ΚΡΗΤΗ
3+1 χειροποίητα γλυκά για τις γιορτές με την υπογραφή του «La Maison du pain»
Με αφετηρία την ελληνική παράδοση και τα ευρωπαϊκά έθιμα, δείτε alternative προτάσεις για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πιο cozy και νοσταλγική περίοδο του έτους. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αποτελούν την κατάλληλη ευκαιρία για εορταστικές συναθροίσεις και πάρτι στο σπίτι με συγγενείς και αγαπημένους φίλους. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι λεπτομέρειες και ειδικά οι γαστριμαργικές που επηρεάζουν τη γεύση και την όσφρησή μας δημιουργούν αναμνήσεις. Το «La maison du pain» για το φετινό 12ήμερο προτείνει τέσσερα από τα πιο δημοφιλή γλυκά του, που συνδυάζουν την δική μας παράδοση με τα πιο διαδεδομένα γιορτινά γλυκίσματα της Ευρώπης.
Τα δύο είδη αυθεντικού panettone, ο χριστουγεννιάτικος κορμός «Bûche de Noël», η παραδοσιακή μας βασιλόπιτα και η περίφημη «Galette des rois» που μας σύστησε το «La maison du pain» για πρώτη φορά, βρίσκονται και πάλι στις προθήκες της boulangerie του Ηρακλείου, έτοιμα να καταλάβουν τη θέση τους στα εορταστικά γεύματα και δείπνα.
Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά του pastry Chef Θέμου Ρήγα και της ομάδας του παρασκευάζονται με τον τρόπο που απηχεί την ιδιαίτερη και γνωστή πλέον φιλοσοφία του «La maison du pain»: όλα χειροποίητα, φτιαγμένα με αγνά, προσεκτικά επιλεγμένα βιολογικά υλικά από τοπικούς παραγωγούς, σαν να βγήκαν από την κουζίνα του σπιτιού!
Οι δύο εκδοχές του λαχταριστού panettone
Το panettone είναι ένα θρύλος! Άλλοτε, το αφράτο, με την ιδιαίτερη ζύμη, ψηλό κέικ των Ιταλών ήταν προνόμιο μόνο εκείνων που είχαν ταξιδέψει στη γειτονική Ιταλία για τις γιορτές. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει κάνει δυναμική εμφάνιση και στην Ελλάδα. Το «La maison du pain» δημιούργησε για φέτος δύο διαφορετικά είδη panettone, ακολουθώντας την αυθεντική παράδοση και προσθέτοντας το ιδιαίτερο twist της δημιουργικής ομάδας στο εργαστήριο.
Έτσι, οι λάτρεις του είδους θα βρουν στο «La maison du pain» panettone με σοκολάτα αλλά και ένα δεύτερο με λαχταριστό χειροποίητο κονφί πορτοκαλιού. Το ιταλικό κέικ με την πλούσια ιστορία και τους μύθους που το συνοδεύουν από το μεσαιωνικό Μιλάνο του 15ου αιώνα μέχρι τους διάσημους αρτοποιούς στις αρχές του 20ου που «κονταροχτυπήθηκαν» για το πιο αφράτο και ψηλό panettone της Ιταλίας, συνοδεύει ιδανικά τα χριστουγεννιάτικα πρωινά και γίνεται ο πιο πιστός «σύντροφος» του απογευματινού espresso, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ταιριάζει και με μια αχνιστή κούπα ελληνικού καφέ!
Η «Galette des rois» για τους «βασιλιάδες» της καρδιάς σας
Η διάσημη γαλλική τάρτα συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό του Ηρακλείου από το «La Maison du pain» και υπήρξε η αφορμή για να αναζητήσουμε την ιδιαίτερη ιστορία της. Συνοδευόμενη από το απολύτως απαραίτητο αξεσουάρ, τη χάρτινη κορώνα του βασιλιά, η «Galette des rois» έγινε συνήθεια για τις γιορτές και ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά της boulangerie για το εορταστικό δωδεκαήμερο. Η κρητική εκδοχή της γαλλικής, «βασιλικής» τάρτας των Θεοφανίων, προσαρμόζεται στα δικά μας πρωτοχρονιάτικα έθιμα και μετατρέπεται σε μια απροσδόκητη και ευφάνταστη παραλλαγή της βασιλόπιτας.
Η φετινή galette είναι, ασφαλώς, χειροποίητη με σκερτσόζα αλατισμένη καραμέλα, λαχταριστή πραλίνα φουντουκιού και φυσικά την αναγκαία κρέμα αμυγδάλου. Αντί για το κρυμμένο φασόλι στη λαχταριστή της ζύμη, όπως απαιτεί η γαλλική παράδοση για το αντίστοιχο γλυκό των Θεοφανίων οπότε και καταναλώνεται από το Γαλλικό κοινό, η galette του «La Maison du pain» κρύβει πρωτοχρονιάτικο φλουρί και συνοδεύεται από το χάρτινο χρυσαφί στέμμα που θα στεφανώσει τον τυχερό για ολόκληρη τη χρονιά.
Βασιλόπιτα για τους παραδοσιακούς
Για όλους όσοι επιμένουν να τηρούν τις δικές μας παραδόσεις, το «La Maison du pain» διαθέτει και φέτος την δική του εκδοχή της κλασικής πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το τραγανό γλάσο εσπεριδοειδών που την καλύπτει. Είναι ευνόητο πως και εκείνη συνοδεύεται από το αναγκαίο φλουρί για τον τυχερό της χρονιάς.
Το κέικ της πρωτοχρονιάς αποκτά μια ξεχωριστή γεύση και καθιστά την αγαπημένη διαδικασία μικρών και μεγάλων ακόμη πιο λαχταριστή.
Χριστουγεννιάτικος κορμός με πιστάτσιο!
Ο χριστουγεννιάτικος κορμός, ο «Bûche de Noël» των Γάλλων είναι μια εδραιωμένη συνήθεια για τις γιορτές στο «La Maison du pain». Αυτή τη φορά, το καθιερωμένο σοκολατένιο γλύκισμα των Χριστουγέννων, χαρακτηρίζεται από το πιστάτσιο, σε μια νέα εκδοχή – όπως μαρτυρά και το όνομά της – που αποτελεί ιδανικό πάντρεμα με την ποιοτική σοκολάτα.
Μπορεί για τους Γάλλους ο χριστουγεννιάτικος κορμός να είναι ένα έθιμο που κρατά από την εποχή των Κελτών, όπου ένα κούτσουρο που σιγοκαίει στο τζάκι ανήμερα τα Χριστούγεννα μετατρέπεται σε λαχταριστό σοκολατένιο γλυκό, για μας – όμως – γίνεται μια ιδανική επιλογή για δώρο στα καλέσματα των αγαπημένων προσώπων και φυσικά το καταλληλότερο επιδόρπιο για τις γιορτινές συναθροίσεις.
Η μαγεία των Χριστουγέννων διατηρείται στη μνήμη από τις γεύσεις και τις μυρωδιές. Το «La Maison du pain» προτείνει τις δημιουργίες του και σας εύχεται αξέχαστες γιορτές με όλους όσους αγαπάτε!
Διαβάστε περισσότερα εδώ για τις παραμυθένιες ιστορίες των χριστουγεννιάτικων γλυκών του «La Maison du pain»
Ακολουθήστε το “La maison du pain”:
- στο facebook: lamaisondupain.gr
- στο instagram: la.maison.du.pain.gr
Επισκεφθείτε την boulangerie στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 24, στο Ηράκλειο
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο