ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρώπη, η Ελλάδα, η Τουρκία, μύθοι και αλήθειες

Τι πρέπει να κάνουμε αντί να ζητάμε στήριξη και μέτρα

No profile pic

ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΡΩΠΗ      ΤΟΥΡΚΙΑ

του Δημήτρη Ψαραδάκη

Κάθε Έλληνας πολίτης έχει πλέον την δυνατότητα να διακρίνει την πάρα πολύ καθαρή εικόνα που διαμορφώνει η πολιτική της Ε.Ε έναντι των εθνικών μας θεμάτων και απέναντι στην Τουρκία .

Όμως οι χώρες της Ε.Ε δεν είναι κάτι όπως ας πούμε, οι πολιτείες της Αμερικής, τα κρατίδια της Γερμανίας και τα καντόνια της Ελβετίας .

Δυστυχώς ή ευτυχώς, έχουν τις δικές τους οικονομίες και τα δικά τους συμφέροντα τα οποία συνδέονται με την γείτονα Τουρκία τοποθετώντας τα δίκαια θέματα μας σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο αυτό και θα πρέπει κάποια στιγμή να  συνειδητοποιήσουμε οι κάτοικου αυτής της δύσμοιρης χώρας ότι της έλαχε να' χει αυτόν τον γείτονα, καμία  ευρωπαϊκή χώρα δεν απειλείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δυστυχώς μόνο εμείς έχουμε μείνει σε αυτό το status και μόνο η χώρα μας αναλώνει αυτό το ποσοστό του ΑΕΠ της για αμιγώς αμυντικές δαπάνες .

Είναι απολύτως ευκρινές ότι εκτός από την γεωπολιτική θέση που έχει η Τουρκία, έχει πλέον αποκτήσει και μεγάλο οικονομικό και επιχειρησιακό εκτόπισμα συνεπώς και πλεονέκτημα.

Η οικονομία της Τουρκίας τα τελευταία 20 χρόνια έχει ουσιαστικά εκτοξευτεί . Οι διαρθρωτικοί τομείς της οικονομίας της  επίσης, όπως οι επενδύσεις, η βιομηχανία κάθε μορφής, οι εξαγωγές κτλ .

Προς επίρρωση του ισχυρισμού  μου παραθέτω ένα γράφημα της παγκόσμιας τράπεζας που δείχνει ξεκάθαρα όλη την εικόνα .

Η σύγκριση με την χώρα μας δείχνει μια οδυνηρή εικόνα δυστυχώς για μας του Έλληνες, τους έξυπνους τους ικανούς κτλ .

Μέχρι και το 2002 οι δυο χώρες ήταν πολύ κοντά στα μεγέθη ήταν ανταγωνιστικές και τα δεδομένα έδειχναν μια γενική ισορροπία με την χώρα μας να έχει κάποιο σαφές πλεονέκτημα λόγω του κατά κεφαλήν εισοδήματος της .

Από εκεί και μετά, εμείς καθηλωθήκαμε, μειωθήκαμε,  ενώ αντίθετα η Τουρκία του τότε ΔΝΤ εκτοξεύτηκε πραγματικά .

Ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος, εκεί γύρω στο 2010 έλεγε πολύ σωστά, ότι η οικονομία επηρεάζει άμεσα τα εθνικά θέματα .

Ποια είναι η αλήθεια, παρακολουθήσαμε ατάραχοι την  Τουρκία να ξεφεύγει αυξητικά στα μεγέθη της οικονομίας της, ενώ αντίθετα εμείς ζούσαμε σε μια νιρβάνα καταναλωτική, δανεισμού κτλ, ούτε κατά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πήραμε πρέφα, δεν θα ξεχάσω τον Έλληνα πρωθυπουργό να καταθέτει στην βουλή το 2008 σχετικά με την παγκόσμια κρίση, ότι το δικό μας οικονομικό οικοδόμημα είναι ισχυρό όπως επίσης ισχυρό είναι και το τραπεζικό μας σύστημα, τρομάρα του !

Μετά το πρόσφατο, πλην όμως αναμενόμενο φιάσκο της Ε.Ε η χώρα έχει μονό μια δυνατότητα να παραμείνει με τα κυριαρχικά της δικαιώματα ανέπαφα, να αναπτυχθεί οικονομικά και στρατιωτικά, το στοίχημα όμως είναι θα προλάβει ;

Ο γείτονας εκτός από την οικονομία του έχει αναπτύξει παράλληλα και την αμυντική ή επιθετική βιομηχανία του, όπως επίσης και την τεράστια χαλυβουργία του .

Εμείς, τι παράγουμε από όλα αυτά, τίποτα, έχουμε χρήματα να προμηθευτούμε από τρίτους, όχι, τότε τι κάνουμε; τρέχουμε !

Αν δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι, θα πρέπει να γίνουμε ένα αντίγραφο του Ισραήλ ώστε να αποκτήσουμε αποτρεπτική ισχύ δημιουργώντας στην ουσία συνθήκες κάτι σαν αυτές του "ψυχρού πολέμου" με την γείτονα, διαφορετικά δεν θα ξέρουμε που να σταθούμε .

Το έχω ξαναγράψει αλλά δεν βλάπτει να το επαναλάβω, η Ελλάδα θα πρέπει αντί στρατιωτικής βοήθειας και μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε να ζητήσει ένα μεγάλο δάνειο ύψους 50 δις ευρώ περίπου .

Το δάνειο αυτό να είναι με πολύ μικρό επιτόκιο (κάτω της μονάδας) και μακρύ χρόνου αποπληρωμής δηλαδή από το 2050-2080 .

Τα χρήματα αυτά σε ποσοστό 60% να χρησιμοποιηθούν για εξαγορά αμυντικού εξοπλισμού από χώρες της Ε.Ε και το υπόλοιπο 40% να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη, και συμπαραγωγή εξοπλισμού στην χώρα μας με παράλληλη συμπαραγωγή οπλικών ή άλλων αμυντικών συστημάτων ώστε η ενέργεια αυτή παράλληλα να συμβάλλει και στην ανάπτυξη της χώρας .

Αν αυτό συμβεί έγκαιρα και αν παράλληλα το ΑΕΠ θα αυξάνει με ρυθμούς 4-5% κατ΄ έτος για μια δεκαετία θα μπορούμε να ορθώσουμε ανάστημα στην γείτονα και να της πούμε ¨κάτσε ήσυχα¨ και να το εννοούμε αυτό όχι όπως σήμερα που πήζουμε με τις αέναες  ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ.

Κάποια στιγμή αυτή η χώρα, θα πρέπει να σταματήσει να γυροφέρνει όπως κάνει εδώ και 200 χρόνια στις μεγάλες χώρες, ζητώντας βοήθεια  ώστε να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας .

Το ζητούμενο είναι ότι και σε αυτό το εθνικό υπαρξιακό θέμα δεν υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των κομμάτων, γιατί; Γιατί επενδύουν και από αυτό το εθνικό θέμα στην προσέλκυση ψηφαλακίων! Αιδώς Αργείοι! Φτάνει πια, συγκεντρωθείτε συζητήστε, βρεθείτε !

Από την εξίσωση αυτή απουσιάζει η Π.τ.Δ η οποία, ναι μεν διάγει τον  χρόνο προσαρμογής της ο οποίος τείνει πλέον να είναι υπερβολικός, όμως θεωρώ ότι είναι καιρός  να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στους αρχηγούς των κομμάτων ώστε να καθαριστεί μια κοινή εθνική απαρέγκλιτη γραμμή θέσεων και ενεργειών  για αυτό το τεράστιο εθνικό θέμα, ανεξαρτήτως του κόμματος που εκάστοτε κυβερνά .

Πατριώτες δεν αντέχει ο τόπος αυτή την διάχυση απόψεων, ενεργειών και στρατηγικών .

Καλά Χριστούγεννα !

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση