεικνύουν την θέληση της συμμαχίας να διατηρήσουν την Τουρκία ως πλήρες μέλος , εντείνοντας τον διάλογο τους , παρά την συνεχή προειδοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων σε περίπτωση που οι πύραυλοι αποκτηθούν, κυρίως από πλευράς των ΗΠΑ κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών."
Του Μηνά Ρασούλη
Το περασμένο καλοκαίρι στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες , κατά γενική ομολογία ενίσχυσε την στρατιωτική συμμαχία, με αποτέλεσμα να έχομε πολυπληθή συμμετοχή των κρατών μέχρι στιγμής στις στρατιωτικές ασκήσεις , αλλά από πολιτικής απόψεως έχομε μία εξασθένιση από τις αλλεπάλληλες αλληλοκατηγορίες , ακόμα και από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump που εξέφρασε αμφιβολίες στην δέσμευση των μελών της στη συλλογική άμυνα , εξασθενώντας τη διατλαντική ενότητα.
Ο Trump επέκρινε τα κράτη που έχουν αναπτύξει την συνεργασία τους με την Ρωσία αφήνοντας τις αμυντικές δαπάνες στην Αμερική. Αυτά τα κράτη είναι η Γερμανία και η Τουρκία , αλλά με μεγάλες διαφορές . Η Τουρκία , αν και απολαμβάνει καλές σχέσεις με την Ρωσία σε αντίθεση με την Γερμανία , έχει την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ , μετά τις ΗΠΑ, εκπληρώνοντας τις στρατιωτικές της δεσμεύσεις . Είναι ένα από τα 15 κράτη όπως και η Ελλάδα που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές της συμμαχίας να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του συνολικού ΑΕΠ των , για την άμυνα έως το 2024.
Οι διαμάχες αυτές μεταξύ των κρατών , αποτέλεσε το αδύνατο σημείο για παραπέρα διείσδυση της Ρωσίας διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των μελών της συμμαχίας .
Αναλύοντας τις σχέσεις των κρατών από αυτή την οπτική γωνία συμπεραίνουμε ότι η Τουρκία ενώ ενισχύει στρατιωτικά το ΝΑΤΟ , το αποδυναμώνει πολιτικά, αφού πολλοί σύμμαχοι ανησυχούν για τις εσωτερικές εξελίξεις , συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αντιμετώπισης της αντιπολίτευσης , της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και των κοινωνικών μέσων. Εκτός αυτού ανησυχούν για την αγορά στρατιωτικού ρωσικού υλικού , που δεν είναι συμβατό με τον νατοϊκό εξοπλισμό . Η απόκτησης δε και των S-400 θα καταστήσει με πολιτική τουρκική απόφαση την ασφάλειά της περιθωριοποιημένη, μία και δεν αποτελεί μόνο πολιτική πρόκληση , για την συμμαχία αλλά και στρατηγική .
Ο συνεχιζόμενος διπλωματικός διάλογος μεταξύ των μελών της συμμαχίας με την Τουρκία αποδεικνύουν την θέληση της συμμαχίας να διατηρήσουν την Τουρκία ως πλήρες μέλος , εντείνοντας τον διάλογο τους , παρά την συνεχή προειδοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων σε περίπτωση που οι πύραυλοι αποκτηθούν, κυρίως από πλευράς των ΗΠΑ κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών.