ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ελληνική Γλώσσα με βάση την Πυθαγόρεια θεωρία

Κατά τον Πυθαγόρα υπήρχαν 4 αδελφές επιστήμες που ήταν:. Αριθμοί (μαθηματικά), τα Σχήματα (Γεωμετρία), η Μουσική (Αρμονία) και 4η η Αστρονομία.

Η Ελληνική Γλώσσα με βάση την Πυθαγόρεια θεωρία

Του Δρ. Μηνά Τσικριτσή

Ερευνητή Αιγαιακών Γραφών

 

Με αφορμή την 9η  Φεβρουαρίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, καταθέτουμε και το μαθηματικό υπόβαθρο που κρύβουν οι λέξεις με βάση τις απόψεις των Πυθαγορείων. 

Κατά τον Πυθαγόρα υπήρχαν 4 αδελφές επιστήμες που ήταν:. Αριθμοί (μαθηματικά), τα Σχήματα (Γεωμετρία), η Μουσική (Αρμονία) και 4η η Αστρονομία. Συνέδεσε και συσχέτισε λοιπόν τους αριθμούς που είναι γράμματα με τις 4 επιστήμες για να κατανοήσει και να ερμηνεύσει το κόσμο.

Το κάθε γράμματα στην Ελληνική γλώσσα δεν είναι ένα απλό σύμβολο, αλλά έχει μια αριθμητική αξία(βλ.πίνακα 1), οπότε κατ΄ επέκταση και κάθε λέξη κρύβει ένα αριθμό. Η Ελληνική γλώσσα δεν είναι απλά ένα σύνολο λέξεων αλλά κάθε λέξη στην Ελληνική έχει και συμβολικό μαθηματικό υπόβαθρο. Επιπλέον ο Πυθαγόρας μιλά για τα 3 επίπεδα της Ελληνικής γλώσσας τα οποία είναι τα εξής: η ομιλία-λόγος, το. Σημαίνον με το σημαινόμενο, και το Κρύπτον ( που δηλώνει απόσταση και χρόνος, συχνότητα-κραδασμός στον εγκέφαλο, λεξάριθμος σχέση γραμμάτων των λέξεων με αριθμούς και μουσικούς φθόγγους- τονάριθμους. Αυτά τα 3 επίπεδα της Ελληνικής Γλώσσας θεωρούμε ότι πιθανόν συνέβαλαν στην εξέλιξη των Μαθηματικών από το τον 5ο αιώνα π.Χ. και μετά, με τους: Λεύκιππο, Δημόκριτο, τον Πυθαγόρα στα Μαθηματικά, τον Θαλή και Ευκλείδη στην Γεωμετρία και Διόφαντο.



 

Στα 24 γράμματα του Πίνακα 1 χρησιμοποιούνται και τρεις πρόσθετοι χαρακτήρες:

το Ϛ(στίγμα), ή Ϝ(δίγαμμα-6), 

το Ϟ , (κόππα-90), και 

το Ϡ , (σαμπί-900).

Υπάρχει μια τεράστια γνώση κωδικοποιημένη και κρυμμένη μέσα στις λέξεις λόγω των μαθηματικών τιμών που έχουν, όπως αναφέρει ο Ιάμβλιχος στο έργο του ¨Θεολογούμενα της Αριθμητικής¨ αναφερόμενος στο μέγιστο φιλόσοφο Πυθαγόρα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αν προσθέσουμε τους αριθμούς από το ένα ως το δέκα γεννάται οαριθμός έν=55 που κρύβεται στην λέξη ΕΝ: «τι δεκς ριθμν γενν τν ε′ κα ν′ θαυμαστ περιχοντα κλλη». Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι αν προστεθούν τα γράμματα της λέξης ΜΟΝΑΣ=40+70+50+1+200=361= τξα′ -που είναι οι μοίρες του ζωδιακού κύκλου. «συναριθμηθν γρ τ μονς νομα τξα′ ποδδωσιν, περ ζωδιακο κκλου μορα εσιν. τι τν μονδα κλουν ο Πυθαγρειοι νον. Ολοκληρώνοντας την λογική να προσδιορίζουμε σε κάθε λέξη τον αριθμό που κρύβει, αναφέρουμε τη λέξη ΚΟΣΜΟΣ που δίνει άθροισμα 600: « συναρθμησις το κσμου νματος ξακσι στιν.» 

Είναι εύλογο κλείνοντας το σύντομο αφιέρωμα για τις λέξεις της Ελληνικής γλώσσας να αναφερθούμε στον Κυνικό φιλόσοφο Αντισθένη(445 - 360 π.Χ.) ο οποίος αναφέρειρχ Σοφίας Τν νομάτων πίσκεψις». Δηλαδή μας αναφέρει ότι αν θέλουμε να εμβαθύνουμε στα βασικά φιλοσοφικά θέματα πρέπει να μελετηθούν οι λέξεις που τα περιγράφουν. Είναι ενδιαφέρον στην μελέτη μας να ενταχθούν  τα Πυθαγόρεια 3 επίπεδα της Ελληνικής γλώσσας. 

Ως παράδειγμα θα αναφερθούμε στο Γράμμα Ο – όμικρον που είναι ένας κύκλος. Λεξαριθμ΄ντας στη λέξη ΟΜΙΚΡΟΝ = 70+40+10+20+100+70+50= 360, προκύπτουν όσες και οι μοίρες του κύκλου, που έχει παρόμοιο λεξάριθμο με τον ψηλότερο πυθαγόρειο φθόγγο Νήτη=366(δηλαδή χαμηλότατη)

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση